mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Turunnya al-Quran di bulan Ramadan

SURAH al-Baqarah ayat 185, Allah SWT berfirman: "Bulan Ramadan diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan serta yang akan memisahkan yang benar daripada yang batil".

Ada empat perkara yang boleh diulas daripada ayat ini. Pertama, al-Quran diturunkan pada Ramadan, kedua, ia sebagai petunjuk kepada manusia, ketiga ia membawa penjelasan-penjelasan dan keempat ia memisahkan yang benar daripada yang batil.

Bulan Ramadan adalah bulan yang mulia, penuh dengan rahmah dan barakah.

Al-Quran diturunkan di bulan ini memberi erti yang besar kepada manusia kerana di bulan ini manusia beriman melalui madrasah yang mendidik hati dan jiwa supaya bertakwa kepada Allah.

Perkhabaran dari langit ini adalah penting kepada manusia kerana kekuatan akal manusia adalah terbatas dan tidak segala-galanya. Perkhabaran daripada Allah memperjelaskan yang nyata dan yang ghaib dan hubungan Pencipta dengan makhluk dan alam ini sendiri.

Yang dibawa oleh al-Quran adalah petunjuk. Petunjuk itu datangnya daripada Allah. Manusia mendapatkan ilmu dan maklumat tetapi belum tentu menerima petunjuk. Petunjuk terkandung kebenaran yang datangnya daripada Allah memahami sesuatu dalam hidup ini.

Ada manusia menerima maklumat dan pengetahuan tetapi belum tentu dapat petunjuk. Dalam kita mencari kebenaran, faktor zahir belum memadai. Ia memerlukan faktor batin diperkasa supaya terbina fikrah dan tasawwur yang betul.

Kemudian ada keikhlasan untuk mencari kebenaran akan sesuatu perkara dan Allah berikan petunjuk. Pedoman itu bila diikuti ternyata memberi ketenangan dan jawapan yang hakiki terhadap sesuatu.

Al-Quran juga memberi penjelasan-penjelasan. Dalam ayat lain Allah mengutuskan para Rasul membawa khabar gembira dan peringatan, tapi ramai manusia tidak mengetahui.

Manusia bermula dengan proses tahu. Daripada tahu manusia menjadi faham dan daripada faham manusia menerima makna. Ia dilakukan dengan penjelasan-penjelasan.

Mengapakah manusia dihidupkan? Al-Quran memberi jawapan bahawa manusia dihidupkan untuk beribadah kepada-Nya. Maksud ibadah di situ amat luas. Ia tidak saja bermaksud kepada ibadah khusus seperti solat dan siyam tetapi ibadah khusus memberi natijah kepada amal Islami yang lebih besar.

Al-Quran memberi penjelasan tentang makna wujud dan ghaib. Wujud sesuatu tidak semestinya nyata dan tampak. Roh itu wujud tetapi tidak nampak. Tanpa roh akal tidak berfikir, hati tidak merasa dan daya tidak bertenaga. Tanpa roh makhluk akan mati.

Al-Quran memperjelaskan mengenai peranan manusia. Al-Quran menyatakan Inni jaailun filardhi khalifah. Dalam peringatan mudahnya adalah peranan manusia ialah sebagai pemimpin, pengurus dan pentadbir.

Al-Quran memberikan pedoman fardu ain dan hal-hal rohaniah supaya manusia mampu mengurus dirinya. Mengurus diri amat penting sebelum kita mengurus yang lain.

Di samping diri sistem juga harus diurus. Organisasi, sumber, masa, kualiti dan produktiviti perlu diurus. Sebagai khalifah mempelajari ilmu mengurus sistem adalah dituntut kerana sumber dalam sistem yang bersifat rahmah dan nikmah datang daripada Allah.

Bila melakukan pengurusan diri dan sistem manusia perlu tahu batasan boleh dan tidak boleh, halal dan haram, dosa dan pahala, maaruf dan mungkar dan hak dan batil. Tanpa pedoman tersebut daripada al-Quran dan ditunjukkan oleh sunah Rasulullah SAW, manusia boleh hilang pedoman, terjebak dengan dosa dan bergelumang dengan kemungkaran.

Sebab itu turunnya al-Quran di bulan Ramadan ini adalah mukjizat yang amat bermakna daripada Allah kerana manusia diberi pedoman mengapa ia dicipta dan siapa sebenarnya Pencipta itu.

Bila manusia mengenal Pencipta, landasan akidahnya kuat, jalur ibadahnya elok, patuh syariahnya tinggi dan melalui Ramadan selama sebulan ia bakal menjadi manusia muttaqeen (Maksud surah al-Baqarah ayat 183).

Jiwa muttaqeen ini adalah puncak mujahadah manusia di bulan Ramadan supaya wujud pelindung pada diri manusia supaya ada kekebalan pada diri untuk menjadi insan soleh dan solehah seterusnya. DARI JENDELA TOK KI Utusan/Rencana/20140715

Tags: al-quran, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments