mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kejahilan penyebab rumah tangga goyah

MENERUSI pengalaman saya memberi khidmat nasihat kekeluargaan, ada pasangan yang setiap tahun hanya berhari raya di rumah keluarga suami kerana suami menggunakan kuasa vetonya. Suami juga sering menggunakan alasan yang syurga isteri terletak di kaki suami dan syurga anak lelaki di kaki ibunya atau tanggungjawab anak lelaki tidak berakhir dengan perkahwinan, sedangkan tanggungjawab anak perempuan kepada ibu bapanya tamat dan beralih kepada suaminya selepas dia berkahwin.

Semua itu tidak benar.

Hakikatnya, tanggungjawab anak lelaki dan perempuan kepada ibunya adalah sama dan tidak pernah berkurangan dengan perkahwinan. Isteri perlu meminta izin suami jika ingin bekerja atau keluar rumah tetapi adalah menjadi kewajipan suami membawa isteri menziarahi ibu bapa isteri. Isteri pula perlu ingat bahawa ibu bapa suami adalah seperti ibu bapanya. Mereka adalah orang yang terlarang berkahwin dan tidak batal wuduk dan mahram isteri. Hubungan itu tidak sementara berkahwin sahaja tetapi sampai bila-bila walaupun pasangan bercerai.

Kejahilan menyebabkan kita membuat keputusan yang salah berlandaskan pandangan agama yang lebih kepada tradisi budaya dan bukan hukum. Isteri menjeruk rasa kerana selama tempoh perkahwinan, dia tidak pernah dapat menyambut 1 Syawal dengan ibu bapa dan keluarganya tetapi hanya dengan keluarga suami.

Menafikan hak

Saya ada beberapa kes di mana pasangan ini akhirnya bercerai walaupun telah berkahwin antara 10 ke 15 tahun. Perceraian bukanlah kerana isu tempat berhari raya tetapi ia adalah sebahagian daripada isu membuat keputusan dan menafikan hak bersuara isteri dan menyampaikan pandangannya.

Ada juga pasangan mengambil keputusan "kau balik rumah emak kau, aku balik rumah emak aku." Masa baharu berkahwin, tentulah ia amat pelik kerana balik beraya di kampung seorang diri. Apabila telah mempunyai anak, pasangan biasa membuat keputusan anak beraya dengan ibunya semasa masih kecil dan apabila anak bertambah maka anak dibahagi dua supaya mereka berhari raya dengan ibu atau bapa. Ini tentunya memberi kesan kepada anak-anak. Mereka mula merasa tidak tenteram dan setiap kali datangnya Syawal kerana mereka perlu berpindah randah dan berpecah.

Majoriti pasangan mengamalkan sisitem penggiliran. Jika tahun ini beraya di rumah keluarga suami, tahun hadapan di rumah keluarga isteri pula. Andai sistem ini dipatuhi, ia boleh menjadikan latihan kepada anak-anak dan apabila mereka dewasa dan berkeluarga dan menggunakan formula yang sama. Dengan demikian rumah tangga mereka juga aman damai.

Sebagai ibu bapa pula, janganlah kita memaksa anak-anak balik beraya dengan kita dengan pelbagai ugutan emosi. Ada ibu (biasanya ibu dan bukan bapa) yang buat-buat sakit, menyindir menantu supaya berhari raya dengannya. Ada ibu yang mewajibkan anak lelakinya balik beraya dengannya dengan mengingatkan anaknya bahawa dia adalah suami dan ada kuasa veto.

Ibu-ibu seperti ini perlu bertaubat dan beristighfar dan kembali ke jalan Allah. Anak lelaki kita ada tanggungjawabnya tersendiri sebagai suami, maka jadikanlah dia suami dan bapa yang boleh dihormati oleh isteri dan anak-anaknya. Hari raya adalah hari untuk kita bermaaf-maafan dan bermuhasabah diri.

Bagi kita yang masih mempunyai pasangan, ada anak dan ibu bapa yang masih hidup, bersyukurlah dan gunakan hari raya sebagai masa yang paling berharga dan bermakna kepada diri kita dan keluarga. Jadikan hari raya sebagai masa untuk mengerat silaturahim antara kita.

Ingatlah kita masih ada orang yang kita sayangi untuk menyambut hari raya. Tentunya hari raya kali ini adalah hari raya paling sedih bagi keluarga mangsa MH370 dan MH17. Bagi MH370 penantian adalah satu penyeksaan. Saya berdoa agar anda semua diberi Allah SWT kesabaran dan ketabahan menerima ujian Allah. Begitu juga bagi MH17, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.   Utusan/Bicara_Agama/20140730

Tags: rumah tangga
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments