mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Membongkar fenomena alam

FIRMAN Allah SWT yang bermaksud: Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi serta pertukaran siang dan malam terdapat tanda-tanda bagi ulul albab. (Ali Imran: 190)

Manusia ditakdirkan Ilahi berada di atas muka bumi untuk diuji dengan jawatan pentingnya sebagai pentadbir seluruh ekosistemnya. Kepimpinan itu bukan hanya bertanggungjawab di dunia, akan tetapi akan turut dipersoalkan di akhirat.

Setiap perbuatan manusia secara fitrahnya, akan dinilai dengan gred syariah: wajib, sunat, harus, makruh dan haram. Manusia bebas memilih apa jua pekerjaan atau perbuatan yang disukainya, tetapi pemilihan itu disertai dengan tanggungjawab terhadap akibat daripada perbuatannya itu.

Sebab itulah, manusia dikurniakan pendengaran, penglihatan, indera, akal dan kalbu sebagai panduan dalam pemilihan tersebut. Tetapi dalam masa sama, manusia diingatkan bahawa setiap kurniaan itu akan menjadi saksi terhadap apa yang diniatkan, difikirkan dan dilakukan oleh manusia itu sendiri nanti.

Di sinilah timbulnya konsep ulul albab iaitu golongan yang mengambil iktibar tentang keagungan Ilahi dengan merenung kejadian di langit dan di bumi yang penuh dengan keajaibannya.

Fenomena harian yang dapat dilihat di sekeliling seperti langit, bumi, manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan dengan sistem yang sangat teratur pastinya dikawal oleh Pentadbir Yang Maha Agung.

Buku, Ulul Albab Ajaibnya Alam Semester mengajak para pembaca untuk turut sama merenung alam semesta menerusi dimensi ulul albab.

Antara persoalan-persoalan menarik yang dibincangkan dalam buku ini adalah:

1  Apakah rahsia arah pusingan tawaf di sekeliling Kaabah yang berlawanan dengan arah jam? Mengapa arah pusingan ini sama seperti arah planet-planet mengelilingi matahari dan arah elektron mengelilingi nukleus dalam sebuah atom?

2  Adakah besi hanya unsur biasa yang terbentuk dalam proses geologi di bumi atau sebenarnya terbentuk di luar sistem suria lalu 'diturunkan' ke bumi?

3  Yang manakah sebenarnya organ berfikir, otak ataupun jantung? Mengapa terdapat kes penerima jantung baru yang berubah dan bersikap seperti pemilik jantung asal?

4  Adakah haiwan seperti semut dan burung dapat berkomunikasi seperti kisah Nabi Sulaiman?

5  Apakah kelebihan hukum Islam sehingga menyebabkan archbishop Canterbury, Dr. Rowan Williams melihat hanya syariat Islam yang dapat menyelesaikan masalah masyarakat Eropah, lalu mencadangkan agar ia dilaksanakan di England?

Justeru, kepada yang berminat memiliki buku i ni, boleh menghubungi penerbitnya di talian 03- 6187 1611 atau mengunjungi mana-mana kedai buku.


HASHNAN ABDULLAH Utusan Bicara Agama 20140425
Tags: alam
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments