mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Azan semasa berbuka

SAYA ingin merakamkan rasa kesal kerana terdapat kompleks perniagaan di Kuala Lumpur tidak menyiarkan azan di medan selera mereka sepanjang Ramadan.

Keadaan ini menyukarkan umat Islam berbuka puasa walaupun sudah lama duduk di meja masing-masing selepas membeli makanan.

Saya dan keluarga sudah dua kali ke medan selera Signature di Suria KLCC pada Ramadan ini dan mendapati orang Islam agak kelam-kabut ketika hendak berbuka puasa sehinggakan ada yang makan lebih awal daripada yang lain.

Keadaan itu tidak menimbulkan langsung suasana bulan yang mulia ini sedangkan di Centre Court kompleks berkenaan diserikan dengan hiasan dan lagu Hari Raya.

Saya bertanya kepada pegawai khidmat pelanggan dan disahkan bahawa mereka tidak menyiarkan azan di dalam kompleks malah azan hanya disiarkan di masjid di luar.

Ia menunjukkan pihak pengurusan kompleks berkenaan tidak menghormati umat Islam yang menunaikan ibadah berpuasa di negara ini.

Beberapa tahun lalu ketika Aidilfitri dan Krismas diraikan selang beberapa minggu antara satu dengan lain, Suria KLCC pernah juga mendapat perhatian media kerana menampakkan lebih kecenderungan untuk meraikan perayaan Krismas berbanding Hari Raya Aidilfitri.

Kita berharap pihak yang menguruskan kompleks perniagaan mega seperti Suria KLCC akan mengambil perhatian perkara seperti ini. Azan Maghrib selain menandakan sudah masuk waktu solat juga menandakan waktu berbuka puasa, yang penting bagi umat Islam dan harus diterima secara universal.

Kini masih ada kira-kira seminggu lagi sebelum Hari Raya Aidilfitri dan harapan saya agar pengunjung Suria KLCC akan lebih merasai suasana Ramadan seiring dengan Aidilfitri. Selamat menunaikan ibadat berpuasa! Warga KL Prihatina Wangsa Maju Utusan/Forum/20140722

Tags: azan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments