mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Sebaik-baik bumi Allah

ALHAMDULILLAH, segala puji bagi-Nya. Pada artikel kali ini penulis ingin membicarakan berkenaan dengan Mekah dan kelebihannya. Sebenarnya bermula daripada namanya yang banyak, sudah jelas menunjukkan kelebihan kota suci Mekah al-Mukarramah seperti mana kata Imam Nawawi.

Bagi memulakan perbicaraan ini, penulis menukilkan daripada kitab Al-Idhah fi Manasik al-Haj wa al-Umrah karya Imam Nawawi: Mekah adalah seafdal-afdal tanah di muka bumi di sisi kami dan semua ulama. Al-Abdari berkata: Ia adalah mazhab kebanyakan fuqaha dan satu pendapat yang paling sahih bagi Imam Ahmad. Sedangkan Imam Malik rha. dan jemaah ulama berkata: Madinah lebih afdal.

Dalil kami ialah apa yang diriwayatkan oleh al-Nasaie dan selainnya, daripada Abdullah bin Adi bin Al-Hamra’ r.a bahawa beliau berkata: “Didengar daripada Nabi SAW sedang baginda berwukuf atas binatang tunggangannya di Mekah seraya bersabda kepada kota Mekah: “Demi Allah! Sesungguhnya kamu sebaik-baik tanah di muka bumi dan sekasih bumi kepada Allah. Kalaulah bukan kerana aku dikeluarkan daripadamu nescaya aku tidak keluar. (riwayat al-Tirmizi juga di dalam kitabnya, al-Manaqib. Dikatakan ia hadis hasan sahih).MENCIUM Hajar Aswad adalah salah satu harapan jemaah ketika berada di Mekah. - Gambar hiasan

Sebagai penutup penulis meminjam kenyataan Baginda SAW bahawa Mekah adalah sebaik-baik bumi Allah dan yang paling dikasihi-Nya. Semoga kita diberi kesempatan untuk menuju ke Makkah Al-Mukarramah dalam melaksanakan ibadat haji dan umrah. Amin. Antara amalan terbaik dilaksanakan:

- Banyak bertawaf.

- Banyakkan solat-solat sunat.

- Melazimi zikir dan istighfar.

- Melazimi solat.

- Berazam untuk khatam Quran di Mekah dan Madinah.

- Mendengar pengajian daripada tuan-tuan guru.

- Menjadikan hati dan jiwa bersih daripada sifat mazmumah.

- Menghiasi hati dan jiwa dengan sifat mahmudah.

- Bertekad untuk membantu rakan taulan dan jemaah yang kesempitan.

- Sentiasa memberi dan menghulurkan sedekah.

- Melakukan taubat kepada Yang Maha Esa.

- Meninggalkan perbuatan yang melalaikan, fasik dan perdebatan.

- Berbaik sangka sesama manusia.

- Mengingati dan merasakan kebesaran Ilahi.

- Mengzahirkan ubudiah kepada Rab al-Alamin.   DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI ialah Ahli Jawatankuasa Penasihat Ibadat Haji (TH-Jakim) Utusan/Bicara_Agama/20140606

Tags: allah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments