mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Syawal penguji iman Ramadan

RAMADAN yang berlalu 12 hari lalu, pastinya ditangisi oleh golongan yang beriman kerana di dalamnya terkandung begitu banyak kelebihan. Beruntunglah bagi mereka yang berjaya memenuhi Ramadan dengan pelbagai ibadat. Berpuasa pada siang hari dan bertadarus al-Quran serta solat sunat Tarawih berjemaah pada malamnya.

Mudah-mudahan golongan begini beroleh pengampunan Allah sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Barang siapa berpuasa Ramadan dengan penuh keimanan dan pengharapan akan diampunkan dosa-dosanya yang lalu." (Muttafaq 'alaih)

Alhamdulillah berkat keamanan yang dikecapi, kita di Malaysia menyambut Aidilfitri dalam suasana penuh gembira bersama ibu bapa, keluarga dan sanak saudara tercinta. Di ibu negara, berlaku kesesakan lalu lintas di beberapa kawasan pada hujung minggu kerana ramai yang menyambung silaturahim selain memenuhi undangan majlis rumah terbuka.

ADA juga yang mengambil kesempatan beramal mengutip dana untuk Tabung Palestin semasa majlis rumah terbuka Aidilfitri
seperti yang dilakukan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Azizah Mohd. Dun bersama
penduduk kawasannya di Parlimen Beaufort, Sabah. - BERNAMA

Amalan kunjung-mengunjung itu memang digalakkan oleh Islam. Cuma beberapa perkara perlu diberi perhatian. Jangan kerana mempertahankan amalan sunat, amal ibadat yang wajib dikorbankan. Ini penting kerana kita baru sahaja melepasi tarbiah Ramadan di mana hasil yang sepatutnya kita capai adalah takwa. Ia sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa." (al-Baqarah:183)

Malangnya, senario yang biasa kita lihat semasa menghadiri rumah terbuka sepanjang Syawal tidak menyumbang kepada peningkatan takwa. Laungan azan terutama waktu Zuhur dan Asar tidak lagi mampu menarik perhatian kita melangkah ke masjid atau surau sebagaimana bulan Ramadan. Lebih teruk lagi, ada tuan rumah yang meninggalkan solat fardu dek sibuk melayan tetamu.

Ramai dalam kalangan kita juga yang 'tewas' dengan pelbagai hidangan dan program hiburan yang disiarkan menerusi kaca televisyen (TV). Malah, ada yang tidak mahu meninggalkan rumah atau membatalkan program berziarah semata-mata mahu menonton filem atau rancangan TV.

Masjid dan surau tidak lagi seceria Ramadan di mana ia dipenuhi dengan umat Islam yang menunaikan solat berjemaah setiap waktu. Tok Siak yang dulunya sibuk menghampar tikar di pekarangan masjid dan memasang tirai di ruang solat wanita setiap kali solat tarawih kini hanya melipat beberapa sejadah yang berselerak selepas dijadikan permainan oleh kanak-kanak.

Waktu Maghrib pun tidak lagi dipedulikan. Sebab itu kelihatan orang Islam di padang bola atau masih berekreasi walaupun sudah senja.

Kalau semasa Ramadan waktu-waktu begini kita menghadap juadah berbuka, sekurang-kurangnya selepas bulan puasa, ibu bapa hendaklah memastikan anak masing-masing sudah berada di rumah jika tidak pun ke masjid dan surau.

Rumah terbuka juga sering dijadikan lesen untuk 'menghalalkan' pergaulan bebas. Ada ibu bapa yang tidak pedulikan batas-batas pergaulan ini atas alasan hari raya. Menjamu orang makan itu diberi pahala tetapi bebas bersalam lelaki dan perempuan yang bukan mahram kononnya untuk memohon maaf dan berseronok hingga ke tahap bertepuk bertampar adalah haram. Bermaafan sudah cukup dengan ungkapan kata-kata.

Seperkara lagi yang menjadi masalah dalam Syawal adalah bagaimana mengawal nafsu makan kita. Selepas sebulan berpuasa, ramai sudah selesa dengan berat badan yang agak ideal. Sayangnya ramai yang gagal istiqamah menahan runtunan nafsu makan apabila disajikan pelbagai juadah yang memenuhi meja.

Golongan begini ibarat kata pepatah 'membujur lalu melintang patah'. Pantang disajikan, pasti dimakan walaupun sudah kenyang. Ini bertentangan dengan hadis Nabi SAW yang bermaksud: "Kami adalah satu kaum yang tidak akan makan kecuali apabila lapar dan apabila lapar, kami makan tidak sampai terlalu kenyang". (riwayat Abu Daud)

Dalam hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Tiada memenuhi anak Adam suatu tempat yang lebih buruk daripada perutnya. Cukuplah untuk anak Adam itu beberapa suap yang dapat menegakkan tulang punggungnya. Jika tidak ada cara lain, maka sepertiga (dari perutnya) untuk makanannya, sepertiga lagi untuk minuman dan sepertiga lagi untuk bernafas." (riwayat Tirmidzi dan Hakim)

Perkara-perkara yang dinyatakan tadi perlu diberi perhatian agar kita tidak melakukannya. Dalam keseronokan kita berhari raya, jangan pula kita melanggar batas-batas agama. Sepatutnya kita menjadi insan yang lebih kental daya tahan selepas menjalani tarbiah Ramadan.

Pendek kata, kita mesti mengadakan masa untuk melakukan ibadat seperti membaca al-Quran, berqiamullail dan menuntut ilmu fardu ain dan fardu kifayah. Pastikan tiada hari tanpa membaca al-Quran.

Kesibukan berhari raya diharap tidak melalaikan kita daripada melakukan puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal. Ia lebih afdal dikerjakan secara berturut-turut di awal Syawal iaitu bermula daripada 2 Syawal dan boleh juga dikerjakan secara berselang-seli ataupun dikerjakan bila-bila masa sepanjang bulan Syawal.

Puasa sunat enam ini sangat besar fadilat dan ganjarannya. Diriwayatkan daripada Abu Ayyub Al-Anshari r.a, beliau berkata Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan, kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, adalah (puasanya itu) seperti puasa sepanjang tahun." (riwayat Muslim)

Lebih penting, bagi yang lelaki jangan abaikan solat fardu berjemaah. Jika terlepas berjemaah di masjid, carilah rakan-rakan sepejabat atau sekuliah untuk sama-sama solat berjemaah. Selain mendapat pahala yang lebih besar, kita juga menghidupkan sunah Nabi SAW. Mohd. Radzi Mohd. Zin Utusan/Rencana/20140808

Tags: ramadhan, syawal
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments