mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Memang ada beza antara fitnah dan kritik

KENYATAAN Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai tindakan saman yang diambil ke atas portal pembangkang Malaysiakini kerana menyiarkan artikel fitnah terhadapnya bukan bermaksud mahu menutup mulut pengkritik, adalah suatu kenyataan yang berhemah dan demokratik.

Tindakan itu dibuat berlandaskan undang-undang kerana ada beza antara kritikan dan fitnah. Beliau mengalu-alukan kritikan yang konstruktif dan membina.

Berhemah dan demokratik disebabkan negara ini ada undang-undang dan ruang kebebasan untuk mengkritik. Kebebasan yang melampaui undang-undang sifatnya tidak demokratik. Mengekalkan keluhuran undang-undang adalah untuk menjaga kemurnian demokrasi.

Fitnah iaitu mengada-adakan sesuatu yang tiada dan menokok-tambah maklumat yang sengaja direka adalah bercanggah dengan prinsip kebebasan, kemanusiaan apalagi agama.

Malaysiakini sering dianggap sumber rujukan atau `kitab' yang membawa nas qati'e oleh peminat blogger Islam dan bukan Islam. Ia dianggap berita sahih dan diguna pakai sebagai sumber menghentam lawan politik.

Peminat blogger beragama Islam patut terdidik dengan pedoman ajaran Islam yang menyatakan, "Apabila datang perkhabaran dari orang fasiq sila periksa benar atau salahnya berita itu" dan "fitnah itu seumpama membunuh".

Kaedah memahami hadis umpamanya, umat Islam diajar menentukan sama ada sesuatu hadis itu sahih (benar) atau hasan (baik) atau daif (lemah). Kepentingan sanad dijadikan keutamaan. Sayangnya dalam menerima perkhabaran daripada bloggers, kaedah ini tidak terjadi.

Akibat jiwa penentangan yang tinggi terhadap lawan politik, dendam kesumat terhadap pihak yang dibenci, apa saja maklumat daripada bloggers yang mempunyai kepentingan dan terdapat yang ditaja oleh pihak luar diterima bulat-bulat akan kebenarannya.

Tindakan Najib suatu yang wajar kerana sebelum ini banyak pihak memfitnah beliau dengan kisah Altantuya dan kapal selam Scorpene dari Perancis dan tidak berani pula membawanya ke mahkamah.

Memfitnah adalah suatu bentuk penyakit hati akibat dendam dan rasa benci yang tinggi. Ianya sedang membudaya di kalangan sebahagian masyarakat Islam kini dengan sangkaan bahawa fitnahnya benar dan orang yang dibencinya semua salah.

Seorang pendakwah yang tulen umpamanya tidak bersikap begitu. Hikmah yang ada pada para pendakwah bersikap sangka-baik dan melakukan pemeriksaan akan salah-benar sesuatu maklumat.

Para pendakwah tulen tidak akan berani menyebarkan sebarang berita yang diterima tanpa keyakinan ianya benar kerana takutkan dosa. Dosa kepada Allah boleh diminta keampunan terus tetapi dosa terhadap manusia lain bagaimana?

Malah kalangan orang yang percaya kepada amalan demokrasi dan hak asasi manusia yang beretika, tidak akan dengan mudah menerima maklumat yang berbaur fitnah.

Sayang sekali terdapat sebahagian orang yang mendakwa sebagai demokrat tulen menjadi jaguh kepada budaya ini tanpa rasa bersalah dan berdosa. Yang penting bagi mereka ialah sokongan politik kerana kepentingan peribadi.

Sayang sekali semakin tinggi pelajaran yang ada, zahirnya memiliki imej agama, telus dan tulus tidak berlaku. Sekiranya budaya ini menjadi wabak ia bakal menghancurkan diri insani yang diharapkan berjiwa rukuk dan sujud iaitu memiliki sifat patuh dan tunduk kepada kebenaran dan keadilan.

Kerana politik, budaya dendam dan kebencian menjadi subur. Politik demokrasi membenarkan perbezaan pendapat berlaku dan kritik membina terjadi. Politik yang gopoh dan ekstrem hanya menyatakan dirinya saja yang benar dan orang lain semuanya salah.

Politik dalam Islam umpamanya membenarkan perbezaan pandangan yang disantuni dengan etika yang tinggi. Pihak lawan tidak dicemuh sebagai kafir dan taghut secara melulu kerana perbuatan begitu membayangkan nafsu amarah yang meluap-luap dan amat dibenci oleh Allah.

Jiwa rukuk dan sujud kepada Allah harus mendidik kita menjadi ibadullah dan ibadurrahman dengan jiwa kehambaan yang tinggi.

Inilah landasan kasih sayang dan belas kasihan yang diajar oleh Islam. Umat Islam yang beriman dan berjiwa muttaqeen harus memiliki rasa insaf ketuhanan (God-Conciousness) sebagai pedoman menentukan salah benar akan sesuatu pendirian dan tindakan. Utusan/Rencana/20140531

Tags: fitnah, kritik
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments