mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Persoalan Agama: Bapa mesti tahu gerak-geri anak gadis

Setiap insan berhak terima, tolak calon teman hidup

Soalan: Ustaz Zahazan yang dihormati. Saya hendak bertanya berkaitan anak gadis. Saya mempunyai anak gadis yang berumur hampir 25 tahun. Bagaimana caranya kita hendak mengetahui anak gadis sudah bersedia atau tidak untuk mendirikan rumah tangga. Kamal, Klang, Selangor.


Jawapan: Ada yang berpendapat dengan isyarat dan ada yang berpendapat secara terang-terangan kerana itulah si ayah dituntut untuk selalu cerdas serta mengikuti tingkah laku anak gadis.

Sebagai contoh, ketika Nabi Musa menolong dua gadis dengan memberi minum ternakan mereka. Selepas itu Musa kembali berteduh di bawah sepohon pokok, sementara gadis tersebut pulang.

Beberapa lama kemudian seorang daripada gadis itu berjalan mendatangi Musa dengan wajah tertunduk malu seraya berkata: “Bapaku memanggil kamu untuk membalas kebaikanmu yang telah memberi minum ternakan kami.”

Musa memenuhi undangan itu dan bertemulah dia dengan bapa si gadis bernama Syuaib.

Di hadapan bapanya dan Musa, si gadis berkata: “Wahai bapaku, ambillah dia sebagai orang yang bekerja dengan kita kerana orang yang paling baik untuk bekerja dengan kita ialah orang yang kuat lagi dipercayai.”

Syuaib memahami maksud ucapan anak gadisnya. Ayah yang bijak itu langsung berkata kepada Musa: “Sesungguhnya aku bermaksud untuk menikahkan kamu dengan seorang daripada anakku ini dengan syarat kamu bekerja denganku selama lapan tahun.”

Gadis berhak buat pilihan

Dalam hal ini gadis ataupun janda mempunyai hak untuk menerima atau menolak calon suami yang dicadangkan kepadanya seperti dikisahkan oleh Aisyah:

“Seorang wanita datang kepada Rasulullah SAW dan mengeluh bahawa ayahnya akan mengahwinkan dia dengan anak bapa saudaranya tanpa persetujuannya. Kemudian Rasulullah suruh memilih sama ada menerima atau menolak.”

Mendengar tawaran daripada Rasulullah SAW itu, wanita berkenaan berkata: “Ya Rasulullah, tidak mengapa saya menuruti dan menyetujui keinginan ayahku itu. Saya hanya ingin memberitahu kepada kaumku, bahawa orang tua tidak berhak memaksa anak gadisnya.” (Riwayat an-Nasa’i) Berita Harian AGama 2014/04/18 - 23:56:47 PM Ustaz Zahazan Mohamed
Tags: anak, kahwin
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments