mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Petaka umat Islam berpecah

APABILA Pergerakan Pemuda UMNO Kedah melalui Ketuanya, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin menggesa supaya satu undang-undang khas digubal bagi menangani tindakan provokasi serta penghinaan terhadap agama dan kaum yang berlaku di media sosial, mungkin akan ada pihak mentafsirkan ia bertujuan menyekat hak kebebasan seseorang.

Malah seperti biasa, akan menjeritlah puak-puak yang kononnya memperjuangkan hak asasi manusia dengan hujah-hujah dangkal mereka, namun sama ada hendak diakui atau tidak, gesaan Pemuda UMNO Kedah tersebut tepat pada masanya.

Ia memandangkan sejak kebelakangan ini senario di negara ini sudah berubah apabila wujudnya kelompok yang menjadi media sosial sebagai alat untuk menunjukkan keberanian luar biasa mereka untuk mencaci, menghina dan mentohmah.

Sebut apa sahaja sama ada institusi diraja, institusi Melayu, jabatan kerajaan mahupun pemimpin negara hatta agama Islam sekali pun semuanya menjadi sasaran kebiadaban puak-puak yang tidak bertanggungjawab ini.

Apa yang memualkan sesetengah perbuatan ini dilakukan oleh ahli-ahli politik yang kononnya memperjuangkan hak kebebasan bersuara, hak asasi manusia dan demokrasi. Puak-puak ini seolah-olah ada kekebalan sehinggakan walaupun mengetahui perbuatan mereka salah namun tetap tidak mahu mengaku salah, jauh sekali mahu meminta maaf.

Sikap inilah yang menimbulkan kemarahan banyak pihak dan lebih menyakitkan hati biar pun ribuan laporan polis sudah dibuat namun ia senyap begitu sahaja. Ini belum lagi mengambil kira bagaimana lemahnya Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bertindak dalam kes-kes seumpama itu.

Oleh itu, janganlah marah kepada kelompok-kelompok yang tampil membela institusi dan pemimpin negara yang dicaci serta dihina. Namun apa yang mereka lakukan belum mencukupi kerana ternyata provokasi dan kebiadaban oleh puak-puak tertentu masih berterusan.

Atas sebab itulah, adalah perlu pihak yang bertanggungjawab mencari mekanisme bagaimana untuk menangani permasalahan ini yang harus diakui jika dibiarkan ia boleh menjadi ancaman kepada keharmonian kaum, kerukunan beragama dan perpaduan dalam negara ini.

Sekarang bukanlah masa untuk memberi amaran atau beretorik tetapi masa untuk bertindak ke atas kelompok-kelompok yang merasakan mereka semakin kuat dan boleh melakukan apa sahaja khususnya apabila memikirkan perpecahan dalam kalangan orang Melayu dan umat Islam.

Pemimpin politik yang biadab harus diajar dan puak yang tidak tahu menghormati pihak lain perlu ditertibkan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada. Dari segi undang-undang , ia sudah ada tetapi tindakan sahaja yang terlalu lemah sehinggakan dari semasa ke semasa kita terus dihidangkan perbuatan yang sudah sampai ke taraf dikategorikan kurang ajar.

Dalam soal ini, sekali lagi kita harus bertanya kepada orang Melayu dan umat Islam, tidakkah mereka sedar bahawa apa yang berlaku sekarang disebabkan ada kelompok yang melihat mereka lemah dan tidak berupaya bersatu menentang puak-puak yang menghina agama Islam dan mencaci pemimpin Melayu tidak kira dari pihak mana sekali pun.

Lebih malangnya lagi, apabila ada dalam kalangan pemimpin Melayu itu sendiri sanggup menghina atau memperlekehkan pemimpin yang bukan sealiran politik dengannya hanya kerana ingin menunjukkan kepada sekutunya, betapa hebatnya kesetiaan kepada pakatan yang dibuat.

Sesungguhnya apa yang berlaku sekarang lanjutan daripada lemahnya perpaduan dalam kalangan umat Islam hatta hendak mempertahankan kalimah Allah pun kita berbeza pendapat dan berpecah belah. Masing-masing dengan hujah tersendiri sehingga menyebabkan perasaan gerun kepada umat Islam semakin luntur.

Allah SWT berfirman dalam surah al-Anfaal ayat 73 bermaksud:

"Dan orang yang kafir, sesetengahnya menjadi penyokong dan pembela bagi sesetengahnya yang lain. Jika kamu (wahai umat Islam) tidak menjalankan (dasar saling membantu yang diperintahkan Allah) itu, nescaya berlaku fitnah (kekacauan) di muka bumi dan kerosakan yang besar."

Apa yang dinyatakan dalam surah itu sudah berlaku kini di Malaysia. Ketika kaum lain yang bukan Islam boleh bersatu demi mempertahan atau memperjuangkan kepentingan mereka, umat Islam pula terus berpecah belah hanya disebabkan oleh perbezaan politik.

Ada antara mereka langsung tidak mengendahkan apabila ada pemimpin politik bukan Islam menghina pemimpin Islam, alasannya mudah hanya kerana yang dihina dan dicaci itu bukan daripada partinya sedangkan dalam Islam sudah ditegaskan bahawa umat Islam itu bersaudara.

Keadaan inilah yang memungkinkan provokasi dan perbuatan biadab terhadap agama Islam, orang Melayu dan institusi Melayu berterusan serta semakin merebak. Segalanya kerana mereka sudah tidak ada perasaan takut atau hormat lagi kepada orang Melayu mahupun umat Islam. Kalau mereka mempunyai perasaan sedemikian sudah pastilah mereka tidak akan melakukan perbuatan yang dilihat boleh mewujudkan kemarahan orang Melayu dan umat Islam.

Mungkin sekali lagi, apabila kita bercakap soal Melayu dan Islam, ada puak yang juga dalam kalangan orang Melayu akan menuduh kita cuba mencetuskan semangat perkauman dan memainkan sentimen agama tetapi selama ini pun apabila kita diam adakah puak-puak biadab itu tidak melakukan provokasi mereka?

Janganlah kerana hendak mencari kuasa politik segalanya mahu digadaikan dan memaksa kita terpaksa `tunduk’ kepada pihak lain kerana mahu meraih undi atau menang dalam pilihan raya. Puak-puak yang terlibat amat memahami sejauh manakah kekuatan politik orang Melayu dan umat Islam pada masa ini.

Fahamilah, hanya kuasa politik sahaja yang dimiliki oleh orang Melayu untuk memastikan Islam terus berdaulat di negara ini. Justeru jika umat Islam masih belum sedar dan terus bersedia untuk membuka laluan kepada pihak lain merebut kuasa tersebut dengan memperalatkan puak dalam kalangan umat Islam sendiri, maka percayalah ia akan mengundang petaka kepada negara ini.

Oleh itu kepada umat Islam janganlah terus melihat provokasi terhadap Islam dan institusi Melayu dari segi pertimbangan politik sahaja. Sebaliknya fikirkanlah kesannya dari segi jangka panjang.

Percayalah, kalau umat Islam terus berpecah belah dalam keadaan begitu lemahnya penguatkuasaan ke atas mereka yang melakukan provokasi, kesudahannya apa yang kita kuasai akan terlepas ke tangan orang lain.

Apatah lagi ketika ini sudah wujud dalam kalangan orang Melayu yang bersedia menganggotai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang jelas-jelas memperjuangkan perkara bertentangan dengan agama Islam, contohnya Gabungan NGO-NGO Hak Asasi Manusia (Comango).

Semua ini hakikatnya adalah ancaman kepada masa depan orang Melayu dan umat Islam di negara ini. Oleh itu sebelum terlambat usaha harus terus dilakukan bagi menyatukan umat Islam di negara ini.

Tidak apa kalau mahu berjuang meraih kuasa politik melalui panji-panji perjuangan yang berbeza tetapi bersatulah apabila hak orang Melayu digugat, Islam dihina dan pemimpin Melayu dicaci. Jika tidak, orang Melayu akan menjadi lebai malang, menang sorak kampung tergadai.Zulkiflee Bakar Utusan Malaysia Rencana 20140307
Tags: islam, pecah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments