mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Manfaat tonton Piala Dunia buat ibadah sunat

Setiap empat tahun, kejohanan bola sepak Piala Dunia dinanti-nanti peminat bola sepak seluruh dunia dan tidak terkecuali negara kita Malaysia. Kejohanan Piala Dunia kali ini diadakan di negara yang terkenal dengan gaya bola sepak 'samba' Brazil.

Walaupun begitu, jangan dilupakan tidak lama lagi umat Islam akan menyambut bulan mulia, Ramadan penuh barakah yang mana setiap pahala amalan dilipat gandakan.

Perlawanan Piala Dunia awal pagi

Melihat jadual perlawanan, hampir semuanya berlangsung pada awal pagi antara jam 12 malam hingga 4 pagi. Dalam minat kita menonton perlawanan khususnya pada tengah malam dan awal pagi, alangkah baik jika diselangi dengan ibadah malam.

Jika dilihat dari sudut positif, kita boleh mengambil beberapa masa sebelum menonton perlawanan Piala Dunia untuk melakukan solat sunat dua rakaat pada awal pagi yang mempunyai keistimewaannya tersendiri. Antaranya, solat sunat taubat dan hajat yang lebih afdal dilakukan pada waktu satu pertiga malam.

Ini sebagai latihan yang baik untuk menempuh Ramadan al-Mubarak selain kita juga dapat menonton Piala Dunia. Justeru, kesediaan kita berjaga malam sewajarnya menjadi peluang terbaik untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan melaksanakan ibadah sunat.

Hakikatnya bukan mudah untuk mengikhlaskan diri melaksanakan solat sunat, tetapi lebih malang lagi jika kesempatan yang datang itu tidak dimanfaatkan. Berbanding duduk saja menantikan perlawanan bermula, sebaknya memperbanyakkan zikir kepada Allah SWT.

Hikmah Piala Dunia pada Ramadan

Mungkin ada hikmahnya Piala Dunia kali ini berlangsung pada Ramadan kerana secara tidak langsung memudahkan mereka yang berjaga untuk mengamalkan sunah Rasulullah SAW yang menggalakkan mereka yang berpuasa supaya bersahur.

Jika dulu ramai meninggalkan sahur atas alasan tidak bersedia bangun di awal pagi, kini sambil menonton Piala Dunia, masing-masing boleh menikmati juadah bersahur, diikuti dengan menunaikan solat Subuh.

Khususnya bagi generasi muda yang sebelum ini lebih suka bersahur sebelum tidur, boleh berlatih bersahur pada awal pagi. Diharapkan apabila mereka merasai nikmat bersahur pada awal pagi, ini akan menimbulkan azam untuk meneruskan amalan itu walaupun pada Ramadan yang tiada Piala Dunia.

Banyak perkara boleh mendatangkan kebaikan kepada semua jika kita bersedia mengambil manfaat positif yang ada padanya. Jangan suka mempertikaikan sesuatu perkara sebaliknya ambil yang terbaik daripadanya untuk faedah bersama. Berita Harian Agama 2014/06/18 - 02:10:06 AM Muhamad Khairul Amin Zairazi
Tags: ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments