mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Serangan ekonomi lemahkan Israel

SERUAN memboikot besar-besaran produk dan perkhidmatan Israel dan Amerika Syarikat (AS) yang menyokong aktiviti keganasan Zionis terhadap penduduk Palestin kembali berkumandang. Setiap kali Palestin diserang, setiap kali itulah seruan ini dibuat untuk melemahkan Israel.

Kalau diteliti secara mendalam, terdapat banyak barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat yang dikuasai oleh bangsa Yahudi. Daripada produk makanan, akhbar, hartanah sehinggalah kosmetik, hiburan dan teknologi termasuk media sosial dikuasai oleh bangsa Yahudi. Syarikat-syarikat ini bertaraf mega dan pemiliknya bukan setakat jutawan tetapi bilionair.

Tindakan ketenteraan dan politik tidak mampu menggugat kekuatan rejim Zionis. Lagipun, pada masa ini, tiada mana-mana negara di dunia terutamanya negara Islam sanggup mengambil tindakan ketenteraan ke atas Israel dan Zionis.

Negara-negara kuasa dunia selain AS juga tidak berani dan mempunyai sebarang kekuatan untuk mengambil tindakan ketenteraan terhadap rejim Zionis. Lantaran itu, serangan ekonomi disarankan bagi melemahkan rejim Zionis.

Bagaimanapun, menyerang ekonomi Israel bukanlah semudah disangka. Namun begitu, jelas kelihatan buat masa ini, kaedah inilah yang paling ampuh untuk menyerang kembali rejim Zionis.

Tambahan lagi, jumlah penduduk dunia yang beragama Islam sudah melebihi satu bilion orang. Ini bermaksud penganut agama Islam merupakan yang kedua teramai dalam kalangan penduduk dunia.

Sekiranya 10 peratus sahaja penduduk dunia yang beragama Islam memboikot produk Yahudi dan AS yang menyokong dan menaja kempen keganasan rejim Zionis, ini pun sudah mampu menggugat kekuatan kewangan syarikat-syarikat berkenaan. Sekali gus, memberi tekanan ke atas syarikat-syarikat ini daripada terus menyokong dan menaja rejim Zionis. Secara tidak langsung menjejaskan kekuatan ekonomi Israel dan tindakan ini dapat menekan rejim Zionis daripada terus mengambil tindakan yang tidak berperikemanusiaan terhadap penduduk Palestin.

Tindakan memboikot perlu dilaksanakan secara sistematik, berterusan dan menyeluruh. Pada asalnya, tindakan ini merupakan tindak balas yang membuahkan hasil jangka masa pendek. Namun, kalau ia dilaksanakan secara berterusan dan menyeluruh, kesan yang lebih besar dalam tempoh jangka masa panjang akan lebih ketara.

Insya-Allah, tatkala itu, rejim Zionis tidak akan sewenang-wenangnya mengebom dan membunuh penduduk Palestin.

Kempen memboikot produk Israel dan AS yang menyokong aktiviti keganasan ini banyak dijalankan oleh badan-badan bukan kerajaan (NGO). Tidak dinafikan, ia serba sedikit memberi kesan ke atas syarikat-syarikat yang menyokong rejim Israel. Bagaimanapun, kita jangan sesekali terlepas pandang mana-mana syarikat tempatan yang mungkin berhasrat untuk menjalankan perniagaan dengan syarikat Israel dan AS yang menyokong rejim Zionis. Dengan kata lain, tindakan boikot ini perlu diambil kepada syarikat-syarikat tempatan yang terbukti menjalankan urusniaga dengan syarikat Israel dan AS berkenaan.

Adalah lebih baik disarankan agar syarikat-syarikat tempatan juga mengikuti jejak NGO-NGO Islam untuk memboikot sebarang aktiviti perniagaan dengan syarikat Israel dan AS yang menyokong rejim Zionis. Dalam konteks ini, senarai penuh syarikat-syarikat Israel dan AS yang terbukti benar menyokong aktiviti keganasan rejim Zionis perlu dikeluarkan. Sebaik mungkin senarai ini dikeluarkan oleh pihak berkuasa.

Apabila menyebut pihak berkuasa, sudah tentulah ia merujuk kepada kerajaan itu sendiri. Dalam konteks ini, dengan adanya penglibatan pihak kerajaan, serangan ekonomi terhadap rejim Zionis akan dapat menghasilkan kesan yang lebih ampuh lagi dalam melemahkan aktiviti keganasan rejim Zionis.

Tindakan boikot secara rasmi yang diumumkan oleh kerajaan akan membuka mata penduduk Islam dalam menjalankan tanggungjawab memboikot produk dan perkhidmatan syarikat-syarikat Yahudi dan AS yang menyokong agenda keganasan rejim Zionis. Dengan kata lain, serangan ekonomi secara menyeluruh dan berimpak mega dapat dikenakan terhadap Israel.

Jadi, apabila kerajaan Malaysia sedang memperhalusi hubungan dagangan dengan syarikat multinasional yang mempunyai hubungan dengan Israel, ia merupakan satu pendekatan baharu dalam konteks untuk mengkaji dagangan dengan Israel.

Malaysia sememangnya tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dengan Israel, maka, hubungan dagangan dengan syarikat yang menyokong aktiviti keganasan dengan rejim Zionis juga perlu dikaji. Begitu juga, hubungan dagangan syarikat multinasional yang juga mempunyai hubungan dengan Israel perlu diambil kira.

Sememangnya tindakan ini bukanlah semudah yang disangka, jadi sebarang tindakan perlu berlandaskan fakta yang tepat agar tidak memberi kesan ke atas rakyat kita sendiri. Bagaimanapun, usaha terbaharu ini menunjukkan betapa seriusnya kerajaan membantu penduduk Palestin. Suara kerajaan ini juga akan memberi kekuatan dan semangat terhadap NGO-NGO Islam dan umat Islam. Sebab itulah peranan pihak kerajaan amat penting dalam membantu penduduk Palestin dengan cara menekan syarikat-syarikat yang menyokong rejim Zionis.

Lebih baik lagi, jika kerajaan Malaysia berbincang dengan negara-negara Islam lain melalui Pertubuhan Persidangan Negara-negara Islam (OIC) memboikot secara rasmi dengan pendekatan sistematik, menyeluruh dan berterusan.

Malaysia masih mempunyai pengaruh yang kuat dalam kalangan negara Islam bagi meneruskan agenda membantu penduduk Palestin. Suara dan tentangan yang lebih kuat dan berimpak besar perlu diketengahkan di peringkat antarabangsa dengan menggabungkan kerjasama negara-negara Islam, syarikat-syarikat Islam, NGO-NGO Islam dan umat Islam secara sistematik, menyeluruh dan berterusan.

Pendekatan secara kolektif ini pastinya akan menggerunkan rejim Zionis berbanding tindakan secara individu yang hasilnya tidak seberapa dan impaknya pula hanyalah bermusim.

Mudah-mudahan strategi ini, bakal melemahkan Israel dan rejim Zionis yang selama ini begitu angkuh menyerang penduduk Palestin.

Rohami Shafie ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan, Pusat Pengajian Perakaunan (SOA), Kolej Perniagaan (COB), Universiti Utara Malaysia Utusan/Rencana/20140806

Tags: ekonomi
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments