mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Makanan halal penyucian dalaman diri

Kita makan untuk hidup, bukannya hidup untuk makan. Demikianlah ungkapan sering kali kita dengar, tetapi sejauh manakah kita mengambil berat kandungan dan keadaan makanan diambil, apakah halal di sisi Islam atau sebaliknya.

Makanan halal sering menimbulkan isu apabila ada pihak didapati mengambil mudah perkara itu. Malah, ada segelintir masyarakat yang bertanya mengapakah Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW menyeru umat Islam memilih makanan yang halal dalam kehidupan seharian.

Disebabkan itu juga sebuah video yang tersebar luas di laman sosial baru-baru ini memaparkan seorang wanita yang persoalkan mengenai halal serta mempersendakan perkara itu seolah-olah beliau tidak kisah dan mengambil berat berkenaan halal dan haram ini.

Kelebihan makanan halal

Semestinya Allah SWT yang Maha Berkuasa dan Mengetahui apa yang terbaik untuk makhluk ciptaan-Nya. Sudah pasti ada hikmah dan kelebihan makanan yang halal dalam membantu manusia menjalani kehidupan dengan lebih baik.

Antara hikmahnya adalah menjamin keberkatan hidup di dunia dan akhirat. Keberkatan ialah satu nikmat yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada seseorang yang dikehendaki-Nya dalam bentuk ilmu, iman, kebahagiaan, ketenangan dan sebagainya.

Pengambilan makanan halal dan menghindari perkara haram adalah antara cara untuk meraih keberkatan. Kehidupan bagi umat Islam bukanlah terhenti di dunia bahkan yang lebih utama adalah kehidupan hakiki di akhirat.
Prihatin sumber pendapatan

Rezeki yang haram akan menjerumuskan seseorang ke neraka. Masyarakat perlu mengambil berat dan prihatin sumber pendapatan supaya menjamin kebahagiaan yang hakiki. Jadi, Islam melihat perkara ini dengan lebih jauh kerana kita perlu mencapai keberkatan di akhirat juga.

Sabda Rasulullah SAW: “Seorang lelaki bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan mukanya dipenuhi debu. Dia menadah tangannya dan berdoa kepada Allah sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan mulutnya disuap dengan sesuatu yang haram, bagaimana akan diperkenankan permohonannya.” (Riwayat Muslim, Ahmad dan Tarmizi )

Makanan halal menjadi salah satu faktor yang penting untuk memohon doa kepada Allah SWT supaya dimakbulkan. Jika doa tidak dimakbulkan, pada perkara apakah lagi yang boleh kita harapkan. Oleh itu, Rasulullah SAW menekankan umat Islam menitikberatkan berkaitan makanan halal ini.

Janganlah terlalu seronok dengan nafsu makan sehingga terlupa atau mengabaikan sumber dan kandungan makanan sama ada halal di sisi hukum mahupun tidak. Sebaliknya perlu teliti dan berjaga-jaga dalam pengambilan makanan.

Selain itu, antara hikmah lain berkenaan pengambilan makanan halal ialah terhindar daripada seksaan api neraka. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa hamba yang dagingnya tumbuh daripada makanan haram dan riba maka neraka lebih layak baginya.” (Riwayat Ibnu Abbas)

Tambahan sekarang ini banyak produk dihasilkan dicampur bahan kimia yang mana tidak diketahui secara jelas kandungannya. Perkara ini yang menjadi kerisauan umat Islam kerana dikhuatiri bahan digunakan tidak halal di sisi syarak.

Penyucian dalaman, luaran

Selain itu, penyucian diri dari sudut dalaman dan luaran juga menentukan amal ibadah diterima oleh Allah SWT. Jadi, menghindari daripada makanan haram antara kaedah penyucian diri supaya solat, puasa, zakat dan sebagainya mudah diterima oleh Allah SWT.

Jika dilihat realiti hari ini, ramai yang solat, tetapi masih berterusan melakukan maksiat sedangkan solat mencegah manusia daripada melakukan perkara dosa. Mungkin jawapannya solat itu tidak diterima berpunca daripada pengambilan makanan haram. Ramai tidak menyedari perkara itu.

Oleh itu, menjadi kewajipan dan tanggungjawab umat Islam untuk lebih berhati-hati serta mengambil berat berkaitan pemakanan halal. Hendaklah kita sentiasa memastikan setiap makanan yang diperoleh dan dimakan halal menurut syariat Allah SWT. Sesungguhnya suruhan Allah SWT bertujuan memberi kebaikan kepada manusia. Berita Harian Agama 2014/06/24 - 03:29:15 AM
Tags: halal, makanan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments