mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tempah ruang solat

MENUNAIKAN solat di Masjidil Haram, Mekah adalah menjadi suatu kemestian kepada umat Islam yang berkesempatan mengunjungi Tanah Haram tersebut, sama ada atas urusan haji mahupun umrah.

Fadhilat pahala bersolat di masjid utama umat Islam itu amatlah besar, sebagaimana sabda baginda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Daripada Jabir r.a bahawa Rasulullah SAW ada bersabda: Satu sembahyang di masjidku lebih afdal daripada 1,000 sembahyang di masjid-masjid yang lain, kecuali Masjidil Haram (di Mekah) dan satu sembahyang di Masjidil Haram pula lebih afdal daripada 100,000 sembahyang di masjid-masjid yang lain. (riwayat Imam Ahmad)

Namun kelebihan itu telah menimbulkan suasana persaingan dalam kalangan umat Islam berikutan ruang solat yang terhad di masjid itu, sungguhpun kerajaan Arab Saudi telah berusaha melakukan kerja-kerja pembesarannya.

Berkemungkinan senario di ruang solat lelaki, ia tidak begitu ketara namun situasi berbeza bagi kaum wanita, sehingga wujud gejala menempah ruang solat di dalam ruang masjid berkenaan.

Ini terutamanya pada saat-saat masjid dalam keadaan padat dan sesak seperti pada malam Jumaat, Isnin dan Khamis; Ayyam Al- Beed (tiga hari di tengah-tengah setiap bulan Hijriah ) dan pada bulan Ramadan.


SESAK... isu ruang solat wanita terhad dijadikan sumber pendapatan sesetengah wanita yang tidak
bertanggungjawab di Masjidil Haram, Mekah. - Gambar hiasan

Justeru, tidak hairanlah, Islamic Information Portal (islam.ru) yang memetik laporan oleh Saudi Gazette, baru-baru ini menyatakan gejala negatif itu telah menjadikannya satu bentuk perniagaan yang kini semakin berkembang pesat.

Dengan bayaran SAR200 (RM99.70) untuk sehari, kaum wanita terbabit bukan hanya boleh menempah tempat tetapi boleh meminta beberapa wanita Afrika untuk membawa anak-anak mereka supaya dapat meliputi kawasan yang lebih besar untuk rakan mereka yang lain.

Mereka menggunakan beg tangan, barang-barang peribadi atau kerusi untuk menempah tempat-tempat tertentu di mana-mana sudut di dalam masjid demi menyediakan tempahan ruang solat bagi mereka yang datang lewat untuk solat, yang sudah semestinya sukar mencari tempat yang sesuai untuk berdoa.

Antara lokasi yang menjadi tumpuan adalah di sekitar pintu Hunayn, Bilal dan Raja Abdulaziz serta kawasan solat wanita di tingkat atas.

Ternyata, gejala itu telah menyebabkan warga Afrika tersebut bukan hanya memperoleh keuntungan yang besar tetapi mampu menyara kehidupan mereka selama setahun, kata Ketua Jurupandu Wanita Masjidil Haram, Noor Qarout.

Begitu pun, beliau menegaskan bahawa perbuatan membuat tempahan tempat itu dikecam oleh para ulama kerana tempat di masjid-masjid diperoleh secara percuma untuk mereka yang tiba awal ke masjid.

Sementara itu, Ketua Media dan Perhubungan Awam Dua Masjid Suci, Ahmad Al- Mansouri berkata, menempah tempat di masjid adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

“Ketua Mufti, Sheikh Abdulaziz Al-Alsheikh telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka yang datang awal ke masjid dan duduk di baris belakang akan mempunyai ganjaran yang lebih baik daripada Allah daripada orang-orang yang datang lewat dan membayar untuk tempat di baris hadapan .

“Mufti itu turut menambah bahawa ganjaran untuk 'berada di hadapan' bukan semata-mata untuk duduk di baris depan tetapi untuk datang awal ke masjid," katanya. HASHNAN ABDULLAH Utusan/Bicara_Agama/20140625

Tags: solat
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments