mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Sumbangan besar Perkim

PERTUBUHAN Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) ialah pertubuhan yang melaksanakan aktiviti dan dakwah berteraskan kebajikan kepada semua kaum tanpa mengira agama dan bangsa. Perkim ditubuhkan oleh Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, Perdana Menteri Malaysia pertama bersama beberapa rakan beliau pada 19 Ogos 1960.

Bersama- sama beliau menabur bakti dan menyumbangkan idea bagi penubuhan Perkim alah Tan Sri SOK Ubaidullah, Tan Sri Yusuf Ibrahim, Ibrahim TY Ma, Tan Sri Mubin Sheppard dan beberapa orang lagi.

Perkim mempunyai 14 cawangan di peringkat negeri yang dikenali sebagai Perkim Bahagian dan 125 cawangan di peringkat daerah dengan jumlah keahlian sebanyak 29,694. Urusetia Perkim kebangsaan yang terletak di Tingkat 4, Bangunan Perkim Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, bertindak sebagai penyelaras antara Perkim Kebangsaan dengan Perkim Bahagian-bahagian.

Dalam kalangan rakyat Malaysia, Perkim lebih dikenali dan sering dikaitkan dengan pengislaman Saudara Baru (mualaf).

Perkim ditubuhkan adalah hasil usaha Tunku Abdul Rahman. Nama Tunku Abdul Rahman terpahat pada dinding di ruang masuk bangunan Perkim sebagai mengenang jasa beliau.

Dakwah Islamiah

Antara tujuan utama penubuhan Perkim ialah untuk menjalankan dakwah Islamiah kepada orang-orang Islam dan yang bukan Islam dengan positif dan berkesan. Selain elemen dakwah, elemen-elemen lain turut diberikan perhatian ialah elemen pendidikan dan kebajikan yang meliputi memberi, mengadakan dan menguruskan serta menjalankan pendidikan agama Islam menerusi segala media dan kaedah yang sah di sisi undang- undang; menjalankan semua kerja kebajikan termasuk memberi bantuan, derma, biasiswa atau dermasiswa kepada yang berkelayakan dan menjalankan amal-amal jariah yang lain kepada mereka yang sakit, miskin, susah, dan daif.

Walaupun Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj adalah tokoh penting dalam penubuhan Perkim pada 1960, beliau tidak memimpinnya kerana ingin memberikan tumpuan dalam politik negara.

Tan Sri Datuk SOK Ubaidullah telah dipilih untuk menjadi Yang DiPertua Perkim yang pertama (1960- 1964), diikuti Tan Sri Yusoff Ibrahim (1964-1968 dan 1972-1974).

Tunku hanya memegang jawatan sebagai Yang DiPertua Perkim selepas beliau tidak lagi menjadi Perdana Menteri, iaitu pada 1974-1989.

Sekarang ini, Perkim diterajui oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad. Penglibatan Perkim dalam penyebaran syiar dakwah Islamiah tidak terhad dalam kalangan masyarakat tempatan malah merangkumi warganegara asing yang menetap atau mencari rezeki di negara ini.

Perkim tergolong sebagai sebuah pertubuhan dakwah di Malaysia yang aktif dan menonjol. Antara aktiviti yang dijalankan oleh Perkim ialah menubuhkan Institusi Dakwah Islamiah Perkim (IDIP), menjalankan program pengislaman saudara Islam baru daripada bangsa Cina dan mereka yang berasal dari Sabah dan Sarawak serta Orang Asli dan menyediakan khidmat nasihat serta kaunseling yang dikendalikan oleh kakitangan Perkim serta dibantu oleh para sukarelawan.

Pendidikan

Penubuhan Institut Dakwah Perkim adalah bertujuan untuk membantu saudara- saudara baru Islam supaya mendapat bimbingan dan tunjuk ajar yang betul serta dapat memahami ajaran Islam dengan lebih mendalam.

Selain itu, Perkim juga menubuhkan Tadika Perkim dan Tasputra Perkim yang menyediakan kemudahan pendidikan asas kepada kanak-kanak termasuk anak-anak saudara baru Islam.

Perkim juga turut menyediakan asrama untuk anak-anak yatim di atas tanah wakaf milik Almarhum Tunku Abdul Rahman di Kedah. Asrama ini dikenali sebagai Asrama Darul Aitam Wal Masakin.

Selain penubuhan asrama berkenaan, Perkim turut menubuhkan sebuah asrama lagi, iaitu asrama untuk anak anak Orang Asli yang dikenali sebagai Asrama Darul Falah di Bukit Persekutuan, Kuala Lumpur.

Perkim dengan kerjasama Kelab Rotary juga menubuhkan Pusat Pemulihan Kesihatan untuk membantu pesakit angin ahmar. Selain daripada program dan aktiviti di atas, Perkim juga aktif menerbitkan buku-buku agama dan majalah dalam pelbagai bahasa, sama ada untuk kegunaan saudara-saudara baru dan juga untuk kegunaan berdakwah kepada golongan bukan Islam, termasuk mereka yang tinggal di luar Malaysia. Utusan/Bicara_Agama/20140513

Tags: perkim
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments