mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Berpada-pada berbuka, jangan membazir

Diceritakan di Arab Saudi, 5,000 tan sisa makanan dibuang dalam tempoh tiga hari berpuasa sahaja. Itu baru tiga hari berpuasa. Bayangkanlah berapa banyak sisa makanan terbuang menjelang akhir Ramadan.

Oleh kerana terlalu banyak, pihak berkuasa tempatan negara itu menyediakan 45 mesin pemampat sisa makanan berhampiran Masjidilharam dan mengupah kira-kira 8,000 tukang cuci sepanjang bulan puasa ini.

Kementerian Perdagangan dan Industri negara itu turut melahirkan kebimbangan kerana hampir 45 peratus sisa buangan pada bulan Ramadan adalah bahan makanan manakala saintis sosial yang membuat kajian menyifatkan amalan itu sebagai satu tabiat yang tidak boleh diterima.

Kajian Pertubuhan Makanan dan Pertanian Sedunia (FAO), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pula mendapati setiap tahun dunia membazirkan kira-kira 1.3 bilion tan makanan. Jumlah itu adalah bersamaan 33 peratus daripada pengeluaran makanan tahunan dunia. Di negara-negara kaya pula 222 juta tan makanan dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah setiap tahun.

Masalah pembaziran makanan di bulan puasa bukan berlaku di Arab Saudi sahaja. Di Malaysia pun sama. Bulan puasa, bulan mewah makanan. Pergilah ke Pasar Ramadan, paling banyak peniaga adalah peniaga makanan. Ada beratus-ratus jenis juadah dijual di situ. Macam-macam jenis kuih, lauk pauk dan minuman ada. Makanan yang sukar dicari pada hari-hari biasa pun tiba-tiba 'menjelma' pada bulan ini.

Hotel dan restoran pula menyajikan 'lautan makanan' sebagai bufet berbuka puasa. Pengunjung boleh menikmati apa sahaja juadah untuk berbuka.

Oleh kerana terlalu mewah dengan makanan, pembaziran tidak dapat dielakkan. Tidak keterlaluan dikatakan sudah menjadi satu perkara biasa. Kuantiti pembaziran itu terpulang kepada individu, ada sedikit dan ada yang banyak.

Lihatlah sendiri cara segelintir umat Islam berhadapan dengan makanan pada bulan puasa. Ada sesetengahnya menjadikan waktu berbuka sebagai 'pesta makan.' Mereka membeli makanan pada kuantiti yang banyak semata-mata kerana desakan rasa lapar berpuasa. Tetapi bukan semua dapat dihabiskan. Tidak sempat menjelang waktu sahur pun, sebahagian juadah yang dibeli itu biasanya berakhir di dalam tong sampah.

Pembaziran makanan paling ketara dapat dilihat pada majlis-majlis berbuka puasa. Lebih-lebih lagi jika majlis itu ditaja dan dihidang secara bufet. Beberapa minit sebelum azan maghrib berkumandang, ada yang mengambil macam-macam jenis makanan untuk memenuhi meja makan.

Kesudahannya lebih banyak makanan tidak disentuh. Oleh kerana kerana terlalu banyak pilihan makanan untuk dimakan, lebih banyak pula makanan terbuang begitu sahaja. Perkara ini bukan berlaku di bulan puasa sahaja, bulan-bulan lain pun sama. Maklumlah makan percuma!

Walaupun semua orang mengetahui pembaziran dilarang dalam Islam tetapi mereka masih melakukan, tidak beringat dan tidak pula serik mengulanginya. Walaupun membayar sendiri harga makanan itu atau makanan itu dibayar oleh orang lain, mereka tidak melihat itu sebagai satu bentuk pembaziran.

Beberapa hotel dan restoran di Amerika Syarikat dan negara Eropah pernah memperkenalkan polisi antipembaziran makanan. Mereka mengenakan caj tambahan kepada pelanggan yang lebih banyak 'mengisi pinggan daripada mengisi perut.' Pelanggan perlu membayar caj tambahan pada kadar tertentu jika gagal menghabiskan makanan masing-masing. Pada satu peringkat, bagi mengurangkan pembaziran makanan, ada juga restoran yang bermurah hati membenarkan pelanggan 'menapau' makanan tetapi dengan syarat membawa bekas makanan masing-masing.

Bagaimanapun dalam masyarakat di negara ini, ramai yang hanya mampu melihat dan tidak tergamak untuk menegur perbuatan sedemikian apatah lagi ketika waktu berbuka puasa. Cara paling baik menegur ialah dalam nada 'gurau senda.' Harap-harap mesej teguran itu sedikit sebanyak tertikam di hati orang yang kena tegur.

Tidak salah berbelanja lebih sedikit untuk berbuka. Sekurang-kurangnya dapat memberi rezeki dan membantu peniaga makanan di pasar Ramadan selain merancakkan ekonomi negara. Juga tidak salah sekali-sekala menikmati keseronokan berbuka puasa di tengah lautan makanan. Tetapi berpada-padalah, jangan membazir. Hati lebih tenang, jiwa lebih sihat jika kita bersederhana. Rozaman Ismail Utusan/Rencana/20140712

Tags: iftar, puasa, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments