mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Dugaan' buat tetamu Allah

BELUM reda perasaan umat Islam Indonesia yang terguris kerana kes rasuah dalam projek penerbitan kitab suci al-Quran dua bulan lalu, tercetus pula dakwaan rasuah dalam penyelenggaraan urusan haji.

Lebih mendukacitakan, suspek utama dalam kes rasuah melibatkan urusan kewajiban umat Islam itu ialah Menteri Agama Indonesia sendiri, Suryadharma Ali.

Aduh, apa lagi yang boleh disandarkan pada orang yang seharusnya memelihara dan meningkatkan syiar Islam, jika mereka sendiri juga alpa dan dibawa ke muka pengadilan kerana jenayah rasuah?

Itulah persoalan yang membelenggu kalangan umat Islam di Indonesia.

Benar, urusan haji tidak boleh dibuat main-main. Bahkan, seboleh-bolehnya setiap bakal jemaah yang ingin mengunjungi rumah Allah, perlu menjauhkan diri daripada mengeluh kerana setiap dugaan yang diterima diyakini ada hikmah yang menanti.

Dalam era masa kini, bukan mudah untuk seseorang umat Islam itu mendapat peluang mengerjakan haji, kerana setiap seorang daripada mereka harus menunggu giliran bagi mendapat peluang ke Tanah Suci.

Tempoh penantian pula bukan mengambil masa setahun dua, sebaliknya makan bertahun-tahun sehingga ada yang terpaksa menunggu 20 tahun!

Itu realitinya, bukan sahaja di Indonesia tetapi senario yang sama berlaku di Malaysia kerana kuota yang ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi untuk umat Islam mengerjakan Rukun Islam kelima itu sangat terbatas.

Kuota bagi Indonesia seperti yang ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi pada setiap tahun ialah sebanyak 221,000 jemaah sahaja.PENYELEWENGAN dan rasuah melibatkan Kementerian Agama Indonesia ternyata telah meluluhkan hati kebanyakan rakyatnya.


Sementara setiap tahun, lebih dua juta umat Islam akan berhimpun di Tanah Suci untuk melaksanakan ibadah yang disambut pada setiap 10 Zulhijjah.

Justeru, apabila skandal rasuah penyelenggaraan haji didedahkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (KPK) Indonesia melibatkan pemimpin atasan, ia saling tidak ubah seperti meletakkan garam ke atas luka umat Islam.

Ini bukan sesuatu yang mahu di dengar oleh bakal jemaah atau mereka yang membuat simpanan dalam dana haji bagi membolehkan hasrat mengunjungi rumah Allah tercapai.

Lalu, apabila penyelewangan dalam ‘perniagaan haji’ yang disifatkan sebagai perniagaan berskala tinggi berlaku, ia seharusnya mencetuskan keresahan dan kebimbangan.

Dibongkar

Urusan penyelenggaraan urusan umat Islam untuk ke Mekah melibatkan pelaburan yang cukup besar.

Individu yang membuat simpanan dalam dana haji pula tidak boleh dengan sewenang-wenangnya menerima bunga atas simpanan kerana ia menyimpang daripada tuntutan.

Sebaliknya, seluruh kepercayaan diberikan kepada pihak yang diberi tanggungjawab untuk menguruskan pemergian mereka menunaikan haji atau umrah.

Kerana itu, apabila skandal rasuah penyelenggaraan haji di negara yang mempunyai umat Islam paling ramai di dunia dibongkar, ia mengundang pelbagai spekulasi.

Yang menjadi tanda tanya ialah bagaimana manipulasi bermula daripada urusan memberi keizinan kepada bakal jemaah berkunjung ke Mekah sehinggalah pengelolaan dana yang nilainya cukup besar.

Kecurigaan terhadap urusan penyelenggaraan haji mula dihidu pada tahun 2012 dan KPK mengambil masa hampir setahun untuk membuat penyelidikan yang cukup rapi kerana bimbang jika tersalah dakwaan, ia bakal membawa kesan yang lebih buruk.

Suryadharma tidak bernasib baik apabila dituduh menyalahgunakan kuasa yang ada padanya dengan membawa ahli keluarga, kerabat terdekat serta teman-teman seramai lebih 30 orang mengerjakan haji menggunakan sisa kuota yang masih ada pada musim haji 2012-2013.

Tidak hanya mengangkut ahli rombongannya, sebaliknya, Suryadharma juga didakwa terlibat salah guna kuasa dalam urusan penyelenggaraan tempat tinggal atau kediaman jemaah haji Indonesia di Mekah dan Madinah.

Berdasarkan rekod yang dikeluarkan pihak berkuasa, sebanyak 200,222 bilik penginapan disewa oleh Kementerian Agama sepanjang musim haji tahun berkenaan.

Daripada jumlah tersebut, hanya 194,311 bilik sahaja yang terpakai sedangkan baki bilik itu tidak digunakan tetapi sudah dibiaya oleh kerajaan.

Tambah meluluhkan hati umat Islam juga ialah berlaku penyelewangan dalam dana jemaah haji sehingga akaun bank atas nama Suryadharma turut dikaitkan menerima sejumlah wang yang dipercayai wang simpanan jemaah.

Berdasarkan laporan yang didedahkan, selain Menteri Agama, terdapat sembilan orang pegawai tertinggi di Kementerian Agama juga memiliki kuasa untuk mengeluarkan wang dari simpanan haji itu.

Pengeluaran wang dari dana haji itu pula berputar dan mengalir untuk keperluan-keperluan yang bukan untuk kegunaan penyelenggaraan haji.

Kepada Suryadharma dan pegawai-pegawai lain di Kementerian Agama, jemaah meletakkan harapan agar kebajikan dan urusan perjalanan tetamu Allah itu dilindungi dengan sebaik-baiknya.

Bukannya memanfaatkan peluang dan potensi yang ada di depan mata untuk kepentingan diri sendiri semata-mata.

Sehingga kini, Suryadharma baru disebut sebagai suspek dan siasatan ke atas beliau belum dilakukan oleh KPK.

Begitupun, mujurlah beliau sudah mengundurkan diri sebagai Menteri Kabinet kerana setidak-tidaknya beliau mahu memikul tanggungjawab sepenuhnya.

Kasihan sekali tetamu-tetamu Allah yang tidak bersalah. Mereka hanya menjadi mangsa pihak yang mementingkan diri sendiri.
Utusan/Bicara_Agama/20140615  SAHARUDIN MUSTHAFA
Tags: dugaan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments