mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Iqra: Himpunan hadis riwayat kehidupan Rasulullah

Cinta Nabi mengandungi keutamaan yang sangat besar kerana cinta kepada Nabi Muhammad SAW boleh menempatkan kita pada darjat yang tinggi di syurga. Namun, rasa cinta mesti bermula daripada pengenalan.

Siapa tidak mengenali Nabi, tidak mungkin dia mencintai Baginda dengan sebenar-benar cinta. Tambahan, pada zaman serba moden ini umat Islam menjadi terlalu jauh dengan Rasulullah SAW, sebaliknya menjadikan artis sebagai idola.

Umat Islam perlu kembali menjadikan Rasulullah SAW sebagai ikutan untuk menjadi bangsa yang berjaya di dunia serta akhirat. Baginda diutuskan untuk menjadi teladan kepada seluruh manusia menepati firman Allah SWT, bahawa Rasulullah SAW itu contoh ikutan terbaik.

Buku Kenali Rasul Kita Muhammad SAW menghimpunkan hadis diriwayatkan berkaitan diri Baginda dari sudut fizikal, keindahan akhlak, cara Baginda berpakaian, makan, minum, tidur, solat, berbicara dan bergaul.

Terbit rasa rindu

Membaca buku ini dapat menerbitkan rasa rindu kepada Rasulullah SAW kerana keindahan akhlak serta cara hidupnya yang sederhana membuatkan kita berasa ingin bersama Baginda, mengikuti sunah dan mencontohi tata cara hidup Baginda.

Buku ini digarap dengan persembahan yang segar, dilengkapi gambar serta hujah padat sesuai buat segenap lapisan masyarakat untuk mengenali Rasulullah SAW melalui 56 bab merangkumi semua aspek kehidupan baginda.

Di samping itu, buku ini turut memuatkan profil ringkas perawi hadis dalam kalangan sahabat dan tabiin supaya pembaca mendapat maklumat mengenai periwayat hadis Rasulullah SAW.

Berita Harian Agama 2014/05/07 - 04:25:28 AM
Tags: buku, rasulullah
Subscribe

 • Khutbah Jumaat: Sombong Itu Sifat Iblis.

  Petikan Khutbah Jumaat 29 Okt 2021M / 22 Rabi’ul Awwal 1443H: JAIS Sombong Itu Sifat Iblis Sombong merupakan satu penyakit hati, yang mana…

 • Megah dengan harta

  SIAPA tidak teringin menikmati kehidupan senang dengan harta kekayaan, kemewahan, kemudahan, pangkat, jawatan dan pengaruh? Ramai menginginkannya.…

 • Pamer sikap riak di laman sosial

  ALHAMDULILLAH, hampir seminggu kita berpuasa. Seperti yang kita maklum, pada bulan Ramadan inilah umat Islam berlumba-lumba ingin melakukan ibadah…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments