mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Belajar mengaji di rumah

KAEDAH Inspirasi Qurani diasaskan oleh seorang al-Hafiz yang memiliki pengalaman hafazan al-Quran selama lebih 20 tahun. Mohd. Asraff Ayob al-Hafiz sewaktu ditemui baru-baru ini di syarikatnya, Furqanworks Sdn. Bhd. yang terletak di Kajang, menegaskan bahawa usahanya itu selaras dengan firman Allah SWT dalam surah al-Qamar: 17 yang bermaksud: Dan demi sesungguhnya! Kami telah mudahkan al-Quran untuk menjadi peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya)?."

Berasaskan alasan itulah, golongan sasaran Mohd. Asraff adalah mereka yang dikategorikan sebagai ‘buta huruf’ sehinggalah mereka yang menguasai bacaan al-Quran tetapi masih tidak berkeyakinan dengan bacaan mereka.

"Bagi saya, kitab al-Quran adalah pelik sebab ia adalah satu-satunya kitab yang paling ramai orang menguasainya secara hafalan berbanding memahaminya. Bahkan, kemahiran menghafal ini mampu dikuasai bukan sahaja golongan dewasa, malah kanak-kanak yang berumur tujuh tahun juga ada," katanya.

Hakikatnya, golongan sedemikian dikatakan telah mempunyai kesedaran untuk membaca, menghafal dan memahami isi kandungan al-Quran, tetapi masih tebal dengan sikap malu dan kurang keyakinan diri dengan ilmu bacaan yang dimiliki.

"Mungkin ada daripada kalangan mereka itu mendapat hidayah setelah usia menganjak senja atau telah berumur dan perkara ini menambahkan lagi perasaan malu serta rendah diri untuk belajar, sama ada di surau, masjid atau kelas-kelas pengajian al-Quran.

"Namun saya berkeyakinan dengan adanya kaedah mengaji al-Quran seperti ini akan membolehkan serta memberi peluang untuk mereka ini mempelajari al-Quran di rumah terlebih dahulu.

"Apabila sudah ada serba sedikit ilmu, saya yakin mereka akan mencari guru al-Quran untuk memperbetulkan bacaan atau mengambil inisiatif untuk memahami kandungan al-Quran tersebut," katanya. Utusan/Bicara_Agama/20140715

Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments