mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kuatkan fardu ain dan kifayah

Surat khabar kita baru-baru ini lapor ahli motivasi, (Abdul) Halim Din, kata antara 80 dan 85 peratus orang yang berpuasa tak sembahyang waktu.

Dalam ceramah di Balai Berita, (Abdul) Halim kata, mereka tak tunai solat lima waktu pasal berasa kewajipan itu payah dilaksanakan.

Maaf cakaplah kalau dari awal-awal lagi Kunta Kinte kata, Kunta Kinte tak berapa terkejut dengan dakwaan itu. Yang Kunta Kinte musykil ialah ada masalah yang lebih dalam dan teruk kepada fenomena ini. Ada beberapa perkara yang kita kena bangkitkan kalau kita nak cari punca dan penyelesaian kepada keadaan ini.


Pertama kita kena tanya, adakah sistem pendidikan kita telah gagal lahirkan Muslim holistik? Soal ini cukup penting sebab kita tak putus-putus dengar pendidikan holistik diuar-uarkan.

Zaman Kunta Kinte kanak-kanak dulu, kita belajar di sekolah biasa setengah hari, selalunya pada sebelah pagi dan ‘sekolah Quran’ (sekolah agama) sebelah petang.

Busuk-busuk pun kita faham dan boleh mengamalkan fardu ain dan tahu apa fardu kifayah.

Serah sepenuhnya kepada sekolah

Kedua kita kena tanya, adakah perubahan sistem keluarga dan nilai di mana ibu bapa tak lagi tunjuk teladan dan serahkan pendidikan anak-anak sepenuhnya kepada sekolah turut jadi punca masalah?

Lagilah teruk kalau sistem persekolahan pula makin hari makin tak berfungsi (dysfunctional) di mana sekolah eksklusif yang kecil bilangannya cemerlang tapi sekolah biasa yang besar bilangannya ketinggalan. Dan ketiga, adakah sedang terjadi dikotomi antara ‘orang alim’ dan ‘orang jahil’ dalam masyarakat Islam kita?

Kumpulan pertama ‘mengurungkan’ diri di dalam masjid, surau dan pondok – bersolat wajib dan sunat hingga ‘lebam dahi’ manakala kumpulan kedua berkeliaran dengan tidak ada agama.

Kunta Kinte sangat risau dengan fenomena ketiga ini sebab ia boleh jadi berpunca daripada kurangnya kegiatan fardu kifayah dalam masyarakat Islam kita.

Sangatlah sedih kalau ada orang Islam kita, khususnya yang ada ilmu agama, tak lagi jalankan kewajipan masyarakat (fardu kifayah) seperti yang dituntut.

Kunta Kinte nak tanya, adakah cukup dan lengkap kita jalankan fardu kifayah setakat kebumi mayat dan solat berjemaah? Hatta urus jenazah pun bukan lagi kewajipan masyarakat atau fardu kifayah seperti yang kita kenali dan buat satu masa dulu.

Sekarang ini, di banyak tempat, termasuk masjid, mengurus jenazah dah jadi kegiatan berupah. Walaupun kaedah pengurusan jenazah cara ini mudah dan lancar asalkan ada duit, namun ia tak lagi babitkan masyarakat setempat secara cergas.

Soalnya, di manakah kegiatan bantuan (outreach) masyarakat Islam untuk kelompok-kelompok yang perlukan bimbingan rohani dan jasmani?

Yang kita selalu dengar adalah kegiatan bantuan kecemasan dan kemasyarakatan yang orang Islam Malaysia buat di luar negara.

Kurang sangat kita dengar orang Islam Malaysia buat kerja kebajikan di dalam negara sendiri seolah-olah kera di hutan kita disusukan, anak di rumah kita biar mati kebuluran.

Minta maaflah kalau Kunta Kinte kata, sangat kurang unsur kifayah dalam hidup majoriti orang Islam di Malaysia. Kalau buat pun sekadar dalam kumpulan sendiri sahaja.

Umpamanya berdakwah di masjid dan surau di kalangan yang sudah pun mengerjakan perintah agama. Orang putih kata, preaching to the converted.

Buat kerja kebajikan

Sebab itulah Kunta Kinte cukup bangga dan sokong badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan orang perseorangan, khususnya Islam, yang buat kerja-kerja kebajikan, termasuk projek bagi makan orang susah di kampung dan bandar.
Memanglah mudah tuduh orang melarat yang makin hari makin ramai di Kuala Lumpur dan bandar-bandar besar lain sebagai malas dan bergantung pada orang lain untuk hidup.

Tapi Kunta Kinte rasa kita kena tanya juga pasal apa bilangan mereka makin ramai. Boleh jadi hal ini ada kaitan dengan sistem ekonomi yang tambah berat sebelah, pengangguran yang meningkat dan kurangnya jaminan sosial untuk golongan bawahan.

Marilah kita jadi orang yang berhati nurani. Orang putih kata ada ‘conscience’. Kita elaklah diri kita daripada jadi hamba kepada orang berduit dan berkuasa sebab tak ada kuasa yang lebih besar daripada kuasa Allah. Insya-Allah hidup kita lebih damai.

E-mel ke rencanabh@bh.com.my Untuk berkongsi pendapat anda. Berita Harian Agama 2014/07/12 - 09:28:10 AM Kunta Kinte
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments