mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rahsia merah jambu

Dari pandangan luar, Masjid Nasir al-Mulk yang terletak di Shiraz, Iran, adalah sama seperti bangunan masjid lain. Seni binanya menepati asas tradisional sesebuah masjid.

Begitu pun, masjid itu menyembunyikan rahsia tentang keindahan seni warna-warni yang mampu memukau sesiapa sahaja yang melihatnya.

Tingkap kacanya yang berwarna-warni mampu menjadikan suasana dalaman masjid tersebut bermandikan dengan pelbagai warna yang menawan itu amat menakjubkan.


MASJID Nasr al-Mulk nampak seperti masjid biasa dari luaran tetapi keunikannya terletak pada bahagian dalam masjid.

Masjid itu turut dikenali sebagai Masjid Merah Jambu kerana penggunaan jubin merah jambu pada bahagian dalaman masjid yang terletak berhampiran dengan Masjid Shah Cheragh.

Seorang jurufoto Jepun yang hanya dikenali sebagai Koach begitu terpesona dengan suasana tersebut, khususnya di waktu pagi menjelaskan: “Anda hanya boleh melihat cahaya melalui kaca berwarna pada awal pagi. Ia dibina untuk menangkap cahaya matahari di waktu pagi dan jika anda melawat pada tengah hari, ia akan menjadi terlalu lewat untuk melihat keindahan itu. Pancaran cahaya matahari waktu pagi itu akan bersinar melalui kaca berwarna dan bila ia terjatuh pada permaidani tenunan Persian, seolah-olah anda berada di dunia lain."

Katanya lagi, walaupun anda seorang yang bukan alim, anda mungkin merasakan tangan anda datang secara bersama secara semula jadi ketika bersolat apabila melihat kilauan cahaya itu.

“Mungkin pembina masjid tersebut mahu menggambarkan ‘keimanan’ mereka melalui cahaya pagi yang bersinar melalui kaca berwarna itu." akui Koach.

Walaupun Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis (Palestin) dan Masjid Biru di Istanbul (Turki) turut menampilkan tingkap kaca yang berwarna, tetapi secara keseluruhan menjadikan mereka begitu unik dalam bidang seni bina masjid.

Masjid tersebut dibina semasa era Dinasti Qajar dan masjid yang masih digunakan sehingga kini itu, telah diletakkan di bawah perlindungan oleh Yayasan Wakaf Nasir al-Mulk.

Ia dibina oleh Mirza Hasan Ali Nasir al Molk, salah seorang daripada pemerintah Dinasti Qajar pada 1876 dan telah siap pada 1888. (Sumber: www.huffingtonpost.com)HASHNAN ABDULLAH: Utusan/Bicara_Agama/20140805
Tags: masjid
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments