mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Menganjak minda laksana syariah

TIDAK putus-putus hari ini masyarakat bercakap tentang undang-undang hudud yang ingin dilaksanakan di Malaysia. Perbincangan menjadi lebih hangat apabila negara Brunei Darussalam mengisytiharkan penguatkuasaan undang-undang hudud di negara yang dikelilingi oleh Malaysia itu. Brunei menjadi pemangkin kepada peningkatan semangat umat Islam di Malaysia untuk turut melaksanakan hukuman hudud tersebut.

Bagi penulis, jenayah hudud telah jelas dinyatakan di dalam al-Quran. Sesiapa yang menyanggah, ia samalah seperti menyanggah al-Quran dan boleh dipersoalkan akidahnya. Namun, kita perlu membezakan di antara orang yang menyanggah hudud dengan orang yang berpandangan hudud belum sesuai dilaksanakan lagi dengan pelbagai alasan. Pihak yang menyanggah juga perlu berhati-hati agar tidak mempersoalkan al-Quran itu sendiri.

Penulis meneliti kebanyakan pandangan yang dikemukakan oleh pelbagai pihak, sama ada di media sosial ataupun di akhbar arus perdana. Kesilapan yang nyata bagi penulis ialah membincangkan hudud dalam konteks yang terlalu mikro sehingga tidak menggambarkan falsafah dan kecantikan hudud itu sendiri.


PENGUMUMAN perlaksanaan hukuman Hudud di Brunei telah menimbulkan
pelbagai reaksi seluruh dunia.Penulis mengajak pembaca agar tidak mengehadkan perbincangan hanya pada hudud sahaja tetapi membuka luas perbincangan kepada undang-undang jenayah dalam Islam yang juga mencakupi qisas dan taazir. Malah kalau kita berbalik kepada al-Quran itu sendiri, nas berkaitan dengan hudud bukan dihadkan kepada aspek jenayah sahaja, tetapi sempadan Allah SWT tetapkan berdasarkan perintah dan larangan-Nya dan apa jua bidang.

Perbincangan di luar kotak juga perlu dibuat bukan hanya berkisar kepada hukuman hudud itu sahaja tetapi juga berkaitan aspek pembuktian, kesaksian, pengampunan (dalam kes qisas), pelaksanaan dan banyak lagi. Oleh kerana masyarakat membicarakan hudud ini berdasarkan compartment (bahagian) yang terpilih, perbahasan tersebut menjadi terlalu kecil sehingga tidak mengambil kira perkara-perkara penting lain.

Penulis merasakan adalah lebih baik kita bercakap mengenai undang-undang jenayah dalam Islam berbanding hudud sahaja. Ia adalah lebih adil bagi hal perkara tersebut berbanding berbincang aspek kecil hudud sahaja. Hudud tidak boleh berdiri dengan sendiri tanpa elemen-elemen lain yang menyempurnakan falsafahnya.

Penulis mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi penghargaan kepada Kerajaan Persekutuan, khususnya UMNO dan Kerajaan Kelantan, khususnya PAS kerana telah merangka prinsip asas mempersetujui pelaksanaan Undang-Undang Jenayah Syariah di Kelantan, khususnya dan di Malaysia, amnya.

Doa penulis agar kerjasama ini dapat dimanfaatkan bagi umat Islam dalam usaha menegakkan hukum Allah SWT di Malaysia. Penulis percaya jawatankuasa teknikal yang bakal diwujudkan akan meneliti segala aspek hukum syarak dan perundangan.

Pada pandangan penulis undang-undang jenayah Islam yang terdiri daripada jenayah hudud, qisas dan taazir sebenarnya merentasi kuasa parlimen dan dewan undangan negeri menggubalnya. Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan menyenaraikan kuasa-kuasa Parlimen dan Dewan- Dewan Undangan Negeri berdasarkan senarai yang ada.

- Senarai Pertama memperincikan hal ehwal di mana Parlimen berkuasa membuat undang-undang.

- Senarai Kedua pula menzahirkan kuasa Dewan-Dewan Undangan Negeri.

- Senarai Ketiga adalah senarai bersama di mana kedua-dua Parlimen dan Dewan Undangan Negeri mempunyai kuasa membuat undang-undang dalam hal perkara yang dinyatakan di dalamnya.

Secara ringkasnya, bolehlah penulis menyatakan bahawa hal perkara jenayah terletak di dalam Senarai Pertama di mana Parlimen mempunyai kuasa membuat undang-undang. Hal perkara jenayah ini termasuklah mencuri dan merompak (hudud), membunuh, memukul dan sebagainya (qisas) dan beberapa jenayah-jenayah taazir lain.

Sementara bagi kesalahan zina, murtad, khazaf dan minum arak (hudud) serta beberapa jenayah lain seperti khalwat, poligami tanpa kebenaran, tidak berpuasa dan lain-lain (jenayah taazir lain) terletak di bawah kuasa Dewan Undangan Negeri.

ZAINUL RIJAL ABU BAKAR  ialah Presiden Persatuan Peguam Peguam Muslim Malaysia. Utusan/Bicara_Agama/20140612

Tags: hudud, syariah
Subscribe

 • Tepis kekeliruan berpoligami

  SESUNGGUHNYA dunia ini sudah sampai ke penghujung. Itulah yang boleh diputuskan apabila mutakhir ini muncul segelintir generasi yang memiliki…

 • Poligami lahirkan keluarga mithali?

  KEHIDUPAN berkeluarga yang aman damai adalah impian setiap daripada kita. Tidak yang berkahwin mengharapkan mahligai yang dibina berakhir dengan…

 • Sikap perempuan burukkan poligami

  BRO sudah beberapa kali menyatakan bahawa Bro menyokong poligami. Bagi Bro, lelaki yang berani bernikah lebih daripada satu dan wanita yang…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments