mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Peranan Melayu memartabatkan Islam

PADA 9 Mac 2013, satu debat berlangsung di London dengan tajuk : Islam or Atheism, which make more sense? (Islam dan golongan ateis - Mana satu yang lebih rasional?)

Perdebatan ini disertai oleh seorang ahli cosmologist Barat, Prof. Lawrence M. Krauss dengan seorang pemikir Islam dari Asia Tengah, Hamza Andreas Tzortzis, yang memberikan gambaran bahawa pada masa kini perdebatan tidaklah lagi seharusnya berlaku di sekitar agama manakah yang lebih baik di antara agama-agama dunia, malahan perdebatan pada hari ini seharusnya berkisar tentang siapakah di antara dua golongan manusia, iaitu di antara orang yang mempercayai agama dan golongan yang tidak mempercayai Tuhan sama sekali, yang lebih relevan dengan perkembangan dunia moden dan global sekarang ini.Pergolakkan di negara-negara Arab menyebabkan dunia melihat Islam sebagai agama yang hanya mencetuskan perbalahan dan kemusnahan dan persepsi itu harus diperbetulkan. - Gambar hiasan

Kecenderungan untuk menegaskan bahawa golongan yang masih berpegang kepada agama sekarang ini telah tidak relevan lagi dengan perkembangan dan kesejahteraan manusia itulah sebenarnya yang mendorong kepada pelaksanaan debat ini.

Oleh itu pendebat yang mempertahankan golongan ateis lebih banyak membawakan contoh negatif para golongan agama yang mencetuskan krisis, keganasan dan keruntuhan tamadun manusia pada masa kini di dalam dunia seluruhnya, meskipun hujahnya ini disanggah oleh pendebat yang mempertahankan kelangsungan kepercayaan agama sebagai asas kemajuan dan tamadun manusia.

Sementara itu, di dalam pasaran terdapat sebuah buku yang mengandungi teks perdebatan di antara seorang ahli sains yang bernama Leonard Mlodinow dengan seorang pemikir spiritual yang bernama Deepak Chopra yang mengandungi hujah-hujah yang kuat dari kedua-dua world view masing-masing, dan buku ini telah diterbitkan dalam tajuk yang merupakan satu persoalan: Is God an Ilusion? (Adakah Tuhan itu satu ilusi?)

Dalam keadaan ini, maka nampaknya manusia moden hari ini sedang berusaha supaya segala bentuk kepercayaan kepada Tuhan, dan komitmen generasi baru kepada agama, haruslah dihapuskan kerana mereka memberikan hujah bahawa manusia yang mempercayai agama, tidak lagi relevan dalam zaman ini, terutamanya dalam jangka masa satu atau dua dekad terakhir ini, ketika dunia menyaksikan krisis politik, ekonomi dan sosial yang dicetuskan oleh pengikut agama.

Manusia yang beragama telah mereka labelkan sebagai orang yang sering merosakkan kesejahteraan dunia dan peradaban alam, penganut agamalah yang sering menyebabkan pertelagahan, keganasan, pertumpahan darah, perebutan kuasa yang melibatkan penyiksaan yang banyak kepada umat manusia.

Saya sempat membaca satu ulasan berita dalam akhbar The Sunday Telegraph 30 Jun 2013 tentang sendaan terhadap orang agama dan skandal yang berlaku dalam kalangan ketua agama Katholik, ketika seorang koresponden BBC yang bernama David Willey menulis tajuk The sins of Vatican dengan menegaskan bahawa "The sex and corruption scandals are growing at the heart of the Catholic Church" malah beliau menambah "It was claimed that Roman priests had used prostitutes" (Dosa-dosa Vatican - Skandal seks dan korupsi semakin meningkat di tengah-tengah pusat gereja Katholik. Terdapat dakwaan yang mengatakan para paderi Roman telah menggunakan pelacur).

Kita mungkin tidak dapat menjawab bagi pihak agama lain dalam arus perdebatan dan krisis pemikiran yang ditimbulkan ini. Namun untuk menjawab bagi pihak Islam, kita sendiri mungkin terperangkap dengan peristiwa yang berlaku di dalam dunia Islam akhir-akhir ini, ketika gelombang permusuhan yang membawa kepada keganasan melampau, semakin melanda masyarakat Islam di Asia Barat dan Afrika Utara, Mesir, Syria, Iraq, Afghanistan, Pakistan, Turki, Somalia, Nigeria, Libya dan lain-lain.

Kita mungkin boleh mencuba untuk memberikan sedikit justifikasi tentang kebangkitan golongan radikal yang didakwa oleh orang Barat, seperti penentangan rakyat Palestin terhadap rejim Yahudi dan kuasa besar Amerika Syarikat (AS), iaitu tentang dasar Yahudi dan kerajaan Zionis yang menindas rakyat Palestin, maka rakyat yang ditindas dan dizalimi tentulah akan bangun menentang musuh mereka dengan keganasan, kerana dunia antarabangsa sendiri menafikan hak mereka sebagai manusia dan tuan punya tanah air serta harta benda mereka yang telah dirampas dengan segala kekejaman oleh rejim Yahudi.

Dalam keadaan ini, saya merasakan bahawa kita sebagai umat Islam di bahagian dunia kita ini haruslah mencari alternatifnya dalam memperbaiki imej dan prestasi umat Islam yang amat serius pada masa kini. Kita telah lama dicemarkan oleh krisis yang berlaku di dunia Arab dan bukan Arab di Asia Barat dan Afrika Utara, kerana kedatangan Islam dan perkembangan serta pembangunannya dilihat berpusat di sana.

Proses Islamisasi sering dihubungkan dengan dunia Arab dan negara Islam di kepulauan India Pakistan serta Afrika Utara, sedangkan dunia itulah pada masa kini yang lahir sebagai kawasan yang bergelora dengan krisis kemanusiaan, sosial, agama dan budaya. Hal ini sesungguhnya sering dipergunakan oleh kuasa yang ingin melemahkan Islam dan umatnya untuk kepentingan mereka.

Hingga kini, umat Melayu kelihatannya masih kuat berpegang kepada nilai-nilai universal Islam dalam pemerintahan dan pembangunan bangsa dan negara. Para ilmuan dan ulama Melayu amat banyak telah mengambil manfaat dari pengajaran yang mereka terima di Mekah, dan Al-Azhar yang amat berpengaruh itu. Para ulama, ahli Sufi dan para ilmuannya telah menyumbang kepada kemerdekaan negara, malah memberikan banyak panduan terhadap pengurusan sosial dan tata negara bagi negara kita yang berbilang kaum ini.

Oleh itu langkah memperluaskan budaya dan sistem hidup yang harmoni dan kukuh dalam masyarakat negara dan rantau kita yang ditunjangi bangsa Melayu haruslah dikembangkan dalam kepelbagaian saluran ke dalam masyarakat serantau dan antarabangsa, terutamanya dalam model penghayatan Islam dalam pelbagai aspek kehidupan ini.

Malah saya ingin menyarankan supaya pusat pengajian tinggi negara kita dapat mengkaji semula sistem dan program akademik pengajian Melayu masing-masing dalam memberikan penekanan kepada pemikiran dan tamadun Melayu itu sendiri yang dipengaruhi oleh ajaran Islam seperti yang sedang kami lakukan dalam proses penubuhan Universiti Islam Malaysia (UIM).

Kerajaan seharusnya dapat mengkaji untuk mengeksport bidang pengajian pemikiran dan tamadun Melayu ini ke universiti antarabangsa yang berprestij, seperti Oxford dan Cambridge di United Kingdom dan beberapa universiti ternama di negara Eropah lainnya, juga di AS.

Mata dunia Barat dan antarabangsa lainnya hendaklah dibuka untuk melihat bahawa pemikiran, sejarah dan tamadun Melayu merupakan sesuatu yang dapat memberikan sumbangan besar kepada dunia, melalui world view Islamnya yang betul dan penghayatan Islam yang positif, serta imej Islam yang masih tinggi di dalam negara dan masyarakat Melayu Islam ini.

Islam sebenarnya bukanlah hanya merupakan kepunyaan dunia Arab dan Afrika Utara, tetapi juga kepunyaan umat Melayu, yang merupakan satu pertiga dari keseluruhan jumlah penduduk Islam di dunia ini.

Prof. Datuk Dr. Ismail Ibrahim ialah Naib Presiden 1 (Akademik) Universiti Islam Malaysia (UIM). Utusan/Rencana/20140701

Tags: islam, melayu
Subscribe

 • Bukan sekadar sebut, tetapi perlu hayati

  KALIMAH ‘laa ilaaha illallah’ atau maknanya, “Tiada tuhan selain Allah SWT” memang kerap kita dengar atau ucapkan.Kalimah…

 • Erti kalimah Syahadah & tuntutannya

  SEGALA puji bagi ALLAH SWT yang tidak menjadikan sesiapa sebagai anak-Nya dan juga tidak mempunyai sekutu dalam penciptaan-Nya. Sesungguhnya rukun…

 • Lambang keutuhan Perlembagaan

  KUALA LUMPUR 22 Jan. - Keputusan Mahkamah Persekutuan melarang penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald terbitan bahasa Melayu,…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments