mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kemegahan Dar al-Islam

PADA hari ini, dikatakan terdapat lebih 2,000 buah masjid di seluruh Amerika Syarikat (AS). Setiap masjid itu bukan sahaja mempunyai keunikan pada seni binanya tetapi memiliki latar belakang sejarah yang menarik.

Menurut seorang penyelidik dan pencatat seni bina masjid dari Institut Teknologi Massachusetts di Boston, Dr. Omar Khalidi berkata, daripada 1,000 buah masjid dan pusat Islam yang ditinjau pada pertengahan 1990-an, kurang daripada 100 buah adalah bangunan yang memang pada asalnya direka sebagai sebuah masjid.

“Kebanyakan daripada bangunan-bangunan itu, selain sebagai tempat solat, ia dijadikan sebagai pusat kebudayaan komuniti dengan kemudahan seperti bilik pembelajaran, perpustakaan, dewan persidangan, kedai buku, dapur dan dewan sosial.

“Ia juga mempunyai kemudahan rekreasi, pangsapuri penginapan dan dalam beberapa kes lain tempat pengurusan mayat," kata beliau dalam artikelnya yang bertajuk, “Reka Bentuk Masjid di Amerika Syarikat" yang diterbitkan oleh Saudi Aramco World (November/Disember 2001).


BINAAN unik Dar al-Islam tidak seperti sebuah masjid kerana ia tidak memiliki kubah dan menara.

Pembinaan itu mungkin sejajar dengan impian generasi kedua dan seterusnya yang mungkin lebih menggemari seni bina yang lebih inovatif dan unik bukan hanya untuk tujuan ibadah tetapi lain-lain aktiviti sosio-ekonomi.

Malah, ia juga sebagai reaksi kepada prinsip asas ajaran Islam iaitu untuk hidup dengan harmoni bersama alam sekitar dan persekitaran sesuatu tempat.

Salah satunya adalah kompleks dan masjid Dar al-Islam di Abiquiu, New Mexico dan seni binanya direka oleh Hassan Fathy, arkitek terkenal dari Mesir, manakala pembinaannya oleh tukang kayu dari Nubia.

Apa yang menariknya lagi adalah pembinaannya menggunakan kaedah yang murah serta mesra alam dengan penggunaan batu lumpur yang telah dikeringkan.

Kompleks terancang

Malah, ia merupakan kompleks terancang pertama yang direka bagi disesuaikan dengan keadaan persekitaran komuniti Islam dan bukan Islam di sekitarnya.

Pembinaan itu juga turut bercirikan kesederhanaan, ketenangan dan penyatuan dalam seni bina untuk komuniti Islam yang semakin berkembang di New Mexico.

Masjid dan kompleks itu dibina pada 1980-an sebagai pusat kebudayaan dan ibadat untuk lebih 150 keluarga Muslim yang tinggal di New Mexico.

Idea pembinaan perkampungan itu bermula pada 1978 apabila seorang arkitek kelahiran New York, Abdullah Nuridin Durkee yang melihat tentang keperluan masyarakat Islam AS untuk mendalami dan melaksanakan ajaran Islam.

Di samping, bagi membolehkan mereka hidup dalam suasana harmoni dengan penganut agama lain yang ada di sekeliling mereka iaitu Roman Katolik, Protestan, Sikh dan Presbyterians.

Apa yang penting, kewujudan Dar al-Islam itu akan melahirkan komuniti Islam yang lebih segar dengan semangat toleransi serta saling menghormati di kawasan Amerika Utara.

Hari ini masjid Dar al-Islam berdiri megah sebagai pusat ilmu serta sebahagian daripada ketamadunan Islam.

Selain daripada masjid di AS pertama yang dihasilkan dalam bentuk model, masjid Dar al-Islam itu sendiri dikenali di seluruh dunia sebagai penghubung di antara kebudayaan hari ini dan masa lampau.

Dar al-Islam membuka pintunya kepada masyarakat AS pada 1982. Menjelang 1986 , ia mempunyai 60 pelajar dan tujuh guru sepenuh masa.

Dalam pertemuan tahunannya pada 1990, Dar al-Islam mula memberi tumpuan dengan mengadakan kelas mengenai Islam yang dikhususkan untuk golongan bukan Islam.

Dipamerkan

Untuk tatapan umum, model masjid itu dipamerkan sebagai koleksi tetap di Muzium Kesenian Islam Malaysia, Kuala Lumpur dan ia telah dirasmikan oleh Duta Besar AS Ke Malaysia, Joseph Y. Yun dalam satu majlis ringkas di muzium itu, baru-baru ini.

Dalam ucapan perasmiannya, Yun menyifatkan usaha tersebut bukan hanya untuk memperlihatkan keindahan seni bina masjid di AS tetapi satu gambaran tentang bagaimana pesatnya perkembangan agama Islam di negara tersebut.

“Saya difahamkan sehingga kini terdapat enam hingga tujuh juta penganut agama Islam di seluruh AS dan saya pasti, jumlah itu akan terus berkembang pada masa depan," katanya.

HASHNAN ABDULLAH Gambar EHSAN MUZIUM KESENIAN ISLAM MALAYSIA   Utusan Bicara_Agama 20140401
Tags: masjid
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments