mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Aidilfitri kembalikan diri kepada fitrah

SETELAH sebulan madrasah Ramadan dilalui, Aidilfitri menjelang, lambang graduasi terjadi. Kita boleh mengukur perubahan sikap dan watak sama ada ia kekal seperti sebelum memasuki madrasah Ramadan atau sebaliknya.

Kalau sebelumnya kita ini seorang yang selalu hilang sabar, panas baran dan kurang bijaksana, selepas melalui madrasah Ramadan, kita menjadi seorang yang tenang dan sabar dan sentiasa membuat perhitungan sebelum melakukan sesuatu. Tandanya kita sedang kembali kepada fitrah.

Sebelum Ramadan, kita ini seorang yang mempunyai kualiti kemanusiaan yang rendah, kedekut dan bakhil dengan harta, berbangga dengan pangkat dan kedudukan, suka merendah dan meremeh orang lain, ego terhadap kelebihan diri, menjelang Aidilfitri kita mempunyai kualiti ihsan yang baik, mempunyai rasa tawaduk yang tinggi, tidak sombong dan ego dan sentiasa mahu berada dalam reda Allah tandanya kita sedang kembali kepada watak yang fitrah.

Perubahan ke arah fitrah amat penting sebagai ukuran melalui madrasah Ramadan. Kurikulum dalam tarbiyyah Ramadan memadai untuk merubah diri insan sekiranya puasa yang dilalui dihayati dengan ikhlas, tarawih yang dikerjakan membimbing kita memiliki jiwa jamaah dan ukhuwah yang tinggi. Tazkirah yang diberi memberikan cetusan keinsafan mengenai pentingnya persaudaraan sesama Islam disuburkan.

Sekiranya ini tidak berlaku, rasa kebencian terhadap orang lain semakin subur, perasaan dendam terhadap orang yang tidak sealiran fahaman masih tebal, kegemaran kepada perpecahan di dalam masyarakat masih kental, ia bermakna madrasah Ramadan tidak menjadikan kita insan yang kembali kepada fitrah.

Maksud terakhir dalam surah al-Baqarah ayat 183 ialah "moga kita menjadi orang yang muttaqeen". Muttaqeen memberi erti pelindung. Allah melindungi kita dari watak fahsya' dan mungkar. Watak ini amat dikeji oleh Allah dan manusia akan mengalami kerugian akhirnya jika ia berterusan diamalkan .

Kembalinya kita kepada fitrah memberi kekuatan kepada kesatuan umat. Kembalinya kita pada diri yang makruf menjadikan watak pemaaf dan pemberi maaf atas apa kesilapan yang berlaku. Tidak ada orang yang tidak silap dan berdosa dalam hidupnya. Kesediaan memaafkan orang lain adalah gambaran jiwa besar yang selari dengan fitrah.

Hari ini perpecahan dalam kalangan umat di dunia Islam berlaku dalam keadaan luar biasa sekali. Lihat apa yang terjadi di Mesir pertentangan di kalangan sesama umat berlaku dalam keadaan yang amat tajam sekali. Di Syria pembunuhan terjadi dan pengusiran berlaku tanpa belas kasihan. Di Iraq telah sekian lama permusuhan dan pembunuhan terjadi. Di Afghanistan, Libya juga tidak aman.

Gambaran ini menjadi semakin gawat dan tidak ada jalan selesai. Hal yang lebih parah sedang berlaku di Palestin. Orang Islam di Gaza dibunuh sesuka hati dan sebahagiannya jadi pelarian.

Makna Aidilfitri bagi mereka jauh untuk dirasakan. Ia menjadi iktibar kepada umat Islam bahawa amat penting persefahaman dan perpaduan dirintis kerana jalan permusuhan mudah terjadi dan jalan pembaikan payah sekali kerana rasa kasih sayang sesama warga umat sudah pupus dan rasa kebencian menjadi meluap-luap.

Akibat tidak kembali kepada fitrah diri umat Islam sanggup bersengketa terus-terusan tanpa memikirkan sengketa menyebabkan umat lemah. Bila umat lemah mereka menjadi mangsa eksploitasi pihak ketiga dan kuasa besar.

Solat yang kita dirikan sepatutnya membawa kita kepada sifat taat, patuh, tunduk dan akur kepada apa yang Allah perintah dan apa yang Allah larang. Kembali sebagai ibadullah dan ibadur rahman membawa kepada fitrah diri.

Haji dan umrah yang kita kerjakan mendidik hati dan jiwa mengenai makna suatu jamaah yang sandarannya ialah baitullah supaya wujud disiplin diri yang tinggi dan menginsafi kesilapan yang dilakukan selama ini kembali semula kepada fitrah diri dan menjadikan sesuatu yang utama.

Di dalam masjid kita berpesan-pesan supaya dirapatkan saf agar jangan syaitan mencelah. Ia berlaku secara fizikal saja tetapi tidak pada hati dan diri. Lalu di luar masjid kita pecah saf kerana beza fahaman politik walaupun berimam yang satu dan menghadap kiblat yang satu. Tetapi tautan persaudaraan tidak terjadi.

Seharusnya situasi yang digambarkan membawa kita merenung betapa pen­tingnya kembali kepada fitrah diri sesama Islam. Rukun Islam dan rukun iman yang kita amalkan adalah pedoman terbaik sekiranya kita memahami dan ikhlas me­lakukannya. Jendela Tok Ki Utusan/Rencana/20140730

Tags: aidilfitri, fitrah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments