mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Membina aura dan pesona diri positif

SEMUA orang ada auranya yang tersendiri. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, aura ialah suasana atau perasaan halus yang menyelubungi diri seseorang. Oleh sebab aura ialah perasaan, maka aura bermula daripada hati, dan aura diri boleh dibina atau dibentuk (daripada negatif menjadi positif). Hati yang negatif menghasilkan aura yang negatif, dan hati yang positif menghasilkan aura yang positif.

Hati yang bersih dan suci daripada perasaan negatif, menjadikan kita seorang yang berlapang dada, berbaik sangka, tidak bersaing, bermurah hati, dan tidak suka menyakitkan hati orang tetapi sebaliknya suka membahagiakan orang.

Sifat-sifat positif yang memenuhi kerohanian seseorang itu akan terpancar gambaran kesuciannya di wajah. Orang yang bersih dan tenang hatinya ialah orang yang beraura positif, (disenangi orang). Pada wajahnya terpancar aura positif kerana senyuman sentiasa menjadi hiasan wajah.

Tentu kita ada pengalaman peribadi, iaitu berasa takut, tidak selesa dan tidak boleh berlama-lama dengan seseorang yang kita jumpa. Sama ada orang itu baru kita jumpa atau orang yang kita sudah kenali dan biasa kita berjumpa dengannya. Tetapi, setiap kali kita berjumpa dengannya kita berasa resah, tidak selamat dan mahu meninggalkannya atau mahu dia pergi meninggalkan kita secepat yang boleh? Mengapakah kita berperasaan begitu terhadapnya? Kerana auranya negatif!

Tetapi, ada ketikanya pula, apabila kita berjumpa dengan seseorang yang kita tidak kenal pun dia, tetapi kita berasa sangat suka kepadanya. Kita berasa kita boleh rapat dengannya dan kita berasa selesa dengannya, biarpun baru sekali kita menemui. Kita berasa mendapat semangat apabila berhadapan dengannya, dia menjadi inspirasi kepada kita, dan kita ingin sangat mendekatinya dan mengenalinya dengan lebih mendalam. Bahkan setelah berkali-kali kita menemuinya, kita Membina aura dan pesona diri positif

tidak pernah berasa cukup dan bosan, sebaliknya kita semakin menghormatinya, mengaguminya, dan menyenangi. Mengapakah timbul perasaan kita yang begitu positif kepadanya? Jawapannya, sebab aura positif yang ada pada diri individu itu.

Orang yang beraura positif senang didekati, kerana aura positif yang terpancar di wajahnya, menjadi magnet menarik perhatian orang kepadanya. Sebenarnya, setiap orang daripada kita mempunyai magnet diri tersendiri, yang menjadi daya tarikan atau pesona diri kepada orang lain. Apa-apa imej dan reaksi yang terpancar di wajah kita, yang kita hantar kepada seseorang itulah aura yang ada dalam diri kita, yang dinamakan sebagai ‘undang-undang getaran/gelombang jiwa’. Iaitu, ‘Dunia Dalaman’ kita menentukan ‘Dunia Luaran’ kita. Secara naturalnya, kita akan suka dengan orang yang sama dengan kita. Iaitu sama atau sealiran dari segi pemikiran, hobi, sikap dan keperibadian.

Lima peringkat kehidupan yang perlu dijaga bagi membina aura positif. Pertama, menjaga keterampilan diri dari segi fizikal, dengan menjaga kesihatan; makan makanan sihat bukan makanan sedap. Kedua, menjaga kecerdasan minda, dengan banyak memanfaatkan masa untuk mencari ilmu. Iaitu melalui bacaan, tontonan dan menghadiri majlis ilmu.

Ketiga, menjaga hubungan dengan Yang Maha Pencipta (Allah); buat segala suruhannya dan tinggalkan larangannya. Keempat, menjaga hubungan dan hormat dengan semua makhluk Allah. Apa-apa sahaja kebaikan yang kita lakukan, mestilah niat ikhlas kerana Allah dan mengharapkan reda Allah, bukan mengharapkan penghargaan orang. Sentiasa fikirkan apakah manfaat yang kita boleh beri kepada orang, bukan apakah manfaat yang boleh saya dapat daripada orang yang kita jumpa.

Kelima, menjaga kewangan; mantap atau kukuhkan kewangan kita. Apabila kewangan kita mantap, kita boleh lebih banyak membuat kebaikan kepada orang lain dan membahagiakan orang lain, contohnya bersedekah. Untuk disenangi orang, buat dua perkara; baik hati dan murah hati.

Binalah aura atau pesona diri melalui amalan cantikkan diri pada fikiran, emosi dan tindakan yang positif (yang bergantung kepada akidah dan sistem nilai). Lantaran itu sangat penting membina peribadi dalaman yang positif. Jika kita menjaga kecantikan luaran dan keperibadian luaran sahaja, kita rugi!

Imej

Orang yang mementingkan kecantikan luaran akan sentiasa berasa tidak berpuas hati dengan imej dirinya. Walaupun orang nampak dirinya cantik, tetapi dia sendiri tidak yakin dengan kecantikan dirinya, terutama apabila usianya semakin meningkat. Mulalah akan diusahakannya dengan pelbagai cara untuk mencantikkan kembali wajahnya, kerana yang diharapkannya pujian dan penghargaan orang.

Sebab itulah banyak orang yang sibuk mencari cara mencantikkan dirinya, tetapi tidak ramai yang mencari kecantikan dalam dirinya sendiri. Sebenarnya yang lebih penting pada diri seseorang ialah kecantikan dalam diri. Kita suka akan seseorang itu kerana kebaikannya atau kecantikannya?

Orang yang cantik tidak semestinya mempunyai aura dan pesona diri yang cantik, kerana kecantikan tidak kekal. Tetapi kebaikan akan kekal, kerana imej diri kita banyak dipengaruhi oleh zaman silam kita, terutama ketika kita masih kanak-kanak dan remaja. Maksudnya jika kita berasal daripada keluarga yang baik-baik, lumrahnya kita akan berpersonaliti baik, iaitu personaliti yang kita warisi daripada keluarga kita. Personaliti baik menzahirkan aura yang baik.

Seterusnya kita dipengaruhi apa yang kita cakap kepada diri kita sama ada secara monolog, dialog dan percakapan minda. Apa-apa yang kita buat, kita cakap dan kita fikirkan, itulah yang kita dapat. Kalau kita sayang akan diri kita, kita juga boleh menyayangi orang. Kalau kita benci dan mengutuk serta memandang rendah kepada diri kita, kita juga akan membenci orang, suka mengutuk orang dan memandang rendah kepada orang sekeliling kita.

Oleh itu celiklah mata hati dengan mensyukuri nikmat Allah. Yang penting dalam hidup ini buat satu pelan tindakan transformasi diri, segera berubah ke arah kebaikan. Untuk berjaya membina aura dan pesona diri lakukan tiga perkara. Pertama, refleksi diri. Lihat dan nilai diri sendiri apakah kekurangan dan kesilapan yang telah kita lakukan dalam hidup. Jangan ulangi kesilapan itu. Orang yang tidak bijak ialah orang yang melalui jalan yang sama, untuk seolah-olah menempah mengulangi kesilapan yang pernah dilakukannya.

Kedua, inspirasi diri. Cari kisah kehidupan orang lain yang positif dan berjaya boleh dijadikan contoh, sebagai sumber inspirasi diri. Ketiga, transformasi. Lakukan segera transformasi diri, dari segi fizikal, mental dan kerohanian.

Untuk melakukan transformasi diri perlu melakukan tiga perkara. Pertama, individu itu mesti tahu apakah visi hidup kita? Kita mesti tahu apa yang kita hendak jadi sekarang dan masa hadapan? Kedua, individu itu mesti tahu apakah tujuan dan mengapa kita mesti melaksanakan tujuan itu? Ketiga, individu itu mesti tahu matlamat. Apakah matlamat dan langkah yang perlu dilakukan bagi mencapai matlamat itu.

* Ikuti program Kanta Prof. Muhaya di TV2 setiap Rabu 6.30 pagi dan ulangan setiap Jumaat 1.30 tengah hari.DR. MUHAYA MOHAMAD http://Famili.celikz.com Fanpage facebook Prof Dr Muhaya twitter@drmuhaya: Utusan Rencana 20140413
Tags: aura, personaliti
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments