mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Antara kesabaran dan kecekalan wanita

WANITA insan yang terlalu istimewa. Bukan mudah menjadi seorang wanita, yang hakikatnya perlu menahan 1001 kesabaran yang menuntut kecekalan dan ketabahan untuk memajukan diri mereka dalam pelbagai bidang.

Perjuangan wanita bukan setempat, ia berlaku dalam kalangan keluarga, di tempat kerja dan dalam masyarakat di mana mereka cuba mencari jalan untuk menghapuskan segala bentuk diskriminasi.

Jika berbicara tentang "gender sensitization" pula, ia merangkumi perjuangan menghapuskan segala bentuk diskriminasi dan eksploitasi termasuklah hak kanak-kanak perempuan, wanita dewasa, tua dan muda, yang berhubung kait dengan kesihatan mental, fizikal, seksual dan reproduksi.

Dalam pada itu, Hari Wanita Antarabangsa yang disambut pada tarikh 8 Mac setiap tahun adalah legasi kepada memartabatkan peranan wanita di seluruh dunia secara berterusan.

Di Malaysia, wanita tidak lagi dianggap pilihan terakhir untuk memenuhi jawatan yang dahulunya didominasi kaum lelaki. Antaranya kerjaya memandu kenderaan berat seperti treler, lori, bas mahupun tren Transit Aliran Ringan (LRT).

Sejak 1996, Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn. Bhd. (RapidKL) membuka laluan kepada golongan wanita untuk menceburi kerjaya sebagai pemandu LRT atau dikenali sebagai Pegawai Perkhidmatan Penumpang (Customer Transit Officer atau CTO).

Namun, persepsi negatif tetap ada pada segelintir masyarakat dan rakan-rakan sekerja yang masih skeptikal terhadap semangat dan kemampuan wanita untuk bersaing dalam bidang tersebut.

Kejayaan CTO wanita pertama, Sherliza Zainal Abidin memberi inspirasi kepada ramai wanita dengan ketabahannya.

Hari ini, 13 tahun kemudian, empat wanita muda meneruskan hasrat RapidKL untuk melahirkan lebih ramai CTO wanita berkelayakan dan berpengalaman.

Berdasarkan kajian-kajian antarabangsa, wanita boleh menjadi pemandu bas yang lebih baik berbanding lelaki. Kajian trafik New York menyatakan naluri wanita lebih peka kepada persekitaran daripada lelaki.

Sementara itu, kajian dari University of Bradford di United Kingdom pula menyatakan wanita mempunyai daya fokus yang lebih lama berbanding lelaki.

Kajian ini turut menunjukkan bahawa kadar pematuhan terhadap undang-undang dalam kalangan pemandu wanita adalah lebih tinggi daripada kaum lelaki. Kepercayaan umum kini berbeza kerana wanita sebenarnya menjadi pemandu bas yang lebih baik berbanding lelaki.

Justeru, keterbukaan sikap Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus Sdn. Bhd, Datuk Ir. Zohari Sulaiman menyatakan syarikat tersebut sentiasa membuka peluang kepada kaum wanita untuk berkhidmat sebagai kapten bas harus dipuji dan diikuti oleh syarikat-syarikat lain.

Perjuangan beberapa wanita pertama dan pejuang sosial utama dunia yang datang ke Malaysia untuk menghadiri Seminar Antarabangsa Autisme 2014 pada 21 April lalu amat membanggakan.

Seminar yang diadakan buat julung kali dengan tema 'Autism Is Not A Tragedy, Ignorance Is' dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor turut menerima kunjungan hormat wanita pertama Albania, Odeta Nishani, wanita pertama Maghribi, Nabila Benkirane, dan anak perempuan Perdana Menteri Bangladesh, Saima Wazed Hossain.

Wanita pertama Kyrgyzstan, Dr. Raisa Atambaeva, isteri Presiden Sri Lanka, Shiranti Wickramasinghe Rajapaksa, dan wanita pertama Sudan, Fatima Khalid Ahmad Al Bashir turut hadir menunjukkan keprihatinan kepada isu autisme iaitu antara isu sosial dunia yang diangkat bersama.

Tidak dapat diketepikan, kecekalan perjuangan pelari solo wanita negara, Suwaibah Md. Nasir dengan caranya tersendiri merentas 13 negara untuk memecah rekod dunia 3,333 kilometer turut membuka mata dunia terhadap keupayaan wanita.

Cuaca yang berubah-ubah dari panas, sejuk, kering dan salji tidak pernah menghalang cabaran diteruskan di negara-negara yang dijejaki.

Dalam pada itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama turut menyokong hak wanita apabila menyampaikan Anugerah Keberanian Wanita Antarabangsa kepada seorang aktivis wanita Arab Saudi bernama Maha Al-Muneef, baru-baru ini.

Maha yang berikrar untuk tidak mematuhi larangan memandu yang dilaksanakan kerajaan Arab Saudi ke atas wanita adalah seorang daripada 10 orang wanita yang diberikan penghargaan oleh Jabatan Negara AS pada tahun ini atas keberanian memperjuangkan hak-hak wanita.

Selain itu, Obama juga menghargai keberanian gadis berusia 16 tahun, Malala Yousafzai yang memperjuangkan pendidikan untuk anak-anak perempuan di Pakistan.

Sesungguhnya, kekuatan wanita tidak hanya datang dari kemampuan fizikal, tetapi ia datang dari semangat yang tidak pernah mengalah berbekalkan kesabaran, ketabahan dan kecekalan. Syabas dan tahniah kepada wanita-wanita yang menyambut Hari Ibu dan Hari Guru dan Salam 1Hati.

DR. JESSICA ONG HAI LIAW,  Pensyarah Kanan, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia. Utusan/Rencana/20140513

Tags: cekal, perempuan, sabar, wanita
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments