mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tukar budaya rumah terbuka kepada kunjung-mengunjungi

TIDAK lama lagi umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri yang penuh dengan keberkatan setelah kita mengharungi dengan sabar dan diiringi dengan amalan-amalan sunat semata-mata untuk menunaikan kewajipan sebagai seorang muslim yang komited akan suruhan Allah dan mohon keredaanNya.

Saya mencadangkan kita tukarkan sahaja budaya menyambut Hari Raya Aidilfitri ini selama seminggu sahaja dan bukannya selama sebulan sebagaimana lazimnya umat Islam di negara ini amalkan.

Jangan terlalu berpegang dengan budaya rumah terbuka terutama sekali kepada masyarakat bandar, kerana apabila adanya penonjolan rumah terbuka setiap tetamu merasa tidak begitu selesa untuk berkunjung melainkan telah dijemput secara rasmi oleh tuan rumah.

Kalau tidak dibuat rumah terbuka seolah-olah pintu pagar rumah yang tinggi dan tertutup itu sentiasa tertutup rapat kepada pengunjung dan budaya ini perlu dikikis daripada menjadi adat kerana masyarakat Melayu dari zaman Kesultanan Melaka lagi begitu bersopan santun dan mempunyai budaya suka ziarah menziarahi sesama kita tidak kira masa dan begitu teruja apabila tetamu datang dan berasa bangga pula.

Kalau sudah kita ubah budaya ini kepada budaya konsep rumah terbuka dikhuatiri di masa akan mendatang budaya kunjung-mengunjungi pada Hari Raya pertama, kedua dan ketiga tiada siapa yang sudi datang berkunjung lagi dan kalau ada pun sekumpulan kanak-kanak yang berani berkunjung dari rumah ke rumah hanyalah untuk mendapat duit raya pada hari-hari tersebut.

Begitu juga budaya memberikan duit kepada kanak-kanak dan sehingga kadangkala kepada orang dewasa juga kerana itu bukan budaya kita sebenarnya.

Bayangkanlah kita kena menyediakan ratusan ringgit lagi malahan ada yang sampai ribuan ringgit untuk dihadiahkan kepada kanak-kanak yang datang ke rumah kita bersama dengan keluarga mereka.

Kini bukan lagi zaman kita boleh bagi 50 sen?

Budaya kita memang suka memberi tetapi berikanlah yang boleh mengenyangkan dan bukannya perlukan diberikan duit semata-mata.

Dicadangkan juga setiap yang berkunjung ke rumah kita itu mencatitkan sesuatu di dalam buku kedatangan yang disediakan sebagai tanda ucapan terima kasih kepada tuan rumah dan sebagai kenangan juga.

SYED ABDULLAH SYED OSMAN JAMALULLAIL,  Biro Media, Persatuan Asyraff Negeri Sembilan   Utusan/Forum/20140717

Tags: budaya, raya
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments