mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Jangan cemari kemeriahan Aidilfitri dengan maksiat

Ramadan yang penuh keberkatan dan kemuliaan telah meninggalkan kita yang kini berada di bawah naungan bulan Syawal sebagai bulan kemenangan serta kegembiraan. Mereka menzahirkan kemenangan ini setelah berpuasa penuh sebulan Ramadan dan merayakan Aidilfitri yang disyariatkan.

Kemenangan dan kegembiraan yang diraikan umat Islam pada 1 Syawal lebih kepada lambang kesyukuran ke hadrat Allah yang Maha Pemurah. Oleh sebab itu, perayaan menyambut kemenangan dan kegembiraan ini dilakukan dengan amalan takbir, tasbih dan tahmid memuji Allah beramai-ramai.


Semasa menyambut Aidilfitri, masyarakat Islam yang benar-benar menghayati roh Syawal pasti tidak akan melepaskan peluang keemasan dengan amalan menziarahi sanak-saudara, kaum kerabat terdekat dan sahabat handai yang akrab untuk bermaaf-maafan antara satu sama lain.

Pada masa sama, kita sewajarnya sedar bahawa Islam menuntut umatnya bersederhana dalam semua aspek kehidupan, termasuk menyambut Aidilfitri. Islam tidak melarang umatnya bergembira, malah Islam menganjurkan setiap Muslim menzahirkan nikmat yang dikurniakan Allah SWT sebagai tanda kesyukuran.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada setiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan solat, terutama pada hari Jumaat dan hari raya dan juga memakai wangian yang semerbak harumnya), dan makanlah dan minumlah serta jangan pula kamu melampau-lampau. Sesungguhnya Allah tidak suka akan orang yang melampaui batas.” (Surah al-A’raf, ayat 31)

Perlu disedari, pada hari lebaran yang mulia, masih ada insan tidak bernasib baik dan menderita kesusahan pada pagi Syawal, dihimpit kemiskinan, kelaparan serta ketiadaan tempat berteduh. Alangkah baiknya jika sebahagian nikmat yang diperoleh dapat dikongsi bersama insan bernasib malang itu.

Kemeriahan Syawal ini janganlah dicemari dengan perkara maksiat yang boleh membawa kemurkaan Ilahi. Jauhkan diri daripada sambutan perayaan yang mengandungi unsur maksiat seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan serta hiburan keterlaluan yang melalaikan.
Kedatangan Syawal adalah isyarat yang jelas terhadap keimanan dan ketakwaan seseorang Muslim. Syawal dalam bahasa Arab membawa makna meningkat. Barangkali yang dimaksudkan Syawal itu adalah bulan peningkatan iman, takwa dan amal soleh setelah umat Islam menghadapi ujian puasa sebulan Ramadan.

Jika sepanjang Ramadan yang lalu, umat Islam begitu mudah bangun awal untuk bersahur, berpuasa, menunaikan solat subuh berjemaah di masjid dan di surau, sewajarnya di bulan Syawal dan bulan berikutnya turut menyaksikan istiqamah serta penerusan amalan soleh yang biasa dilakukan.

Jika bulan mulia Ramadan mempamerkan kerajinan umat Islam membaca dan mendalami al-Quran, malah begitu mudah untuk memberi sumbangan ikhlas, menjamu orang berbuka puasa, menderma kepada golongan fakir miskin, maka sudah seharusnya pada bulan Syawal dan bulan lain mereka terus melaksanakan amalan soleh itu dengan penuh keikhlasan mengharapkan keredaan Ilahi.

Jika tidak, bermakna apalah ertinya kuantiti besar amalan soleh yang dilakukan sepanjang Ramadan yang lalu. Begitulah manifestasi Syawal yang wajib difahami setiap Muslim supaya Ramadan yang baru berlalu tidak menjadi sia-sia. Berita Harian Agama 2014/08/06 - 07:56:59 AM Prof Madya Dr Engku Ahmad Zaki Engku Alwi
Tags: aidilfitri
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments