mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Membentengi gejala sosial

PADA masa ini terdapat pelbagai gejala sosial dalam kalangan remaja yang tidak dijangkakan. Remaja perempuan kini sudah berani lari dari rumah untuk mengikut kekasih. Pergaulan bebas tanpa dipantau juga akan menjurus kepada pelbagai penyakit masyarakat yang membahayakan.

Pengaruh media baharu dengan kemudahan telefon pintar telah menular dalam kalangan remaja sehingga ke ceruk desa. Pendedahan tentang gejala sosial secara terperinci adalah sangat perlu untuk memberi kefahaman kepada ibu bapa dan juga masyarakat agar dapat bertindak untuk menangani masalah ini.SEBAHAGIAN daripada 300 motosikal dan 200 kereta yang diperiksa dalam operasi bersepadu Pasukan Trafik Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta Jabatan Alam Sekitar (JAS) bagi membanteras kegiatan lumba haram di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur. - GAMBAR HIASAN

Justeru, Ramadan bulan penuh keberkatan sewajarnya dapat mendidik hati dan jiwa anak-anak remaja ke arah kebaikan. Puasa juga mendidik peribadi dan menjadi benteng kepada gejala sosial serta banyak memberi manfaat kepada kesihatan.

Nabi SAW bersabda: " Sesiapa berpuasa Ramadan kerana iman dan mengharapkan pahala daripada Allah, nescaya diampunkan dosa-dosanya yang lalu." (Riwayat Muttafaq alaih).

Ibu bapa masih berperanan penting dalam mendidik anak-anak supaya mereka tidak mudah terjebak dengan pelbagai gejala sosial yang boleh merosakkan masa depan. Para guru pula berperanan mendidik anak bangsa khususnya yang di bangku sekolah rendah dan menengah.

Jika ditinjau pelbagai gejala sosial melanda kalangan remaja pada masa ini antaranya gejala penagihan dadah, bohsia, kegiatan gengsterisme, jenayah seksual, peras ugut, lari dari rumah dan mengunjungi tempat hiburan.

Semuanya berpunca daripada kelalaian dan kecuaian ibu bapa, yang menganggap anak remaja tidak perlu lagi kepada pemerhatian. Ia ditambah dengan kurangnya didikan agama khususnya bab akidah dan pengamalan ibadat dalam kalangan remaja.

Semakin hari fenomena ini semakin rumit dan memerlukan perhatian yang sewajarnya daripada semua pihak. Selain ibu bapa dan guru, masyarakat, pemimpin setempat dan kerajaan serta badan-badan bukan kerajaan (NGO) turut mempunyai peranan masing-masing.

Kepada pemimpin politik, tanggungjawab ini lebih penting untuk ditangani daripada permasalahan lain dalam masyarakat. Hal ini kerana, golongan remaja adalah aset masa depan.

Justeru dengan segala macam gejala sosial yang sedang menghimpit kehidupan remaja kini, mereka sangat memerlukan bimbingan, didikan, tunjuk ajar dan juga pemerhatian daripada orang dewasa yang lebih berpengalaman.

Jika tindakan awal tidak diambil, remaja kita akan terus hanyut dalam dunia mereka sendiri dan mungkin terjebak dalam hedonisme yang boleh membawa kepada kehancuran.

Kerana tidak mengamalkan ajaran agama, ramai remaja dan belia kita terdedah dengan kegiatan tidak bermoral seperti menghisap dadah, merempit, meragut, vandalisme dan sebagainya.

Ilmu agama yang kurang juga mendedahkan mereka kepada ajaran sesat dan ekstremisme.

Dalam menangani masalah ini, kerjasama erat hendaklah diwujudkan dalam kalangan pihak yang bertanggungjawab dalam memberi pendidikan yang sepatutnya kepada golongan berkenaan.

Dua perkara yang ditegaskan oleh Imam al-Ghazali iaitu tazkiah dan riyadah merupakan kalimah yang digunakan dalam pendidikan diri. Tazkiah al-Nafs (penyucian diri) dan riyad al-Nafs (latihan diri), kedua-duanya sangat penting dalam proses pendidikan.

Tazkiah adalah daripada kata akar zakiya yazatku zakaan yang bermaksud semakin besar dan baik. Daripada kata akar ini terbit perkataan zakha yuzakki tazkiyyatan yang bermaksud berkembang , bertambah, menyucikan dan membaikkan.

Perkataan riyadah yang digunakan dalam bahasa Melayu sebagai riadah pula diterjemahkan kepada dua makna. Pertama, bermaksud bertapa dengan mengawal hawa nafsu. Kedua, merujuk kepada gerak badan, senaman, segala kegiatan pada waktu lapang untuk menyihatkan badan dan fikiran dan rekreasi (Kamus Dewan, 2000; 1136). Dalam bahasa Arab, kata akar rada yarudu raudan riyadatan yang bermaksud melatih atau menjadikannya dikuasai dan mengikut arahan.

Menurut Imam al-Ghazali, golongan orang yang selamat adalah: "Ahlul Najat iaitu orang yang selamat. Mereka hanya menunaikan amalan-amalan yang wajib dan meninggalkan larangan-larangan Allah. Hanya itu yang mereka kerjakan, tidak lebih dan tidak pula kurang." Justeru, ibu bapa seharusnya menasihatkan anak-anak ke jalan selamat.

Di sini terdapat unsur-unsur pendidikan dan bimbingan yang digariskan oleh Islam kepada anak-anak remaja. Pendidikan dalam Islam juga sangat menekankan kepada tiga unsur iaitu akidah, ibadah dan akhlak yang mampu menjadi benteng kepada segala permasalahan termasuk gejala sosial.

Semoga dengan kedatangan Ramadan akan dapat mendidik dan membersihkan rohani dan hati serta membentuk peribadi Muslim agar sentiasa berkelakuan baik dalam kehidupan.

DR. AMINUDIN MANSOR ialah pengamal media, berkelulusan Ph.D Persuratan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Utusan/Rencana/20140703

Tags: sosial
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments