mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tidak layak warisi pusaka tetapi boleh terima wasiat

Soalan: Bagaimana pula hak anak itu dalam keluarga, terutama dalam pembahagian harta pusaka? Rossa, Jerantut
Jawapan: Dari segi pewarisan pula anak angkat lelaki dan perempuan tidak layak menerima pusaka yang ditinggalkan oleh bapa atau ibu angkat kerana mereka bukan ahli keluarga yang layak menerima waris mengikut syarak. Sekiranya menerima juga pusaka, semua harta itu adalah harta haram, dan semua dosa ditanggung oleh bapa dan ibu angkat yang mengubah nasab anak angkat itu.

Tetapi bagi ibu bapa yang mempunyai anak angkat mereka boleh mewasiatkan sebarang harta kepada anak angkat ini sebelum mereka meninggal dunia. Atau boleh juga menghadiahkan apa saja harta dengan syarat ia dilakukan ketika ibu bapa angkat masih hidup.

Bagi anak kandung yang mempunyai saudara angkat pula, tidak salah untuk memberikan harta pusaka yang diberikan selepas kematian ayat atau ibu, kepada saudara angkat mereka yang tidak menerima sebarang pusaka. Lebih-lebih lagi jika saudara angkat mereka adalah golongan miskin dan memerlukan. Ia boleh dianggap sebagai zakat, sedekah atau hadiah yang sangat digalakkan dalam Islam.

Dari segi aurat pula, anak angkat adalah seperti orang asing yang bukan mahram kepada kedua-dua ibu bapa angkatnya dan anak-anak yang lain. Wajib memelihara aurat sesama mereka dan sentuhan berlainan jantina membatalkan wuduk.

Bagi memudahkan keadaan, saya mencadangkan agar ibu bapa yang mengambil anak angkat yang masih bayi agar menyusukan anak itu. Sekiranya memenuhi syarat susuan, anak itu boleh menjadi anak susuan kepada ibu bapa angkat dan saudara susuan kepada anak-anak mereka yang lain. Ini menjadikan anak itu mahram dalam keluarga angkat.

Berita Harian Agama 2014/04/20 - 06:26:16 AM Oleh Rohidzir Rais
Tags: anak angkat, pusaka, wasiat
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments