mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Teguhkan tembok keimananmu

SALAM dari Madinah Al-Munawarrah. Seorang wanita muda bercerita tentang keseronokan dan cabarannya bekerja di syarikat penerbangan antarabangsa.

Usianya sekitar 20-an. Katanya dengan wajah ceria: "Alhamdulillah. Seronok, tidak pernah terfikir diberikan peluang oleh Allah melihat negara orang."

Namun, cabaran hebat baginya adalah rakan-rakan sejawat. Tentu sekali tingkah laku dan perangai manusia ini pelbagai. Ada masanya menjadi lupa diri apabila berada di luar negeri.

Uniform syarikat penerbangannya membenarkan menutup aurat walaupun tidak sempurna, tiba-tiba mereka terpengaruh dengan cara berpakaian dan pergaulan bebas orang-orang di negara Barat apabila menjejakkan kaki di sana.

Ujarnya: "Saya bimbang lama-kelamaan terikut-ikut dengan pembawaan mereka. Cuma satu yang difikirkan setiap kali membuat keputusan iaitu Allah ada di mana-mana sahaja."MASJID merupakan tempat terbaik bagi umat Islam untuk memantapkan keimanan.

Duhai wanita yang diberikan akal untuk berfikir... Subhanallah! Itulah keimanan. Ia menjadi pendinding atau benteng bagi orang yang takut kepada kemurkaan Allah. Mereka tahu Allah melihat, walau tiada orang lain melihatnya. Mereka takut dengan hukum Allah di akhirat walaupun mereka belum lagi melihatnya.

Seorang wanita 50-an pula menceritakan perasaan bersalahnya kepada saya ketika kami bersalaman usai solat Asar di Masjid Nabawi. Beliau bertugas di hospital pakar di Singapura dengan berulang-alik setiap hari di kediamannya di Johor Bahru.

Katanya: "Hati saya bersimpang-siur apabila ditugaskan merawat kaum lelaki. Namun, memikirkan mereka dalam kecemasan dan darurat lalu saya teruskan rawatan. Saya mohon keampunan Allah."

Tidak menutup aurat

Namun, ada perkara yang lebih besar daripada itu. Katanya, hatinya tidak tenang dengan uniform yang disediakan oleh pihak hospital. Uniform tersebut tidak menutup auratnya. Setiap kali mengenangkan perkara itu terasa bagaikan mahu berhenti atau mencari pekerjaan di tempat yang membenarkan beliau menutup auratnya.

Katanya lagi: "Balik umrah ini, saya nekad mahu bersara. Cukuplah dengan apa yang telah saya lalui selama ini."

Duhai wanita yang diberikan akal untuk berfikir... Subhanallah! Itulah keimanan. Ia datang dengan perasaan bersalah dan ketakutan dengan kemurkaan Allah. Lalu, kita memohon keampunan Allah dan berusaha sesungguh hati untuk tidak lagi mengulanginya. Percayalah kepada Allah. Insya-Allah, akan digantikan dengan sesuatu yang lebih baik.


ALLAH mengurniakan kepada orang-orang yang beriman perasaan bersalah ketika melakukan
sesuatu yang tidak baik sekali gus menghindarkan diri daripada melakukannya. - Gambar hiasan

Hakikatnya, berapa ramai yang mulutnya kata begitu tetapi hatinya terasa berat untuk melepaskan apa yang ada di tangan. Mereka bimbang tidak akan memperoleh sebagaimana yang dimiliki ketika ini.

Duhai wanita yang diberikan Allah akal untuk berfikir... Bukankah rezeki itu milik Allah?

Jika benar kita beriman dan percaya kepada rezeki kurniaan Allah, apa yang ditakutkan? Sesungguhnya, setiap kejadian telah dijanjikan Allah rezekinya.

Fikirkanlah.. Haiwan, serangga, unggas malahan hidupan sebesar zarah tidak membawa atau memikul rezeki kurniaan Allah ke mana-mana. Burung yang terbang pada waktu pagi tidak tahu di mana ia akan memperoleh rezeki. Namun, pulang semula ke sarang dengan membawa habuan.

Manusia itu terlalu tamak haloba dengan harta benda kurniaan Allah. Mereka suka menghimpun kekayaan dan kalau boleh mahu Allah menambahnya lagi dan lagi. Sedangkan dia secara sedar mengetahui sumber rezeki itu dan keadaan tempat mencari rezeki itu tidak memenuhi syariat Islam. Hati mereka bergelodak dengan perasaan resah.

Sesungguhnya, Allah mengurniakan kepada orang-orang yang beriman perasaan unik rasa bersalah apabila mereka melakukan sesuatu. Ia pendinding diri. Jika itu berlaku sebaik mungkin jauhilah ia. Usah diteruskan dan fikirkan alternatif lain.

Syaitan pula akan terus berbisik-bisik menampakkan elok perlakuan itu pada pandangan mata. Wanita yang diberikan akal untuk berfikir seharusnya tahu membezakan pilihan antara yang baik dan buruk. Mereka mampu membezakan yang mana satukah mendapat keredaan atau kemurkaan Allah.

Di dalam surah al-Maidah, ayat 100 Allah berfirman: "Katakanlah (wahai Muhammad): Tidak sama yang buruk dengan yang baik, walaupun banyaknya yang buruk itu menarik hatimu. Disebabkan itu, bertakwalah kepada Allah wahai orang-orang yang berakal fikiran, supaya kamu berjaya."

Ujian keimanan

Duhai wanita yang diberikan akal untuk berfikir... Sesungguhnya kehidupan ini suatu ujian keimanan. Allah sentiasa menguji, apakah kita benar-benar beriman kepada-Nya atau seorang pendusta. Sedangkan orang-orang terdahulu juga diuji keimanannya. Ada yang gagal dan ada juga yang berjaya melepasinya.

Mulut kita berkata, kita beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan menjadikan al-Quran sebagai pedoman. Berapa ramai apabila dicabar agar berhenti atau meletakkan sahaja jawatan yang membuatkan mereka resah tetapi tidak sanggup melakukannya.

Bibir kita tidak putus-putus menyatakan uniform kerja, pekerjaan yang dilakukan, sumber pendapatan yang subhah dan pelbagai lagi yang meragukan kesucian rezeki, namun masih juga meneruskannya.

Duhai wanita yang diberikan akal untuk berfikir... Teguhkan tembok keimananmu agar sentiasa utuh dan tidak goyah. Kosmo Varia 13 Jun 2014

Tags: iman
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments