mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Menyantuni ahli keluarga

INSTITUSI keluarga pada masa kini berdepan dengan pelbagai masalah dalam usaha pemupukan dan penyuburan ikatan sesama anggota keluarga. Hal ini adalah disebabkan oleh beberapa faktor dalaman dan juga faktor luaran.

Kes perceraian dalam tempoh tiga tahun dikatakan serius. Kajian menunjukkan dalam tempoh tiga tahun pertama merupakan jangka masa paling ramai pasangan baharu berkahwin mengambil keputusan singkat untuk bercerai.

Dalam data Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) menunjukkan jumlah pasangan Islam yang mendaftar perceraian bawah usia perkahwinan tiga tahun pertama dari tahun 2003 hingga 2008 adalah 7,358 pasangan.

Sementara itu dalam kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia ke-4 yang dilakukan oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) pula menunjukkan 50 peratus perceraian berlaku ketika usia setahun hingga lima tahun.

Secara umumnya, institusi keluarga adalah unit kecil dalam pembentukan masyarakat dan pembinaan negara. Pembinaan institusi keluarga amat penting dalam mewujudkan rumah tangga yang harmoni. Pembinaan institusi keluarga yang bahagia dan harmoni perlu diberikan perhatian agar dapat melahirkan rakyat yang dapat menghadapi pelbagai cabaran.

Ada pendapat dan pandangan mengatakan keluarga adalah inti peradaban amat penting dalam usaha pembangunan ummah. Pembinaan keluarga yang bahagia mestilah berlandaskan syariat Islam. Oleh itu, pembinaan ke arah keutuhan negara mestilah terletak pada kualiti generasi muda pada masa kini.

Dalam hal ini Nabi SAW pernah bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya, dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak tahu budi." (riwayat Abu ‘Asaakir)

Perpaduan yang wujud dalam keluarga akan mempengaruhi perpaduan dalam masyarakat. Begitu juga dengan perasaan kasih sayang, benci, kerjasama dan sebagainya. Pada asasnya semuanya bermula dalam keluarga dan kemudian menjalar dalam masyarakat akhirnya menjadi sikap dan amalan dalam masyarakat.

Kajian juga menunjukkan, keluarga merupakan sekolah pertama bagi anak-anak dan jalan ke arah pembinaan kesejahteraan dalam kehidupan. Dalam keluarga anak-anak mempelajari nilai-nilai yang baik seperti bekerjasama, bantu-membantu, saling memahami, kasih sayang dan kerajinan.

Sejak zaman berzaman, keluarga memainkan peranan penting dalam mencorakkan keperibadian anak-anak termasuk yang berkait dengan pewarisan nilai dan adat resam masyarakat. Hal ini amat penting dilakukan dan dikekalkan walaupun dalam keadaan dunia moden.

Memetik pandangan Dr.Yusuf Al-Qardhawi yang berkata, asas pertama yang terbina atas masyarakat Islam ialah akidah, iaitu yang dimaksudkan di sini ialah akidah Islam. Tugas pertama masyarakat Islam ialah memelihara, menjaga dan menegakkan akidah Islam serta memancarkan cahayanya ke seluruh cakerawala.

Sama seperti masyarakat, keluarga juga boleh dilihat sebagai institusi sosial, politik, ekonomi, agama, budaya dan sebagainya. Sebagai institusi sosial, keluarga terbentuk daripada kumpulan individu yang hidup di bawah satu bumbung dan ada kepentingan bersama

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “ Barang siapa menjamin untukku satu perkara, aku jamin untuknya empat perkara. Hendaklah dia bersilaturahim (berhubungan baik dengan keluarga dekat) nescaya keluarganya akan mencintainya, diperluaskan baginya rezeki, ditambah umurnya dan Allah memasukkannya ke dalam syurga yang dijanjikan-Nya." (riwayat Ar Rabii’)

Kekuatan ummah

Jelaslah keluarga memainkan peranan penting ke arah kekuatan ummah dan peradaban sesuatu bangsa pada masa depan. Hubungan baik ini penting ke arah membentuk keluarga dengan nilai-nilai murni bagi keluarga Islam.

Cabaran semasa dalam membentuk keluarga Islam berkualiti mestilah dilakukan oleh semua pihak sama ada suami, isteri, anak-anak dan kaum keluarga yang terdekat. Hidup berpasangan menjadi fitrah manusia. Melalui kehidupan ini akan membawa kesenangan, kemesraan , kasih sayang dan kebahagiaan. (rujuk ar-Rum: 21)

Beberapa langkah untuk memperkukuhkan institusi keluarga antaranya, anggota keluarga mestilah berusaha mengelakkan masalah dalam rumah tangga. Selain itu, meningkatkan kesedaran masyarakat daripada pengabaikan kana-kanak. Hal-hal yang berhubung dengan pengabaian anggota keluarga haruslah ditangani dengan segera.

Falsafah atau konsep rumah itu umpama syurga perlu difahami oleh semua ahli keluarga. Setiap daripada kita harus berusaha menyedarkan ibu bapa tentang tanggungjawab mewujudkan keluarga sejahtera pada setiap masa dan dilakukan secara berterusan.

Apabila anggota keluarga menghadapi tekanan, maka anggota yang lain membantunya menangani masalah itu.

Perubahan anjakan minda perlulah dilakukan oleh anggota keluarga demi kerukunan hidup dalam keluarga. Lakukan aktiviti secara bersama dan lapangkan masa untuk makan bersama. Ketua keluarga mestilah bertindak adil dan tidak mengamalkan sikap pilih kasih.

Ibu bapa mestilah mengamalkan sikap adil, lemah lembut, kasih sayang, persamaan, musyawarah, berdisiplin, memudahkan setiap kerja dan mengarah ke masa depan demi kejayaan anak-anak dan ahli dalam keluarga.

Malah mereka juga mestilah memahami aspek pendidikan yang ditekankan di dalam al-Quran untuk ahli keluarga seperti pendidikan tauhid, ibadah, keimanan, akal budi, jasmani, ketrampilan dan juga kemasyarakatan. Semua ini akan membentuk ke arah ummah gemilang.

Rumah tangga sakinah harus dibangunkan bersama dengan sikap saling membahu, ada saling pengertian, penghargaan, bantu-membantu dan pembangunan ini memerlukan pengorbanan perasaan, juga keserasian dan harmoni. DR. AMINUDIN MANSOR ialah bekas pendidik berkelulusan Ijazah Kedoktoran Persuratan Melayu, UKM.: Utusan/Bicara_Agama

Tags: keluarga
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments