mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Manfaatkan Ramadan dengan ibadah, hindari perkara kurangkan pahala

BULAN Ramadan adalah bulan yang penuh dengan keberkatan dan bulan beribadah untuk seluruh umat Islam di seluruh pelosok dunia tanpa mengira siapa dan status mereka kerana disisi Allah semua manusia dilahirkan sama sahaja dan hanya amal yang soleh serta amalan ikhlas kita sebagai ukuran disisi Allah nanti untuk menilaikan kita semua.

Rugilah sesiapa yang tidak ambil peluang yang Allah janjikan segala ganjaran yang menanti kepada semua umat islam kerana beribadah dalam bulan Ramadan ini berlipat kali gandanya pahala daripada bulan-bulan yang lain.

Jauhi daripada tabiat buruk saperti mengumpat dan berkata-kata perkara yang boleh mengurangkan pahala kita atau mungkin kita hanya dapat lapar dan dahaga sahaja serta yang untungnya nanti adalah orang yang kita umpat itu nanti yang mana pahala kita itu nanti akan berhijrah kepada mereka yang kita umpat.Rugilah segala amalan kita jika berlaku sedemikian.

Jauhkan diri daripada kumpulan atau kawan yang sedang sedap mengumpat kerana ianya mampu membuatkan kita terbabit sama terikut-ikut rentak mereka itu. Terbaik sekali dibulan Ramadan ini apabila berbicara apa yang mustahak sahaja dan jangan merapu yang tidak tentu arah.

Dalam pada itu diharapkan kakitangan wanita yang beragama Islam dijabatan Kerajaan dan juga swasta supaya menghormati bulan Ramadan ini dengan berpakaian sopan dan sebaiknya menutup aurat disepanjang bulan yang mulia ini dan jangan sampai mendedahkan aurat yang keterlaluan yang mampu bukan sahaja mengurangkan pahala puasa kepada dirinya sendiri tetapi juga kepada lelaki yang sedang berpuasa apabila memandangnya dengan ada perasaan ghairah kerana kelemahan lelaki selalunya adanya lintasan yang tidak diundang itu mampu merosakkan pahala mereka.

Diharap juga para Pengacara wanita yang beragama islam di semua stesen tempatan dan juga berbayar supaya memakai pakaian yang tidak menjolok mata serta disyaratkan juga menutup aurat kerana menghormati bulan Ramadan yang penuh dengan keberkatan dan jika tidak menutup aurat maka tidak nampak kesesuaian mereka ini membincangkan perkara-perkara yang berkaitan tentang ibadah puasa itu sendiri.

SYED ABDULLAH SYED OSMAN JAMALULLAIL, YDP, Persatuan Jamulullail Perak Utusan/Forum/20140702

Tags: ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments