mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tambah bekalan akhirat

MASA berlalu begitu cepat dan tanpa kita sedari kita telah sampai hari ke-18 berpuasa. Berpuasa adalah ibadah wajib yang perlu dilaksanakan dengan penuh keinsafan dan keimanan. Ia bukan sahaja berpuasa lapar dan dahaga, tetapi berpuasa mulut, telinga, mata dan semua perkara mungkar perlu ditinggalkan.

Bukanlah bermakna pada masa-masa lain, kita boleh membuat perkara mungkar tetapi setidak-tidaknya puasa mampu memelihara diri daripada melakukan perkara mungkar. Jika tidak, puasa hanya tinggal berlapar dan dahaga.

Puasa tanpa solat pun tiada gunanya kerana solat itu tiang agama. Jika tiang rumah goncang atau tidak kukuh, tentulah rumah akan roboh.

Sebenarnya Ramadan bulan istimewa untuk kita menambah bekalan akhirat. Dalam kehidupan berkeluarga, Ramadan membawa makna tertentu kepada setiap ahli keluarga.

Inilah masa yang sesuai melatih anak-anak berpuasa, bersyukur dan bersedekah. Puasa mengeratkan hubungan kekeluargaan dengan majlis berbuka puasa bersama-sama dan kemudiannya bertarawih.

Dalam keluarga saya, kami dilatih berpuasa dari umur lima tahun. Kami semua bangun sahur ketika ayah dan ibu bangun sahur. Kami akan berpuasa hingga setengah hari atau hingga mana-mana waktu yang kami terlarat puasa.

Ayah sering memberi galakkan dengan memberi upah jika kami habis berpuasa walaupun setengah hari. Jika dapat 50 sen untuk setengah hari, nilainya sangat besar pada masa itu. Kami cuba sedaya upaya dan apabila terasa lapar, ayah sering mengingatkan kami bahawa begitulah rasanya orang daif yang tidak mempunyai makanan.

Semua ini mengajar kami untuk menjadi orang yang suka bersedekah dan menginsafi bahawa walaupun kami tidak kaya, namun kami tidak pernah hidup tanpa makanan.

Setiap kali menyediakan juadah berbuka, ibu memasaknya sendiri dan saya selalu menghantar juadah berbuka kepada jiran tetangga. Amalan bertukar-tukar juadah ini juga suatu amalan yang baik kerana ia mengeratkan hubungan sesama jiran tetangga.

Selepas berbuka, kami solat Maghrib dan selepas itu semua akan dibawa oleh ayah ke masjid untuk solat Isyak dan tarawih. Juadah yang berlebih dibawa ke masjid. Saya juga turut solat dengan mengikut apa saja yang dilakukan oleh orang dewasa. Dahulu jika di masjid, kami akan beradab kerana masjid adalah rumah Allah.

Jika ke rumah orang pun kita diajar beradab sopan, apatah lagi apabila berada di rumah Allah. Saya suka bersolat tarawih kerana lepas solat ada moreh kerana biasanya ada pelbagai jenis makanan yang dibawa oleh jemaah lain. Lepas moreh baru balik ke rumah dan biasanya kita makan malam sebelum tidur.

Esoknya kita bangun sahur semula. Puasa mengajar kita mendisiplin diri dan dan mengabdikan diri kepada Allah SWT. Ia memperkuatkan keimanan kerana hanya dengan kecintaan kita kepada-Nya sahaja yang boleh mendorong kita berpuasa. Seingat saya, kami tidak pernah berbuka puasa di restoran atau di mana-mana pun kerana ia di luar kemampuan keluarga, serta pada masa itu tidak banyak restoran yang menjalankan perniagaan di bulan Ramadan.

Zaman telah berubah. Hari ini cara kita menghayati Ramadan juga telah berubah dan kita berharap perubahan itu adalah untuk kebaikan. Hari ini ramai ibu bapa tidak melatih anak-anak mereka berpuasa pada usia yang kecil. Semasa membeli barang di sebuah pasar raya, baru-baru ini saya bertemu seorang ibu muda bersama tiga orang anaknya.

Anaknya berusia 10 tidak berpuasa. Saya lihat anak tersebut mempunyai susuk badan yang agak kecil dan terus bertanya, sama ada dia berpuasa? Ibunya menjawab, “Tidak". Saya bertanya lagi, “Berapa umur?" dan ibunya menjawab, “10 tahun." Saya terkejut anak berusia 10 tahun masih tidak berpuasa. Lantas saya terus berkata, “Saya mula berpuasa pada usia lima tahun. Walaupun keletihan tetapi berjaya menghabiskan puasa. Ini sudah 10 tahun."

Ibu muda itu kelihatan serba salah lalu dia menjawab, “Budak sekarang, tak boleh paksa-paksa." Saya terkedu dengan jawapan ibu itu. Bagi saya, saya tidak pernah terasa dipaksa berpuasa pada umur sekecil lima tahun. Apa yang saya ingat ialah ia adalah satu latihan dan pendisiplinan diri yang ibu bapa saya lakukan untuk membiasakan diri kepada puasa.   Utusan/Bicara_Agama/20140716

Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments