mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Puasa masa terbaik bersenam

MUNGKIN segelintir umat Islam yang beranggapan melakukan aktiviti fizikal atau senaman pada siang bulan Ramadan adalah suatu yang tidak masuk akal.

Apa tidaknya, bulan Ramadan yang diwajibkan berpuasa kepada umat Islam iaitu dengan menahan diri daripada makan dan minum selama lebih 13 jam sudah tentu menguji ketahanan, apatah lagi melibatkan diri dalam aktiviti fizikal.

Sehinggakan terdapat sesetengah individu yang beranggapan perlu dihentikan semua jenis aktiviti fizikal sepanjang bulan Ramadan dengan alasan bagi mengelakkan daripada keletihan untuk meneruskan ibadah dalam rukun Islam ketiga tersebut.

Malah, mentaliti itu turut terbawa-bawa ketika ingin melakukan setiap pekerjaan sehingga dilihat menjejaskan kualiti tugasan tersebut.SENAMAN yang dilakukan dengan betul ketika berpuasa, lebih memberi kecergasan kepada tubuh. - Gambar WAHIDAH ZAINAL

Memperbetulkan persepsi tersebut, Jurulatih Kesihatan, Suriyanto Sujipto berkata, sebaliknya bulan Ramadan merupakan masa yang terbaik untuk melakukan aktiviti fizikal untuk mendapat impak yang lebih berkesan.

Ia katanya, terbukti menerusi kajian yang menunjukkan melakukan senaman pada bulan Ramadan dapat meningkatkan proses pembakaran lemak dan melancarkan pengaliran darah sekaligus menjadikan lebih aktif.

“Persepsi menghentikan segala aktiviti fizikal dan senaman pada bulan Ramadan perlu diubah, sebaliknya berpuasa bukanlah halangan untuk umat Islam untuk kekal cergas dan aktif.

“Ini kerana fungsi sistem badan yang terlibat semasa bersenam yang meliputi jantung, paru-paru dan peredaran darah, sistem otot dan tulang, serta sistem badan yang lain boleh meningkatkan dan menyingkirkan toksin yang menjadi faktor penyakit.

“Malah, bersenam pada awal pagi dan sebelum berbuka puasa juga boleh menjadikan tubuh lebih bertenaga kerana kalori berkurangan disebabkan meningkatkan proses pembakaran lemak dan melancarkan pengaliran darah yang sekali gus dapat mengurangkan masalah berat badan," katanya.

Malah tambahnya, perkara itu turut terbukti apabila terdapat sesetengah masyarakat bukan Islam juga sanggup berpuasa dan melakukan senaman untuk mendapatkan kesan yang diingini lebih cepat.

Bagaimanapun, beliau yang juga Ketua Pasukan Jom Kurus 1 Malaysia bersama Kevin Zahri berkata, orang ramai perlu tahu kaedah untuk melakukan senaman pada bulan Ramadan untuk mengelakkan keletihan.

“Senaman pada bulan Ramadan memerlukan kaedah tersendiri untuk mendapatkan kecergasan yang berterusan. Orang ramai boleh melebihkan aktiviti senaman berbentuk beban dan mengurangkan aktiviti pergerakan pada waktu pagi.

“Manakala, kira-kira dua atau tiga jam sebelum berbuka, barulah melakukan aktiviti pergerakan dalam sekitar 30 minit. Jika aktiviti ini dilakukan setiap hari, tidak mustahil lebih 15 kilogram berat badan boleh dikurangkan," jelasnya.

Sementara itu, bagi seorang pelatih gimnasium, Faizal Uzir, 40, mengakui melakukan senaman ketika berpuasa memberikan kesan dan tenaga yang lebih kepadanya untuk melakukan tugasan sepanjang hari.

Beliau yang merupakan pengarah muzik pada mulanya berasa ragu-ragu untuk melakukan senaman pada siang hari bulan Ramadan, akhirnya ‘ketagih’ untuk melakukan aktiviti tersebut setelah merasai kelebihan yang diperoleh.

“Masih mempunyai mentaliti lama, saya pada awalnya bimbang akan keletihan dan dehidrasi untuk melakukan aktiviti senaman pada bulan Ramadan ini. Pada mulanya saya hanya melakukan aktiviti ringan sahaja.

“Namun, setelah merasa kelebihannya membuatkan saya nekad untuk meneruskan senaman setiap hari. Tubuh saya terasa lebih ringan, tidak mengantuk dan lebih aktif sepanjang hari sehingga tiba waktu berbuka," katanya.

Beliau yang baru melibatkan diri dengan aktiviti senaman kira-kira tiga bulan lalu turut mengakui bulan Ramadan ini memberikan kesan yang ketara buatnya untuk mengurangkan berat badan serta mendapatkan bentuk badan yang lebih ideal.

“Saya mula bergiat dalam aktiviti senaman di gimnasium ini pada bulan Mei lalu. Siapa sangka dalam masa tiga bulan ini saya dapat mengurangkan berat badan lebih tujuh kilogram dan mendapatkan bentuk tubuh yang tidak pernah saya dapat selama ini.

“Bulan Ramadan ini merupakan masa yang memberikan kesan yang paling ketara berbanding pada bulan yang lain," ujarnya yang turut mementingkan penjagaan makanan untuk membantu mendapatkan kesan yang diingini.

Ramadan jadi sasaran

Sementara itu, bagi Idariz Kasim, 39, mensasarkan bulan Ramadan sebagai masa yang terbaik buatnya untuk mengekalkan kesihatan tubuh selain mengurangkan berat badan.

Ibu kepada enam orang anak itu berkata, kerana tidak bekerja dan menjadi suri rumah sepenuh masa, tubuhnya mudah naik dan boleh mendatangkan pelbagai penyakit yang pernah dilalui sebelum ini.

“Memang saya minat bersukan sejak kecil. Namun setelah berkahwin, saya perlu menumpukan sepenuh masa untuk keluarga dan dalam tempoh itu iaitu lebih 12 tahun saya tidak bersenam, sehingga menyebabkan berat badan saya naik sehingga lebih 80 kilogram.

“Segalanya bermula apabila saya mula diserang pelbagai penyakit, lebih-lebih lagi ketika ingin melahirkan anak yang keenam. Saya diserang batuk yang teruk, resdung, diserang demam denggi dan juga pernah dibedah pada bahagian hempedu.

“Kemudian saya bertekad untuk aktif bersenam seperti dahulu. Dan bagi saya bulan Ramadan ini adalah masa yang terbaik untuk saya mendapatkan apa yang saya inginkan," katanya.

Dibantu dengan cara pemakanan yang betul ketika bersahur, Idariz berkata, tenaga dapat dikekalkan sepanjang hari tanpa mengakibatkan kesan sampingan.

“Pada mulanya saya rasa bimbang juga takut tidak tahan untuk bersenam dan melakukan aktiviti fizikal yang lain pada bulan puasa. Mendapat nasihat daripada jurulatih yang banyak membantu, saya cuba gagahkan juga.

“Walaupun pada awalnya merasa kering, namun terbukti bersenam pada bulan Ramadan ini tidak menjejaskan aktiviti saya sebaliknya jika dilakukan dengan kaedah yang betul ia akan memberikan kelebihan tersendiri.

“Oleh itu, kita perlu mendapatkan nasihat daripada jurulatih yang berpengalaman dalam menunjuk ajar senaman yang terbaik ketika berpuasa," katanya.

Bagaimanapun tambahnya, beliau terpaksa membahagikan masa sebaiknya untuk membahagikan masa untuk bersenam dalam masa sama tidak mengabaikan tanggungjawab sebagai ibu kepada anak-anaknya di rumah. MOHD. SHAH CHE AHMAD : Utusan/Bicara_Agama/20140723

Tags: puasa
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments