mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kesempatan pohon keampunan

RAMADAN adalah bulan yang memiliki kesucian dan juga banyak keistimewaannya. Ia bukan hanya sebagai bulan pembebasan daripada api neraka tetapi adalah bulan yang sarat dengan rahmat serta pengampuan daripada Allah SWT.

Selain diwajibkan berpuasa dan disunatkan pada malamnya dilaksanakan solat sunat terawih, bulan mulia itu turut menyaksikan penurunan kitab suci al-Quran dan terdapatnya satu malam yang sangat tinggi nilainya, iaitu Lailatul Qadar.

Daripada Abu Hurairah r.a katanya Nabi Muhammad SAW pernah bersabda yang bermaksud: Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah SWT, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu. (riwayat Bukhari dan Muslim)

Tidak hairanlah, setiap umat Islam tanpa mengira latar belakang pastinya berlumba-lumba melakukan ibadat wajib dan sunat semata-mata bagi memohon keampunan dan keberkatan-Nya.

Begitu juga kepada golongan banduan yang sedang menjalani hukuman penjara atas pelbagai kesalahan jenayah, sama ada berat atau ringan.

Mereka turut mengambil kesempatan berada di bulan mulia ini untuk meningkatkan tahap amal ibadat bagi mendapatkan keampunan atas segala dosa yang dilakukan sebelum dipenjarakan.

“Pengisian program sepanjang bulan Ramadan di penjara agak berlainan berbanding dengan bulan-bulan lain.

“Selain berpuasa dan solat terawih, banduan turut diwajibkan melaksanakan ibadat sunat lain, seperti mengikuti kelas pengajian, bertadarus, mengimarahkan 20 hari terakhir Ramadan. Bahkan ibadat sebegini turut dipanjangkan sehingga bulan Syawal iaitu melaksanakan puasa enam.

“Khususnya pada 20 hari terakhir bulan Ramadan, semua diwajibkan bangun untuk program qiamullail dan mencari Lailatul Qadar," kata salah seorang tenaga pengajar agama, Sarjan Penjara Shafiee Hussin ketika ditemui di Penjara Kajang, baru-baru ini.

Beliau menyatakan,kelas pengajian agama Islam di sepanjang bulan Ramadan turut memberi penekanan kepada pengisian rohani kepada kalangan banduan Islam.

Penekanan sedemikian perlu supaya para banduan, khususnya yang baru sahaja menjalani hukuman memahami dengan jelas tujuan berpuasa daripada sudut pandangan Islam.

“Mungkin kalau sebelum ini, mereka berpuasa sekadar ikut-ikutan sahaja, tetapi apabila berada di dalam penjara, pihak penjara akan memberi penjelasan tentang kewajipan melaksanakan ibadat puasa Ramadan dan juga memperincikan makna puasa supaya mereka dapat pengetahuan serta pemahaman lebih meluas berkaitan puasa itu sendiri.

“Menerusi cara ini, kita pasti sedikit sebanyak memberi mereka pemahaman yang lebih mantap, sekali gus membetulkan semula persepsi mereka tentang ibadat wajib tersebut. Mudah-mudahan mereka melakukannya dengan pemahaman yang jelas serta secara tidak langsung akan melahirkan rasa keikhlasan dalam beribadat," katanya.

Begitu pun, Shafiee tidak menafikan ada dalam kalangan banduan yang ponteng puasa atas sebab tertentu tetapi jumlahnya adalah kecil.

Baginya, adalah sesuatu yang sukar untuk memastikan 100 peratus banduan Islam berpuasa kerana rata-rata daripada mereka mempunyai pengetahuan agama yang amat rendah dan ada juga yang ditemuinya hanya Islam pada nama sahaja.

Beliau membuat perumpamaan bahawa banduan adalah golongan yang telah tidur dalam tempoh yang agak lama dan sudah pasti, agak sukar untuk mengejutkan mereka dalam tempoh yang singkat.

“Apa yang kami lakukan adalah memastikan majoriti banduan patuh kepada ajaran Islam, kerana kami percaya yang kecil itu lama-kelamaan akan mengikut yang majoriti.

“Mungkin pada mulanya, apa yang dilakukan itu sekadar mengikut atau terpaksa sahaja. Namun hari demi hari, apabila perkara itu sudah terbiasa dan semakin sebati, adalah tidak mustahil ada akan terdetik di hati mereka itu untuk mematuhi ajaran Islam dengan penuh keikhlasan di hati," katanya.

Pada pertemuan itu juga Shafee turut berkongsi pengalamannya dalam mengendali seorang banduan yang mempunyai saiz badan cukup besar dan untuk mengawalnya memerlukan jumlah warden penjara yang agak ramai. Namun berkat hidayah Allah SWT siapa sangka hati yang keras berjaya dilembutkan.

“Pada awalnya, dia tidak mahu turun untuk solat atau berpuasa. Tetapi sebab dia tidak mahu tinggal seorang diri di dalam sel, dia dengan perasaan terpaksa telah ikut serta, selain takut dikenakan hukuman bagai mereka yang didapati melanggar arahan warden penjara.

“Siapa sangka dahulunya tidak suka dan rasa terpaksa tetapi dengan bantuan Allah SWT, akhirnya banduan tersebut, kini bukan hanya patuh dengan ajaran Islam tetapi dia adalah antara banduan Islam yang tidak pernah meninggalkan solat fardu dan sunat," katanya.

Dalam pada itu, Shafiee mengakui bahawa dalam setiap sesuatu itu ada kebaikannya yang hanya Allah SWT pemilk rahsianya itu. Umum menganggap penjara adalah hukuman buat pesalah jenayah, namun hakikatnya, beliau menyifatkan banduan Islam yang dikenakan hukuman penjara sebenarnya bertuah kerana mereka berpeluang untuk mempelajari dan mendalami ilmu agama atau mereka sebenarnya diberi peluang kedua untuk merubah diri daripada tidak tahu kepada tahu.

Apa tidaknya, ketika mula-mula dipenjarakan, rata-ratanya mempunyai pengetahuan agama yang amat rendah, malah ada segelintir banduan yang tiada langsung pengetahuan agama Islam.

Sejajar dengan keadaan itu, pihak penjara telah menekankan soal penerapan aspek ketenangan dalam diri banduan terbabit supaya mereka mampu melalui sesi pembelajaran dan pengajaran (P&P) sepanjang tempoh tahanan di penjara.

“Bagi saya, banduan adalah orang tidak dikawal dan tidak dapat dikawal. Bermakna mereka mengikut kehendak nafsu semata-mata.

“Tetapi apabila di dalam penjara, mereka kena mengikuti program agama iaitu bermula dari awal iaitu ucap syahadah, solat, puasa dan lain-lain perkara asas dalam agama," katanya.

Malah, tambah Shafiee, pihak beliau turut menggunakan ketegasan ala-tentera kepada banduan setiap kali mengarahkan banduan mengingatkan bacaan dalam solat atau al-Quran.

“Saya cukup tegas sewaktu memberi arahan untuk para banduan menghafal bacaan dalam solat. Kalau tiga hari, maka tiga harilah mereka kena hafal," katanya.   HASHNAN ABDULLAH Utusan/Bicara_Agama/20140703

Tags: ampun, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments