mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Erat silaturahim

SETIAP kali menjelang hari raya terutamanya Hari Raya Aidilfitri, ramailah perantau akan pulang ke kampung halaman masing-masing. Kenangan dan nostalgia kampung halaman sungguh kuat dan menjadi budaya balik kampung setiap menjelang lebaran. Lagu Balik Kampung nyanyian Allahyarham Datuk Sudirman Haji Arshad, akan didendangkan. Dalam lagu tersebut terimbau kampung halaman dan juga usaha ke arah memupuk nilai mengeratkan silaturahim yang disarankan oleh Islam.Pada Hari Raya Aidilfitri, sama ada di kampung atau di bandar. Sunat pergi ke masjid dengan berjalan kaki dan balik semula melalui jalan yang lain. Hal ini berdasarkan hadis, daripada Jabir r.a, katanya: Nabi SAW melalui jalan yang berlainan ketika pergi dan balik pada hari raya. (riwayat al-Bukhari)

Budaya balik kampung sebenarnya sangat baik dan murni dalam kehidupan moden. Walau sibuk mana sekalipun, panggilan untuk pulang ke kampung semasa hari raya sudah menjadi tradisi dan budaya kepada orang Melayu. Budaya balik kampung ini sebenarnya berteraskan agama yang berlandaskan akidah yang menjurus kepada ikatan silaturahim dalam kalangan keluarga.

Ikatan kekeluargaan akan menjadi padu dan kuat melalui budaya balik kampung dan berhari raya bersama keluarga. Berkaitan hubungan silaturahim Nabi SAW bersabda: Sesiapa yang inginkan rezekinya diluaskan dan dipanjangkan usianya, maka jalinkan hubungan silaturahim (dengan ihsan). (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ada pendapat mengatakan, kebudayaan mana sekalipun yang tidak mempunyai landasan akidah dan agama, pasti akan hancur. Justeru, budaya balik kampung sempena hari raya ini adalah perayaan agama yang berlandaskan akidah iaitu Hari Raya Aidilfitri atau hari raya fitrah yang bermaksud sifat semula jadi atau asal kejadian manusia iaitu yang suci dan murni seperti dilahirkan tanpa dosa.

Oleh itu, budaya balik kampung mestilah dimanfaatkan dengan amalan kunjung-mengunjung ke rumah sanak saudara, kalangan saudara yang lebih tua, sahabat handai dan juga jiran tetangga. Dalam kunjungan tersebut pamerkan budi pekerti yang baik sambil bermaaf-maafan atas kesalahan yang lalu.

Banyak aspek kekeluargaan dapat dibentuk ketika beraya. Budaya kunjung mengunjungi akan memperkukuhkan silaturahim sesama keluarga. Anak-anak akan lebih mengenali bapa dan ibu saudara serta sepupu mereka. Ini akan memupuk rasa hormat kepada mereka yang sudah berusia.

Apabila saling berjumpa, mestilah saling mengucap salam dan bersalam-salaman dan apabila berpisah maka berpisah dengan ucapan istighfar. Apabila dua orang Muslim saling berjumpa lalu berjabat tangan dan mengucap “Alhamdulillah" dan beristighfar, maka Allah SWT akan mengampuni dosa-dosa mereka.

Adab berkunjung

Dalam menjaga adab semasa berkunjung ke rumah sanak-sanak saudara sebagai tetamu masuklah ke rumah kaum keluarga, hendaklah duduk di tempat yang ditunjuk oleh kaum keluarga itu sebab mereka lebih mengenali tempat-tempat aurat di rumah mereka. Selain itu, sentiasalah menjaga tingkah laku supaya sentiasa bersopan. Jangan berlebih-lebihan, segala-galanya biarlah sederhana dalam tingkah laku dan adab sopan.

Islam sangat menggalakkan umatnya menghubungkan silaturahim dalam kalangan keluarga dan umat Islam keseluruhannya. Perpaduan umat juga boleh ditingkatkan bermula hari raya tanpa memikirkan perbezaan parti politik, kedudukan dan pangkat. Perpaduan juga boleh dieratkan melalui kunjungan pelbagai kaum ke rumah terbuka. Nabi bersabda yang bermaksud: Tidak masuk ke syurga pemutus silaturahim. (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Manakala memetik kata-kata tokoh budayawan dan ilmuwan, Prof. Emeritus Dr. Mohd. Taib Osman, antara nilai estetik dengan budaya Melayu-Islam, kehidupan orang Melayu memang sangat rapat dengan alam semula jadi iaitu kampung halaman yang kaya dengan keindahan alam dengan tumbuh-tumbuhan. Rasa cinta akan kampung halaman begitu rapat dengan orang Melayu. Justeru, tidak hairanlah budaya balik kampung ini sudah menjadi amalan dan budaya yang baik.

Tidak hairanlah kampung halaman sentiasa menjadi ingatan dan nostalgia yang sukar dipisahkan daripada jiwa orang Melayu dan kini kepada kalangan generasi mudanya juga. Tidak dinafikan budaya ini sedikit sebanyak menanam rasa cinta akan kampung halaman, tempat kelahiran dan tanah air tercinta. Dijelaskan bahawa kebaikan yang utama oleh Nabi SAW yang bermaksud: Sesungguhnya kebaikan yang terbaik adalah seorang anak menjalinkan hubungan persaudaraan dengan saudara yang dikasihi bapanya. (riwayat Muslim)

Ironinya, aspek nilai kecintaan ini juga berkait dengan aspek sosiobudaya dalam kehidupan beragama seperti merayakan Hari Raya Aidilfitri di kampung halaman. Tradisi lama ini masih hidup dan berfungsi dalam kebudayaan kita. Generasi muda digalakkan mengamalkan tradisi balik kampung ini sebagai menghayati dan mengenang di mana asal usul kita. Semarakkan budaya kunjung-mengunjung.

Hari Raya Aidilfitri mestilah dirayakan dengan penuh kegembiraan, jika ada permainan dan hiburan tidak menjurus kepada maksiat atau bercampur aduk dengan perkara mungkar seperti minum arak, perjudian, bercampur antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim dan bermain sehingga berlaku perkelahian dan pergaduhan. Hari raya juga jangan hanya menonton siaran televisyen dan asyik dengan telefon pintar melayan Facebook, Twitter dan sebagainya yang boleh menyebabkan renggangnya silaturahim. Banyakkan berkunjung ke rumah saudara-mara bagi mengeratkan ikatan silaturahim.

Semoga Hari Raya Aidilfitri kali ini dapat dirayakan dengan keindahan budaya dan kesucian agama Islam walaupun dalam suasana kesedihan dengan tragedi MH17 yang menyayat hati. Maka dengan rasa keinsafan dan istiqamah akan meningkatkan lagi ketakwaan.

Lantaran itu akan sering terdengar kata-kata dan ucapan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin, malah yang lebih afdal lagi saling mengucapkan tahniah dan doa antara satu sama lain iaitu, “Semoga Allah menerima daripada kami dan daripada kamu." Iaitu pahala dan amal kebaikan yang telah dilakukan.

DR. AMINUDIN MANSOR ialah bekas pendidik berkelulusan Ijazah Kedoktoran Persuratan Melayu, UKM.   Utusan/Bicara_Agama/20140725

Tags: aidilfitri, silaturahim
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments