mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tokoh sufi terkenal

ADA seorang sufi yang terkenal dengan ucapannya yang luar biasa tentang fahaman ittihad. Sufi tersebut bernama Abu Yazid bin Isa bin Surusyan al-Bustami.

Beliau lahir di Bistam, di bahagian utara Iran. Tahun kelahiran dan masa kecil al-Bustami tidak banyak di ketahui, kecuali beliau berasal daripada keluarga terhormat dan terpelajar. Ayahnya, Isa bin Surusyan adalah pemimpin masyarakat di Bistam.

Ibunya dikenali sebagai seorang yang zahid (meninggalkan keduniaan) dan al-Bustami sangat patuh kepadanya. Datuknya seorang penganut agama Majusi yang kemudiannya memeluk Islam.

Al-Bustami mengenal tasawuf daripada seorang India, Abu Ali al- Sindi yang mengajarnya ajaran al-fana’ fi ai-tauhid (tenggelam dalam tauhid). Beliau menghabiskan sebahagian besar hidupnya mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Al-Bustami meninggal dunia pada 261 Hijrah / 875 Masihi di Bistam, Iran.KOMPLEKS Abu Yazid Al-Bustami.

Dihormati

Meskipun ucapannya kadangkala dianggap tidak biasa dan kafir, ajaran al-Bustami banyak dikaji dan disebarkan oleh para sufi lain. Fahamannya dijadikan rujukan dan beliau dihormati guru sufi. Nama Abu Yazid sering dikaitakan dalam salasilah (garis kerohanian) guru sufi dalam banyak tarekat.

Seorang sufi terkenal, al-Junid, pernah menterjemahkan ucapan al-Bustami ke dalam bahasa Arab yang disertai ulasan dalam kitab al-Luma’al-Sarraja melalui seorang murid yang juga anak saudara al-Bustami, iaitu Abu Musa Isa bin Adam.

Pengalaman rohani al-Bustami dikumpulkan, disimpan dan disebarkan oleh muridnya kerana beliau tidak meninggalkan suatu karya pun.

Menurut pandangan sufi, kata-kata yang diucapkan al-Bustami bukanlah kata-kata yang keluar daripada diri sendiri tetapi daripada Allah SWT melalui pertuturan al-Bustami ketika beliau sedang dalam keadaan ittihad.

Kecaman

Ajaran al-Bustami mendapat kecaman sejumlah ulama. Bagi mereka, ajaran al-Bustami tentang ittihad merupakan ajaran yang sesat dan menyimpang daripada syariat dan akidah.

Mereka menganggap ucapan al-Bustami sebagai cercaan terhadap Tuhan. Antara ucapannya adalah: "Sesungguhnya aku adalah Allah. Tidak ada Tuhan selain aku. Maka sembahlah aku."

Ucapan ini secara harfiah bererti al-Bustami ialah Tuhan, sehinggalah beliau dianggap kafir. Meskipun mendapat kecaman, tasawuf al-Bustami kemudian dikembangkan oleh pengikutnya dengan membentuk satu aliran terekat bernama Taifuriyah.

Pembelaan

Menurut tafsiran yang membela al-Bustami, ucapan aneh al-Bustami ketika mencapai tingkat ittihad adalah pengalaman rohaninya yang diliputi perasaan bahawa dirinya bersatu dengan Tuhan.

Dalam ittihad, yang dirasakan hanyalah satu kewujudan yang berbeza, iaitu sufi dan Tuhan. Pada peringkat ini, sufi tidak sedarkan dirinya dan segala sesuatu selain Tuhan. Fahaman ini tetap mempertahankan perbezaan di antara tuhan dengan manusia. Utusan/Bicara_Agama/20140603

Tags: sufi, tokoh
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments