mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

OCIS pemangkin martabat Islam

PADA penghujung Mei lalu, siri Syarahan Perdana Putrajaya (SPP) telah menjemput Pengarah Pusat Pengajian Islam Oxford, United Kingdom, Dr. Farhan Nizami untuk menyampaikan syarahannya mengenai pencapaian Islam di masa silam dan cabaran Islam di masa hadapan.


Dalam syarahannya, beliau menyatakan bahawa umat Islam di Malaysia telah membuktikan keupayaan untuk hidup dalam dunia moden yang serba mencabar ini dengan berpandukan prinsip 1Malaysia.

Katanya lagi, orang bukan Melayu menerima Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan Islam sebagai agama utama Malaysia.

Jika penerimaan ini benar-benar adalah hakikatnya, ia amat menggembirakan semuanya.

Justeru kata beliau, cabaran utama yang dihadapi oleh orang Islam adalah untuk mengukuhkan hubungan antara kefahaman agama Islam dengan pendidikan teknikal yang moden.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum syarahan Dr. Farhan turut menekankan betapa pentingnya peranan yang boleh dimainkan oleh orang Islam untuk mengembalikan kegemilangan masa lampau, di samping membina hubungan yang erat dengan orang lain.

Masyarakat Islam akan dihormati oleh orang bukan Islam jikalau mereka boleh menyelesaikan sebarang pertelingkahan dan memajukan kepentingan setiap insan dengan satu suara dan satu tekad.

Pada pendapat saya, bukan hanya orang Islam sahaja yang memainkan peranan itu tetapi adalah penting untuk orang bukan Islam turut serta menyahut saranan dan nasihat Perdana Menteri ini.

Pusat Pengajian Islam Oxford atau dikenali dengan singkatannya OCIS pada 2012 telah dianugerahkan Piagam Diraja (Royal Charter) daripada Ratu Elizabeth II, United Kingdom.

Pusat ini ditubuhkan untuk mendukung prinsip kecemerlangan ilmu, dialog, diskusi dan sifat hormat antara satu sama lain.

Pengiktirafan ini dilihat telah memberikan satu gambaran penghormatan daripada pemerintah tertinggi England kepada pusat pengajian Islam tersebut yang telah menjadi nadi utama kepada pengajaran dan pembelajaran agama Islam di England.

Putera Charles menyatakan bahawa OCIS telah memainkan peranan penting di England dalam mewujudkan pemahaman yang jelas dalam kalangan masyarakat mengenai kesucian agama Islam.

Sebagai pusat pengajian Islam pertama yang menerima penganugerahan tersebut, OCIS dikatakan memiliki keupayaan dalam memperkembangkan bidang-bidang ilmu Islam melalui program pembelajaran dan penyelidikan yang dianjurkannya.

Hal ini dapat dilihat apabila OCIS berjaya mewujudkan perhubungan pendidikan serantau yang menggalakkan perkongsian ilmu dalam kalangan sarjana dunia mengenai kebudayaan dan peradaban Islam.

Pengiktirafan tersebut adalah bersesuaian dengan peranan yang dimainkan oleh OCIS dalam mempromosi dan memperkembangkan bidang keilmuan Islam.

Secara amnya, OCIS ditubuhkan sejak daripada 25 tahun lepas iaitu pada 1985 lagi. Penubuhannya dikatakan berasal daripada aspirasi Putera Charles yang menggalakkan perkembangan pengajian bidang keagamaan di England.

Maka dengan itu tertubuhlah OCIS sebagai pusat pengajian Islam di Oxford yang menawarkan program pembelajaran dan penyelidikan dalam bidang keilmuan Islam.

Putera Charles selaku penaung kepada OCIS yang aktif dalam mempromosi dasar pelbagai agama turut memberi sokongan yang kuat kepada penubuhan pusat pengajian ini.

Hal ini disebabkan, beliau melihat bahawa OCIS mampu menjadi medium dialog antara dunia Barat dan Timur mengenai Islam. Penubuhan pusat pengajian ini juga menjadi satu bentuk perlambangan permulaan penerimaan negara-negara Barat terhadap agama Islam.

Malaysia sebagai sebuah negara Islam juga mempunyai perhubungan yang rapat dengan pusat pengajian tersebut.

Hal ini dapat dilihat semasa berlangsungnya majlis penganugerahan Piagam Diraja kepada OCIS oleh United Kingdom, pemimpin tertinggi negara iaitu Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak selaku anggota Majlis Tertinggi OCIS dan beberapa tetamu terhormat seperti Sultan Perak ketika ini, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, Sultanah Johor, Raja Zarith Sofiah, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid, dan Datuk Dr. Afifi al-akiti yang dijemput bersama-sama menyaksikan detik bersejarah tersebut pada tahun 2012.

Malaysia telah memainkan peranan yang penting dalam menyumbang kepada perkembangan OCIS semenjak daripada awal penubuhannya lagi.

Putera Charles menyatakan lagi bahawa OCIS mencipta sejarah kerana telah menjadi institusi Islam yang pertama yang dianugerahkan Piagam Diraja tersebut.

Dengan ini bolehlah dianggap bahawa kedudukan Islam di negara itu makin dihormati oleh kerajaan United Kingdom.

Bahkan, kebanyakan sarjana di Malaysia juga sering mengadakan jalinan kerjasama dengan OCIS terutamanya dalam bidang penyelidikan dan pendidikan Islam.

Maka keadaan ini telah mendorong satu bentuk perhubungan yang berterusan antara Malaysia dan juga OCIS.

Secara asasnya, perhubungan antara OCIS dengan Malaysia bermula sejak 2004 lagi apabila Universiti Malaya (UM) sewaktu berada di bawah tampuk pentadbiran saya sebagai Naib Canselor telah menjalankan usahasama dengan OCIS di bawah pimpinan Dr. Farhan.

Usahasama tersebut termeterai melalui memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak yang melibatkan pertukaran pelajar dan staf, bahan penerbitan, serta modul program pengajian.

Secara amnya, perhubungan ini lebih memfokuskan kajian berkaitan ketamadunan Islam dan keperluan dunia umat Islam selain sastera, kemanusiaan, dan sains sosial.

Keadaan ini turut menjadi salah satu usaha bagi pihak UM untuk meletakkan universiti berkenaan setaraf dengan universiti terkemuka dunia dalam apa jua bidang sekalipun.

Maka melalui MoU tersebut bermulalah perhubungan akademik yang berterusan melibatkan Malaysia dan OCIS yang dilihat mampu memberikan faedah dalam memperkembangkan lagi bidang keilmuan Islam. Saya berharap agar kerjasama ini akan berterusan demi memartabatkan lagi Islam di mata dunia.

DATUK PROF. DR. HASHIM YAACOB ialah bekas Naib Canselor Universiti Malaya Utusan/Rencana/20140609

Tags: islam
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments