mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tubuh dihuni jin Ifrit

RAJA maksiat. Begitulah gelaran untuk menggambarkan sikap Zahril (bukan nama sebenar) yang tidak pernah ketinggalan daripada mencuba untuk melakukan pelbagai perkara, walaupun bertentangan dengan syariat Islam.

Malah, minum arak sehingga mabuk di kelab malam adalah rutin baginya pada setiap malam walaupun masih berstatus pelajar di salah sebuah institut pengajian tinggi.

Biarpun sedar perkara yang dilakukan adalah dilarang di sisi agama, namun kerana dahagakan pujian gelaran paling hebat dalam kalangan rakan-rakannya, dia sanggup menghabiskan masa dan wang ringgit.

Bukan itu sahaja, ketaksuban Zahril untuk bergelar terhebat turut mempengaruhinya untuk mempelajari dan mengamalkan ilmu batin melalui pengajian silat kampung bagi memiliki kehebatan fizikal.

Siapa sangka, angkara kegilaan dan mengambil sikap mudah percaya, ilmu yang dipelajari, apatah lagi hidup diselubungi dosa membawa padah apabila makhluk lain mula berkongsi tubuh dengannya.

Menceritakan kejadian itu, pengamal perubatan Islam, Abd. Hafiz Abd. Halim berkata, kejadian mula disedari ketika Zahril ingin berkahwin dan bertaubat daripada melakukan kesilapan silam.

"Sebut sahaja apa jenis maksiat yang tidak pernah dilakukan. Semua dicuba untuk dilabel paling hebat dalam kalangan rakan-rakan.

"Hari demi hari, selepas tamat pengajian, apabila semakin berusia dan berakal, dia mula terfikir ke mana arah masa depan hidupnya. Zahril menyedari perbuatan yang dilakukannya itu adalah berdosa dan salah di sisi agama.

"Sehinggalah Zahril membuat keputusan untuk bertaubat dan berkahwin," kongsinya ketika ditemui, Mega, Utusan Malaysia di Pusat Rawatan Darul Hadith, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Dosa silam

Tidak berakhir di situ, Hafiz berkata, keputusan Zahril untuk mengakhiri kisah hitam silam membawa permulaan pahit dalam hidupnya apabila dirinya dikawal oleh sesuatu.

"Alhamdulillah, Zahril akhirnya mengambil keputusan untuk menghentikan kesalahan dan menginsafi dosa silam yang dilakukan. Malangnya, tidak semudah itu, tanpa disedari rupa-rupanya tubuhnya telah pun berkongsi bersama makhluk lain.

"Sikapnya berubah, lebih-lebih lagi ketika dia marah, dia akan bertindak yang luar biasa, perkataannya juga akan menjadi kesat. Orang yang mengenali mendakwa, itu bukanlah dirinya yang sebenar.

"Sehinggalah dia datang ke Pusat Rawatan Darul Hadith ini untuk berubat," ujarnya.

Hafiz mengakui sukar untuk merawat Zahril berikutan makhluk yang memasuki ke dalam tubuh itu dikatakan sudah sebati dengan diri tuannya.

"Pada mulanya sukar bagi kita untuk mengesan makhluk yang terdapat di dalam badan Zahril kerana kehebatan makhluk di dalam tubuh mangsa sehingga sebati dengannya.

"Apatah lagi, makhluk itu juga bijak menggunakan kelemahan kita dengan menyembunyikan diri, sebaliknya menggunakan taktik pujuk rayu ketika dirawat dengan bacaan ayat al-Quran sehingga kita keliru dan berasa kasihan.

"Sehingga hampir kita mengesyaki tiada sebarang gangguan kepada lelaki ini," ujarnya yang terpaksa menangguhkan rawatan.

Namun Hafiz berkata, selepas beberapa kali menjalani rawatan, akhirnya beliau berjaya membongkar penyamaran jin di dalam tubuh Zahril.

Jin Ifrit

"Saya meminta izin daripada tuan punya tubuh untuk menjalankan rawatan secara tanpa belas kasihan. Akhirnya, jin di dalam badan Zahril mula bersuara dengan mengakui bahawa dia adalah Jin Ifrit yang telah masuk ke dalam tubuh.

"Kerana aku dia jadi begini," kata jin itu.

Kemudian saya bertanya jin itu lagi, "berapa lama mahu berada di dalam tubuh lelaki ini?"

Jin itu berkata, "selagi lelaki ini masih bernyawa aku akan menguasai tubuhnya"," kongsi Hafiz.

Hafiz berkata, inilah kemuncak daripada segala kejahatan dan dosa yang dilakukan oleh Zahril dahulu.

Jin itu tambahnya, berkemungkinan memasuki ke dalam tubuh Zahril akibat ilmu batin yang dipelajari dan diamalkan sehingga secara tidak disedari menguasai tubuhnya.

"Mungkin ilmu silat yang dipelajari itu dianggap berlandaskan ayat al-Quran dan sunah. Tetapi oleh kerana tidak faham dengan konsep tauhid dan akidah, amalan ilmu batin boleh memakan diri," jelasnya.

Mengambil pendekatan rawatan dengan memberi ancaman sambil berdakwah kepada jin, Hafiz akhirnya berjaya melemahkan Ifrit tersebut dengan bacaan ayat al-Quran dan doa-doa Rukyah.

Hafiz menasihatkan, masyarakat terutama umat Islam supaya mengelakkan diri daripada melakukan perbuatan mungkar dan juga mengkaji kesahihan sesuatu ilmu sebelum mempelajari dan mengamalkannya.

Ini kerana katanya, dikhuatiri boleh memberi mudarat kepada diri sendiri sekiranya disalahgunakan.

MOHD. SHAH CHE AHMAD Utusan Bicara Agama 20140416

Tags: ifrit, jin, maksiat, tubuh
Subscribe

 • Tepis kekeliruan berpoligami

  SESUNGGUHNYA dunia ini sudah sampai ke penghujung. Itulah yang boleh diputuskan apabila mutakhir ini muncul segelintir generasi yang memiliki…

 • Poligami lahirkan keluarga mithali?

  KEHIDUPAN berkeluarga yang aman damai adalah impian setiap daripada kita. Tidak yang berkahwin mengharapkan mahligai yang dibina berakhir dengan…

 • Sikap perempuan burukkan poligami

  BRO sudah beberapa kali menyatakan bahawa Bro menyokong poligami. Bagi Bro, lelaki yang berani bernikah lebih daripada satu dan wanita yang…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments