mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Hiburan melampaui batas syariat haram

Dalam kehidupan yang penuh mencabar keimanan ini, marilah kita berusaha mempertingkatkan ketakwaan kepada Allah SWT. Istiqamah dalam melakukan perkara yang diredai Allah dan jauhilah perkara yang mengundang kemurkaan-Nya.

Mudah-mudahan kita mendapat kejayaan sebenar di dunia dan akhirat. Dalam mencari dan mendalami erti takwa, mimbar pada hari ini akan membicarakan mengenai Hiburan Yang Diredai.


Manusia dan hiburan tidak dapat dipisahkan. Seperti tubuh badan memerlukan makanan, begitulah jiwa manusia memerlukan kepada hiburan.

Ruang lingkup hiburan sangat luas. Ia merangkumi muzik, sukan dan permainan, lakonan dan seumpamanya. Ringkasnya, apa saja yang mendatangkan kegembiraan dan keceriaan pada jiwa, itulah hiburan.

Allah Yang Maha Mencipta amat memahami bahawa manusia kadangkala dirundung musibah dan duka.

Islam tak haramkan hiburan

Ketika itu, manusia mula mencari sesuatu yang dapat menceriakan jiwanya. Kadangkala pula manusia ingin berhibur atau dihiburkan kerana mendapat sesuatu berita gembira. Oleh itu, Islam datang bukan untuk mengharamkan hiburan dan kegembiraan, tetapi lebih kepada memberi garis panduan serta membimbing manusia untuk memilih hiburan yang mengundang keredaan Allah SWT.

Sedarlah, hiburan hanyalah sebagai rencah kehidupan. Kerana itu, tidak patut bagi manusia mementingkan hiburan lebih daripada mengabdikan diri kepada Allah SWT atau dengan kata lain, berhibur tanpa dibatasi syariat.

Amat tidak wajar lagi apabila seseorang itu memberi sepenuh tumpuan dalam hidupnya untuk hiburan semata-mata sehingga melupakan tanggungjawabnya sebagai hamba kepada Allah SWT.

Rasulullah SAW adalah insan dan Rasul yang amat prihatin dengan jiwa manusia. Baginda menyantuni isu hiburan dengan penuh hikmah. Dalam riwayat Imam al-Bukhari, seperti yang dikhabarkan oleh Ummul Mukminin Saidatina Aisyah ketika beliau menghantar pengantin perempuan kepada pengantin lelaki daripada kaum Ansar, Baginda bertanya:

Bermaksud: Wahai Aisyah! Mengapa tiada bersama kamu hiburan? Sesungguhnya Orang Ansar sukakan hiburan. Hadis ini menunjukkan Nabi SAW prihatin dengan kecenderungan berhibur sesuatu kaum. Lebih-lebih lagi dalam majlis dan hari yang bertujuan untuk kegembiraan dan kesukaan seperti majlis perkahwinan, hari raya dan seumpamanya.

Dalam hadis sahih diriwayatkan Imam al-Bukhari, Ummul Mukminin, Saidatina Aisyah menceritakan bahawa Abu Bakar masuk ke dalam rumahku dan ketika itu aku sedang bersama-sama dua hamba wanita dari kalangan Ansar, mereka berdua sedang mengalunkan (menyanyikan) syair yang kebiasaannya diucapkan kaum Ansar ketika perang Buath. Aisyah menyatakan, Dan mereka berdua bukan dari kalangan penyanyi.

Pada ketika itu, apabila Abu Bakar melihatnya, beliau pun berkata, Wajarkah seruling syaitan dibunyikan di rumah Rasulullah SAW? Dan pada hari itu adalah hari raya. Maka, Rasulullah SAW pun bersabda yang bermaksud: Wahai Abu Bakar, sesungguhnya setiap kaum memiliki hari raya, dan ini hari raya kita.

Biarpun Rasulullah SAW menerima hiburan seperti yang disebutkan dalam hadis tadi, sudah pasti terdapat batasan dan panduan yang Islam gariskan untuk umat Islam.

Kitab Fiqh Ala Mazahibil Arbaah menerangkan empat syarat utama, pertama perkataan sesuai dengan adab dan ajaran Islam. Ini termasuklah lirik atau skrip yang mengajak manusia mendekati Allah SWT serta menjauhkan manusia daripada menderhaka-Nya.

Hiburan galak maksiat dilarang

Islam melarang perkataan atau ucapan yang mengundang kerosakan akidah bahkan menggalakkan maksiat walaupun dalam situasi bersenda gurau.

Kedua, persembahan dan penampilannya tidak mengghairahkan nafsu syahwat serta mengundang fitnah. Lihatlah bagaimana sesuatu hiburan itu digayakan sama ada sopan dan penuh ketertiban atau sebaliknya.

Sekiranya ada unsur seperti aksi yang menggoda nafsu apatah lagi berlainan jantina.

Ia jelas diharamkan. Ketiga, acara tidak disertai dengan sesuatu yang haram, seperti hidangan arak, dadah, perjudian, mendedahkan aurat serta percampuran antara lelaki dan perempuan tanpa batas.

Kita dapati pada hari ini acara hiburan dipakej dengan pelbagai perkara haram yang mengundang kemurkaan Allah.

Kejadian yang berlaku ke atas anak remaja kita baru-baru ini, sebagai peringatan untuk kita di dunia sebelum hukuman yang lebih dahsyat di akhirat.

Keempat, hiburan itu tidak melalaikan sehingga perintah Allah SWT diketepikan. Misalnya apabila tiba waktu solat, maka hendaklah ditunaikan kewajipan itu terlebih dulu kerana itu adalah perintah Allah SWT yang pastinya jauh lebih penting daripada berhibur.

Janganlah kerana leka dan tenggelam dalam dunia hiburan sehingga tanggungjawab selaku hamba Allah diketepikan atau dilewat-lewatkan.

Hiburan yang melalaikan jelas adalah agenda terancang musuh Islam untuk melemahkan umat ini terutama generasi muda. Inilah masanya umat Islam berwaspada, bertindak dan bersatu bagi membendung isu ini daripada terus merebak dan menjadi barah.

Berita Harian Agama 2014/04/18 - 06:16:21 AM
Tags: haram, hiburan, maksiat
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments