mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Masa perkasakan diri dengan kebijaksanaan

PELBAGAI kegawatan yang berlaku dalam masyarakat dan dunia hari ini memerlukan kita memuhasabah diri dan menggunakan sepenuhnya kebijaksanaan, kearifan, keberadaban dan keikhlasan terutamanya dalam menangani pelbagai isu berkaitan kelangsungan dan kelestarian ummah.


Menggunakan emosi melulu, kemarahan yang keterlaluan dan tindakan-tindakan yang boleh menimbulkan masalah kepada diri dan negara pada masa hadapan akan hanya menyebabkan kita tersalah langkah dan mudah pula dijadikan bahan untuk menghancurkan kita.

Kita perlu bersikap realistik dan mempunyai strategi yang berkesan dalam menghadapi setiap cabaran sekarang ini.

Kita juga perlu istiqamah dalam tindakan dan tidak hangat-hangat tahi ayam dengan hanya melayan nafsu amarah tanpa ada tindakan-tindakan susulan dan memastikannya berterusan.

Yang paling utama, usaha membangunkan kekuatan diri bermula dengan pemerkasaan jati diri. Ia harus bermula dengan kekuatan ilmu yang ditunjangi pula oleh tindakan yang memberikan impak besar kepada pembangunan sosioekonomi.

Jika tidak, kita hanya akan ditertawakan. Sama ada suka atau tidak, kita perlu belajar daripada sejarah serta melihat setiap kejadian yang berlaku di sekeliling sebagai iktibar tentang pentingnya kita menggunakan kebijaksanaan, kearifan dan keberadaban dalam setiap tindakan yang dilakukan.

Ini termasuklah kebijaksaan dalam berfikir dan melontarkan hujah untuk berdakwah. Kadang-kadang disebabkan emosi yang meluap-luap, kita lupa yang hujah kita akan memakan diri dan digunakan untuk merosakkan kita semula.

Kita lupa ajaran agama yang meminta kita membangun sesuatu dengan kasih sayang tanpa mengeji orang lain dan penuh hemah. Kita juga lupa ajaran Rasulullah SAW agar menjadi contoh tauladan untuk diikuti orang lain.

Kita juga sering diperingatkan terhadap ajaran al-Quran agar sentiasa berpegang kepada tali silaturrahim dan jangan berpecah-belah. Namun kerap kali apa yang kita cakap dan apa yang kita buat tidak selari.

Agama mengajar kita untuk menolak sesuatu yang boleh menimbulkan kemudaratan. Amalan-amalan yang boleh merosakkan dan mengganggu orang lain dan masyarakat terbanyak harus dielakkan dan matlamat tidak seharusnya menghalalkan cara.

Walaupun Rukun Negara mendidik kita agar sentiasa menjaga kesopanan dan kesusilaan yang sebenarnya menggambarkan sisi bijaksana pemimpin terdahulu bertunjang agama yang mendidik kita agar memelihara adab dan tatasusila dalam apa jua yang dilakukan, kita lupa.

Apa yang berlaku di serata dunia Islam termasuk di Gaza menunjukkan betapa pentingnya kita bermuhasabah dan sentiasa berpegang kepada kebijaksanaan ini. Bertindak membuta-tuli hanya membuka ruang untuk orang lain menggunakannya sebagai senjata merosakkan kita seluruhnya.

Yang paling penting, kita perlu sentiasa mengingatkan diri bahawa dalam masa kita membenci kuasa-kuasa besar yang mendokong rejim Zionis Israel, kita sendiri sebenarnya banyak bergantung kepada mereka. Tidak pernah berkurang apatah lagi sebahagian besar 'kiblat' dan kepercayaan dalam pelbagai institusi adalah kepada Barat.

Ini juga mungkin jawapan kepada sikap membisu pelbagai pihak terhadap isu Palestin.

Benarlah agaknya kata-kata juruanalisis polisi luar Jerman, Josef Joffee dalam jurnal The National Interest; "Satu alasan kenapa tidak ada satu kesatuan yang menggugat Amerika ialah tarikannya: budaya, universiti, pawagam, makanan dan teknologinya sangat kuat sehingga tidak ada satu kuasa pun di dunia ini yang mampu mengimbanginya." (Rencana They Hate Us! They Need Us oleh wartawan terkemuka Thomas Friedman pada 2001).

Inilah hakikat pedih yang harus kita terima dengan dominasi pemikiran dan kehidupan yang sebenarnya tersimpul kuat dalam sanubari pelbagai pihak terutamanya hasil didikan yang diterima betapa amat sukar untuk menolak tanggapan bahawa apa sahaja yang dihasilkan di sana adalah yang terbaik.

Hakikatnya sebahagian besar daripada kita tetap menjadikan Amerika sebagai tanda aras dan rujukan utama dalam menilai kejayaan!

Kebijaksanaan dan kearifan inilah yang harus kita lihat sedalam-dalamnya, memperkukuh, memperkasakannya dan berusaha agar kita kembali kepada kekuatan dalaman sendiri dengan berlandaskan agama dan kasih sayang dalam perspektif jati diri sendiri.

Dalam bulan kemerdekaan negara, inilah yang perlu kita fikirkan dan nilai bersama tatkala menghadapi segala ancaman dari dalam dan luar apatah lagi dengan segala sokongan yang kita bangunkan atas nama kemanusiaan untuk Gaza.

Kita perlu terus belajar dan membangunkan kekuatan sendiri kerana jika tidak, kita hanya menjadi anjing yang menyalak bukit, sedangkan bukti tidak beranjak seinci pun. MOHAMAD ABDULLAH ialah Timbalan Pendaftar Kanan, Pejabat Naib Canselor, Universiti Sains Malaysia (USM).   Utusan/Rencana/20140808

Tags: bijaksana
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments