mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Raya tiga pendakwah

SAMBUTAN Hari Raya Aidilfitri tanpa rumah terbuka bagai tidak lengkap. Ia sudah menjadi satu tradisi penting serta dianggap satu usaha dalam merapatkan hubungan silaturahim antara saudara mara, rakan, ahli keluarga dan jiran tetangga.

Budaya inilah yang memberi peluang kepada golongan muda dan tua berkenalan di antara satu sama lain. Kalau di kampung pula, ia memberi ruang untuk bertemu sanak saudara jauh dan dekat atau rakan yang mungkin sudah lama tidak berjumpa.

Begitu pun, bagi golongan selebriti pendakwah mungkin ada sedikit kelainan apabila mereka mengadakan rumah terbuka. Selain melayan saudara mara, mereka juga perlu melayan kunjungan para peminat yang bilangannya sudah pasti sukar dijangkakan.

Kunjungan peminat pastinya bukan tertumpu soal juadah yang dihidangkan tuan rumah tetapi apa yang menjadi matlamat dan harapan mereka adalah untuk mengambil kesempatan mengenali dengan lebih rapat, berselfie serta mendapat tanda tangan idola mereka itu.

Bersedia diserbu tetamu

Seorang lagi selebriti pendakwah, Isfadiah Mohd. Dasuki mengakui kemunculannya dalam program agama di televisyen telah memberi kelainan ketara dalam sambutan perayaan Aidilfitri pada tahun ini.

Apa tidaknya, akui bekas pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), beliau sudah menjangkakan lebih ramai peminat dan saudara mara mengunjungi rumahnya sempena sambutan lebaran.

Namun, katanya, pengalaman sebagai pengetua di salah sebuah asrama di institusi pengajian tinggi awam itu sebelum ini, sedikit sebanyak telah membantu beliau sekeluarga untuk melayan kunjungan para peminat dengan sebaik mungkin.

“Saya terima dengan positif kerana ia adalah kesempatan untuk menjalinkan ikatan ukhuwah dan saudara seagama dengan kita dan tambahan pula, Islam tidak pernah mengehadkan ikatan itu untuk darah daging sendiri sahaja," katanya selepas selesai rakaman, baru-baru ini.

Penampilan Isfadiah di TV Al-Hijrah dalam beberapa program televisyen, antaranya program Assalamualaikum (setiap hari Khamis pukul 8 -10 pagi), Cinta Ilmu - Fiqh Wanita dan panel juri program realiti TV Solehah, telah menjadikan kelibatnya sentiasa dicari-cari peminat.

Malah beliau turut muncul dalam rancangan Tanyalah Ustazah (TV9), Fiqh Wanita dan Bismillah (TV3) serta Musykil Muslimah, Salam Muslim dan Himpunan Murabbi di saluran Astro Oasis.

Dalam pada itu, Isfadiah berkata, kemunculannya dalam program televisyen berkenaan telah memberikan kesempatan untuk menambah bilangan rumah yang perlu dikunjungi sepanjang perayaan Aidilfitri kali ini.

Beliau tidak menafikan pertambahan jumlah rumah itu akan menyebabkan tempoh masa kunjungan itu berkurangan tetapi ia penting demi ikatan ukhuwah yang dianjurkan oleh Islam sendiri.

“Kalau sebelum ini, tempoh masa kunjungan setiap rumah lebih kurang 30 minit tetapi mulai tahun lepas, ia terpaksa dikurangkan kepada 10 minit untuk memberi kesempatan untuk berada di rumah-rumah lain.

“Walaupun tempoh masanya pendek tetapi bilangan rumah telah bertambah daripada enam buah kepada 10 buah rumah dalam tempoh sehari," katanya.

Sudah biasa beraya bersama masyarakat

Bagi Yang Dipertua (YDP) Yayasan Dakwah Islam Malaysia (Yadim), Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki, beliau mempunyai kisah yang berlainan.

Ahli Dewan Negara itu menganggap serbuan peminat ke majlis rumah terbuka bukanlah sesuatu yang baharu dalam hidupnya kerana beliau dibesarkan dalam suasana ayahnya, Datuk Dusuki Ahmad sebagai wakil rakyat (Parlimen Tumpat, Kelantan - 1982-1990).

Tambahan pula, didikan ayah beliau sendiri bahawa kehidupan kita tidak seharusnya ditumpukan sepenuhnya untuk keluarga tetapi juga untuk rakyat.

Begitu pun, apa yang lebih penting, beliau menegaskan adalah penerimaan isterinya, Prof. Madya Datin Dr. Irwani Abdullah dan lima orang anaknya berhubung kesibukannya itu.

“Sejak kecil lagi saya telah dididik oleh keluarga agar sentiasa berjasa kepada masyarakat serta ummah dan bukan untuk diri sendiri sahaja.

“Sebab itulah, acapkali tibanya Syawal, memandangkan ayah seorang wakil rakyat, jadi saya sudah terbiasa dengan pemandangan ayah yang sering dikunjungi orang ramai. Malah masanya memang banyak dihabiskan dengan masyarakat berbanding keluarga sendiri," katanya ketika ditemui di rumahnya di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Menyentuh sambutan hari raya Aidilfitri tahun ini, menurut Dr. Asyraf Wajdi, belia akan memastikan bahawa hari raya pertama adalah dikhususkan kepada ahli keluarga dan saudara mara yang terdekat ,manakala pada hari raya kedua pula diperuntukkan untuk rakan, jiran dan juga peminatnya.

Walaupun suasana rumah terbuka sedemikian bukanlah sesuatu baharu tetapi sambutan hari raya tahun ini akui beliau mempunyai sedikit kelainan memandangkan beliau kini turut dilantik sebagai Senator dan Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO.

Malah, jawatannya sebagai YDP Yadim turut mempopularkan nama beliau di peringkat akar umbi berikutan kekerapan jemputan ceramah agama yang diterimanya sejak akhir-akhir ini.

“Biasanya pada hari raya kedua, saya akan ke rumah mertua di Kota Bharu, Kelantan tetapi kali ini dibuka untuk peminat, sahabat dan rakan taulan dan sudah dijangkakan jumlah pengunjungnya lebih ramai berbanding tahun-tahun sebelum ini," katanya.

Sedia dewan khas

Hal ini diakui sendiri oleh penceramah bebas yang popular dengan program Kalau Dah Jodoh di Astro Oasis, Mohammad Kazim Elias atau Ustaz Kazim Elias.

Beliau yang merupakan pengasas Pusat Pendidikan Al-Barakah di Ipoh, Perak itu turut menyifatkan suasana tersebut sudah menjadi lumrah bagi golongan pendakwah popular sepertinya.

“Semenjak saya menyertai Astro, khususnya melalui program Kalau Dah Jodoh, kehidupan saya tidak seperti sebelum ini. Kalau dahulu saya sering ditemani keluarga tetapi semenjak beberapa tahun lalu, mereka tidak kisah jika tidak mengikut saya berceramah kerana tidak mahu menjadi tumpuan orang.

“Tetapi ia adalah lumrah. Malah, di sebelah keluarga mertua, mereka telah menyediakan satu dewan khas bagai memudahkan saya meraikan para peminat. Kalau sebelum ini, ia dibuat di rumah tetapi memandangkan jumlah peminat yang semakin bertambah setiap tahun, maka telah disediakan satu dewan khas agar semua selesa," kata Ustaz Kazim ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Sementara itu, bagi sambutan hari raya di rumahnya di Ipoh, kata Ustaz Kazim kebiasaannya majlis tersebut dibuat di Pusat Pendidikan Al-Barakah kerana di situ ruangannya lebih besar berbanding di rumahnya. Ia juga sekali gus memberi peluang kepada orang luar melihat sendiri apa yang diusahakan di pusat tersebut.

“Selalunya mereka (peminat) datang bersembahyang solat sunat hari raya di sekolah itu dan pada masa sama, saya turut mengadakan rumah terbuka di lokasi sama.

Ditanya mengenai persiapan menyambut Syawal tahun ini, menyedari jadual ceramahnya yang terlalu ketat menyebabkan urusan tersebut diserahkan kepada isteri.

“Saya memang tidak sempat membuat apa-apa persiapan. Kalau dahulu ada juga berhasrat untuk berhenti demi memberi tumpuan kepada keluarga dan pusat pendidikan. Namun saya masih tidak boleh menolak undangan untuk majlis rasmi, jadi hasrat tersebut terpaksa dipendamkan dahulu," katanya.

Bagaimanapun, dalam kesibukannya berceramah, akui Ustaz Kazim ada hikmah di sebaliknya iaitu banyak urusannya dipermudahkan Allah SWT.

“Saya banyak mendapat barang percuma. Baju dan seluar yang saya pakai ini pun adalah atas pemberian orang. Malah apabila makan pun, ada orang yang saya tak kenal tolong membayarkan," katanya sempat berseloroh. HASHNAN ABDULLAH Gambar MOHD. AZIM ABD. RAHMAN, NASIRUDDIN YAZID dan WAHID Utusan/Bicara_Agama/20140807

Tags: pendakwah
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments