mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kualiti dan kuantiti ibadah perlu seiring

HARI ini terdapat ramai dalam kalangan kita yang berpuasa dengan begitu tekun dan taat pada bulan Ramadan al-Mubarak. Pendek kata dalam bab berpuasa memang semua syarat dipenuhi dengan jayanya bermula Imsak hingga ke Maghrib.

Namun malangnya ada segelintir yang gagah berpuasa namun dalam bab solat wajib dan sunat langsung dipandang sepi. Ini yang menjadikan pahala puasa dianggap sebagai mendapat lapar dan dahaga sahaja tanpa ganjaran pahala.

Selain berpuasa, ada juga yang terlalu khusyuk bersolat sunat tarawih namun pada bab solat wajib seperti Zuhur, Asar dan Maghrib dibuat ala kadar dengan alasan penat, lapar dan kelam-kabut untuk berbuka pelbagai juadah penuh semeja.

Kesilapan dalam beribadah ini perlu diperbetulkan kerana ia bukan sahaja menyebabkan kualiti amalan kita tidak ada nilai di sisi Allah SWT malah boleh menjerumus kita kepada membuat dosa.


Orang ramai yang hadir untuk berbuka puasa di Festival Ramadan 2014 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


Saban tahun apabila bulan puasa tiba memang ramai yang berazam untuk membuat ibadat sebanyak yang mungkin seperti solat tarawih. Ibadah tersebut yang paling popular selain menunaikan zakat fitrah.

Isu sama ada menunaikan 11 rakaat atau 21 rakaat lebih afdal masih menjadi perbalahan dalam kalangan ummah. Seharusnya kita ambil jalan tengah, jika ingin pahala diraih dalam kuantiti yang besar maka buatlah solat tarawih berjemaah sebanyak 21 rakaat. Tidak perlu ia dijadikan polemik setiap kali Ramadan tiba. Bersolatlah dengan khusyuk kerana tidak guna solat dengan kadar kelajuan ekspres hingga roh rehat dalam tarawih menjadi bebanan fizikal pula.

Dalam bab berpuasa pula, seharusnya umat Islam menunaikan ibadah dengan berkualiti iaitu menepati rukun dalam ibadah tersebut. Tetapkan niat berpuasa sebelum tidur dan niat melewatkan sahur hingga menjelang subuh. Hafal niat berpuasa esok hari di hujung lidah dengan lancar dan bukannya apabila bulan puasa menjelma baru hendak belajar niat berpuasa di dalam blog dan laman sosial kerana malu bertanya kepada rakan dan taulan.

Tahun ini bulan Ramadan diiringi dengan Piala Dunia di Brazil yang mungkin menyebabkan kualiti dan kuantiti ibadah semakin berkurangan. Seharusnya kita bijak mengatur ibadah dan riadah kerana Allah SWT telah mengurniakan kepada kita 24 jam sehari untuk kita mengatur perjalanan hidup.

Jika ada perlawanan bolasepak di televisyen pada pukul 12 malam, lakukan tadarus al-Quran sebelum waktu itu di surau mahupun masjid. Selepas habis perlawanan pada pukul 2 pagi tidurlah sekejap sebelum disambung dengan munajat di sepertiga malam. Jika perlu tidur kembali sebelum sahur tidurlah kerana rugi tidak beribadat pada bulan yang dibuka pintu syurga dan ditutup pintu neraka ini.

Kita sebagai umat Islam di Malaysia patut memanjat rasa syukur kerana umat Islam yang berpuasa di luar negara ada yang berpuasa sampai 20 jam seperti di Rusia dan Finland. Bayangkan berbuka pada pukul 1 pagi dan mula berpuasa pada pukul 5 pagi. Kita di Malaysia hanya berpuasa kira-kira 14 jam itupun masih ada yang ditangkap kerana curi-curi makan dan terpaksa menaiki van jenazah sebagai kenderaan ke jabatan agama untuk direkod kenyataan.

Dengan anugerah tuhan kepada negara kita dengan tempoh malam dan siang hampir seimbang seharusnya kita tidak terus cincai dalam menunaikan ibadah puasa dengan berkualiti.

Berpuasalah tanpa meninggalkan tiang agama iaitu solat lima waktu sehari semalam. Jika bertarawih buatlah sama ada 11 mahupun 21 rakaat dengan rukun solat yang ditetapkan, kerana sebarang salah bacaan dan rasa khusyuk yang berbaur dengan ingatan terhadap Piala Dunia maka sia-sialah ibadah Ramadan kita.

Dalam menempuh ‘perjalanan’ Ramadan yang berbaki kurang 27 hari ini lakukan segala ibadah dari puasa, solat wajib, solat sunat tarawih, solat witir, membayar zakat di awal Ramadan, bersedekah dan lain-lain dengan istiqamah dan jauh dari perbuatan yang menyakitkan hati orang lain terutama di jalan raya ketika pulang kerja mahupun pergi balik bazar Ramadan.

Puasa menguji iman dan kesabaran kita maka bersabarlah dan lakukan ibadah dengan penuh keimanan di dada.

Jika kita mahu melakukan sebanyak mungkin ibadah lakukan dengan betul dan tawaduk. Biarlah kuantiti seiring dengan kualiti kerana tidak guna banyak beribadah tetapi banyak yang salah lalu mengundang padah kerana berdosa. Berpuasalah dan kerjakan solat dan tunaikan zakat. ABDUL RAZAK IDRIS Utusan/Rencana/20140704

Tags: puasa, solat, zakat
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments