mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mencari kemanisan amal

SETIAP manusia khususnya umat Islam mempunyai matlamat dalam kehidupan di dunia dan di akhirat. Matlamat hidup yang utama adalah beriman, beribadat dan beramal kepada Allah SWT. Melalui amalan yang baik seseorang itu akan mendapat balasan pahala di sisi-Nya.

Namun, apa yang menjadikan manusia lupa dan lalai adalah disebabkan kesibukan mengejar kenikmatan dunia yang sementara, sehingga menyebabkan amalan yang baik terabai.

Kehidupan yang singkat dan masa yang pantas menyebabkan manusia tersedar, usia kita sudah semakin lanjut, sedangkan amalan kebaikan yang dilakukan masih boleh dikira. Dalam hal ini, lakukan amalan untuk mendapat pahala wajib dan gandakan amalan untuk mendapat pahala sunat dan isi seluruh kehidupan dengan amalan-amalan kebaikan untuk mendapat keredaan-Nya di akhirat.

Laporan akhbar setiap hari menunjukkan manusia dewasa ini semakin hilang sifat dan nilai kemanusiaan. Sifat dan nilai yang baik ini sewajarnya dididik, diperteguhkan di rumah dan di sekolah bagi melahirkan insan yang berhati budi dan mulia. Tanpa amalan dan ilmu yang baik, seseorang itu akan mudah terjerumus ke lembah kehinaan.

Amal adalah hasil daripada ilmu. Ada pepatah mengatakan, “ilmu tanpa amal umpama pohon tanpa buah" atau “ilmu tanpa amal umpama awan tanpa hujan." “Amal itu buah, bicara hanya daun." Oleh itu, setiap amalan mestilah didahului dengan ilmu. Jelaslah, ilmu juga merupakan hasil daripada keimanan yang benar, kerana tidak dapat digambarkan wujudnya keimanan tanpa amal.

Berkaitan dengan amal perbuatan Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Allah tidak menerima iman tanpa amal perbuatan dan tidak pula menerima amal perbuatan tanpa iman." (riwayat Ath Thabrani)

Sementara itu, ahli tasawuf, Imam Al-Hasan Al-Bashiri mengatakan, “Carilah manisnya amal dalam tiga perkara. Kalau kamu telah mendapatkannya, maka bergembiralah dan teruslah mencapai tujuan dan jika kamu belum mendapatkannya, maka ketahuilah pintu masih tertutup rapat. Tiga perkara itu adalah; Pertama, ketika kamu membaca al-Quran. Kedua ketika kamu berzikir. Ketiga; ketika kamu sedang bersujud." Beliau selanjutnya menyarankan, “Tuntutlah ilmu, tetapi jangan melupakan ibadah. Lakukan ibadah, tetapi jangan lupa pada ilmu."

Tokoh ilmuwan Islam, Dr. Yusuf al-Qardhawi menjelaskan, amal yang dituntut adalah mengerahkan keupayaan yang rasional untuk melaksanakan matlamat syarak terhadap manusia di atas permukaan bumi yang meliputi ibadah, khilafah (pemerintahan) dan ‘imarah (memakmurkan bumi).

Memperbanyakkan amalan

Setiap amalan yang baik akan mendapat keberkatan dan pahala di sisi-Nya. Perbanyakan amalan di dunia agar mendapat balasan di akhirat. Dalam hal ini, tokoh Islam, Dzun Nun al-Masiri, berkata, hitunglah setiap amalan kamu, sebelum kamu diperhitungkan di akhirat.

Berkaitan dengan amalan, Allah SWT berfirman yang maksudnya: Telah semakin dekat kepada manusia perhitungan amal mereka, sedang mereka dalam keadaan lalai (dengan dunia), berpaling daripada akhirat. (al-Anbiya: 1)

Memperbanyakkan amalan yang baik antaranya solat, berpuasa, mengeluarkan zakat dan sedekah, menunaikan haji dan umrah dan melaksanakan perintah melaksanakan amar makruf nahi mungkar dan sentiasa berzikir. Setiap amalan kebaikan yang dilakukan dalam kehidupan juga, jika diniatkan kerana Allah SWT, nescaya akan menjadi ibadah dan mendapat keberkatan di sisi-Nya.

Dalam hal ini Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baik kamu adalah yang diharapkan kebaikannya dan aman daripada kejahatannya, seburuk-buruk kamu adalah yang tidak mengharapkan kebaikannya dan tidak aman daripada kejahatannya." (riwayat At Tirmizi dan Abu Ya’la).

Dalam hal kebaikan dan keburukan, ia banyak dilakukan oleh lidah dan tangan seseorang. Oleh itu, setiap Muslim mestilah menjaga lidah daripada mengumpat, bercakap bohong, memperkatakan keburukan orang lain, mencaci-maki dan memfitnah. Selain itu, tangan juga mestilah dijaga daripada melakukan perbuatan seperti mencuri, merompak, memukul orang, merosakkan harta benda awam dan membunuh.

Selanjutnya, Nabi SAW bersabda lagi yang bermaksud: “Seorang Muslim adalah yang menyelamatkan kaum Muslimin daripada lidah dan tangannya. Seorang mukmin adalah yang dipercayai oleh kaum yang beriman terhadap jiwa dan harta mereka dan seorang muhajir adalah yang berhijrah meninggalkan dan menjauhi keburukan (kejahatan). (riwayat Ahmad)

Mengawal

Jelaslah, lidah dan tangan manusia jika tidak dikawal boleh membawa keburukan kepada pemiliknya. Hati dan akal yang beriman sahaja yang boleh mengawal perlakuan dan perbuatan yang tidak baik yang boleh dilakukan oleh lidah dan tangan.

Banyak perbuatan yang tidak baik yang dilakukan oleh lidah antaranya menyebar fitnah, mengacum (menghasut supaya bermusuhan), mengadu domba, berbohong, takbur dan mencaci maki. Sementara, angkara tangan pula adalah mencuri, merompak dan melakukan penyeksaan dan pembunuhan.

Berkaitan dengan perbuatan menyebar fitnah, dijelaskan daripada Huzaifah bin al-Yaman r.a, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Tidak masuk syurga orang yang suka mengacum. (riwayat Muslim)

Begitulah, balasan kepada orang yang menyebar fitnah. Oleh itu, elakkan lidah daripada melakukan perbuatan menyebarkan fitnah yang boleh membawa keburukan kepada perpaduan masyarakat dan perbuatan tangan yang boleh menyakiti orang lain dan merosakkan alam sekitar. PENULIS ialah bekas pendidik berkelulusan Ijazah Kedoktoran Persuratan Melayu, UKM.   Utusan/Bicara_Agama/20140617

Tags: amalan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments