mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Dengar pendapat orang berilmu, jangan beremosi

Isu DNA babi yang masih diperkatakan di negara ini banyak menyerlahkan kepelbagaian pendapat, idea, dan suara hati masyarakat. Masing-masing mempunyai hujah dan pandangan tersendiri.

Keprihatinan dan sikap mengambil tahu masyarakat Islam terhadap tahap halal sesuatu produk makanan dan kegunaan harian haruslah dipuji. Ia benar-benar mencetuskan polemik hangat di ruangan media mahu pun menjadi bualan mulut masyarakat.

Sensitiviti terhadap isu ini menunjukkan bahawa umat Islam peka dengan setiap apa yang disuapkan ke mulut. Namun, sebagai orang awam, isu ini seharusnya diserahkan kepada pihak berautoriti dalam industri halal negara.

Bukan itu sahaja, malah usahlah mudah meletakkan hukum sekiranya tiada ilmu dan kepakaran mengenainya lebih-lebih lagi tentang agama.

Dalam isu ini, terdapat sebilangan masyarakat yang cuba untuk menafsir dan memberikan hukum berasaskan pendapat emosi sendiri.

Tahap keprihatinan amatlah baik namun tahap keberagamaan tidak harus diletakkan selari dengan emosi yang membuak-buak sehingga tidak jelas panduan agama yang telah digariskan.

Urusan agama biarlah diserahkan kepada ahli atau pakarnya. Beragama tanpa akal akan didominasi oleh hujah yang emosional tanpa rasional. Biarpun kita amat prihatin terhadap halal atau haram sesuatu makanan tetapi tidak meletakkan kita terburu-buru dalam membuat keputusan dan tidak menerima pandangan yang diberikan oleh alim ulama.

Benar, semuanya adalah pilihan kita sama ada memilih mengambilnya mahupun menjauhinya. Namun, mengemukakan cadangan ekstrem seperti menyamak mulut dan menukar darah bagi yang telah termakan benda yang haram adalah cukup menyusahkan dan tidak masuk akal.

Sedangkan, Islam itu mudah tetapi bukan bermakna perlu mengambil mudah dalam semua perkara. Malah Rasulullah SAW pernah bersabda; "Sesungguhnya Allah melepaskan dari umatku apa yang tersalah, lupa dan sesuatu (yang haram atau salah) yang dipaksakan ke atas mereka".

Isu yang masih membugar dalam negara kita ini telah mewujudkan perbezaan pendapat dalam kalangan mereka yang ahli, namun ia adalah suatu perkembangan yang sihat sekiranya dilihat dari sudut positif. Perbezaan hujah dan pendapat mengikut ilmu dan kefahaman ulama, masing-masing dapat mewujudkan masyarakat yang prihatin membaca, peka, dan berfikir.

Namun, apabila berhadapan dengan isu yang melibatkan perbezaan pendapat ini, sikap terpuji yang perlu dimiliki oleh setiap daripada kita ialah tidak mudah membuat andaian dan mencerca para ulama yang berbeza pandangan dengan kita.

Barangkali disebabkan tidak biasa berdepan dengan permasalahan khilaf, mencaci dan mengeji dijadikan pakaian bagi yang tidak bersetuju dengan satu-satu pendapat. Walaubagaimanapun pun, perbincangan fiqh sepatutnya dilihat dalam konteks yang luas dan bukannya terikat kepada sesuatu pendapat sahaja.

Keterbukaan fiqh islami khususnya dalam perkara yang menjadi fitnah dan ancaman pada akhir zaman ini perlu dipandang daripada sudut yang positif. Tidak perlu untuk mencerca pandangan yang berbeza kerana sudah pasti ulama juga mempunyai ilmu berdasarkan kefahaman masing-masing.

Jika disoroti sejarah, Khalifah Umar Abdul Aziz pernah menyuarakan; "Aku tidak suka kalau sahabat-sahabat Nabi SAW tidak berselisih pendapat. Kerana jika hanya terdapat satu pendapat sahaja, nescaya manusia berada dalam kesempitan. Sesungguhnya mereka adalah imam-imam yang diikuti. Kalau seseorang dapat mengambil pendapat seseorang dari kalangan mereka, maka akan wujudlah keluasan."

Perselisihan dan perbezaan pendapat dalam Islam adalah suatu yang amat diraikan dan merupakan rahmat kepada semua manusia. Daripadanya akan terbitlah perbahasan-perbahasan ilmu dan keluasannya sekiranya ditangani dan dihadapi dengan berlapang dada.

Namun, tidak dinafikan ada juga segelintir masyarakat yang mengambil sikap berhati-hati dalam membuat penilaian. Golongan ini tidak meletakkan emosi sebagai akar perbincangan sesuatu masalah.

Sebaliknya, mengambil inisiatif mengkaji dengan lebih terperinci dan bertanyakan kepada pihak yang lebih arif tentang keabsahan sesuatu perkara. Sikap sebegini patut dipuji dan ia harus disemai menjadi tabiat yang baik apabila berhadapan dengan kekalutan isu yang menyentuh sensitiviti umat Islam.

Mereka yang gagal menanggapi dan menangani isu DNA babi ini dengan sewajarnya, akan mengusutkan lagi keadaan. Akhirnya isu-isu pinggiran seperti sikap inilah yang akan mengambil tempat dan menenggelamkan isu utama yang perlu diperbahas dan diperincikan.

Ia akan merugikan dan melemahkan umat Islam itu sendiri disebabkan sikap yang tidak dipandu dengan ilmu dan akal yang baik.

Apabila berhadapan dengan isu ini, pihak pengguna Muslim perlu bertindak secara rasional dan tegas. Kita harus meletakkan sandaran dan kepercayaan kepada pihak yang mempunyai autoriti dalam penentuan halal dan haram..

Sepertimana sabda Nabi SAW: " Tinggallah perkara yang kamu ragu kepada perkara yang tidak meragukan".

Apatah lagi dalam kemelut isu DNA babi ini pula bukanlah melibatkan makanan ruji dan pengguna masih lagi mempunyai kepelbagaian pilihan makanan. Malah, tiada faktor keterdesakan atau darurat untuk mengambil makanan yang diragui kehalalannya. Semuanya terletak di tangan pengguna bagi memilih yang terbaik untuk diri sendiri.

Polemik DNA babi ini memberi banyak tekanan kepada umat Islam dari pelbagai sudut. Mudah-mudahan ia akan membuka minda dan jalan penyelesaian kepada umat Islam untuk merintis dan menggiatkan lagi industri halal dan bukan sekadar sebagai masyarakat pengguna.

Namun tahap prihatin masyarakat terhadap makanan dan barangan kegunaan perlu ditingkatkan dengan ilmu dan informasi yang tepat. Bukan sekadar mempercayai bulat-bulat kepada maklumat yang masih samar kesahihannya. Ia bakal mengeruhkan lagi kekalutan sedia ada. Tangani dengan emosi yang segar, bukan menilai dengan sikap terburu-buru kerana ia juga menunjukkan kedangkalan tahap keberagamaan kita!

Pandangan IKIM ialah Pegawai Penyelidik, Pusat Sains dan Teknologi, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)   Utusan/Rencana/20140616

Tags: emosi, ilmu
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments