mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Waspada kumpulan Khawarij

SUATU hari Abdullah bin khabbab tengah bermusafir bersama isterinya. Di tengah perjalanan, mereka dihadang oleh sekumpulan Khawarij.

Kumpulan ini secara zahirnya sangat Islam. Dahi mereka hitam kerana sering bersujud. Mereka sangat tekun membaca al-Quran dan berzikir. Apabila salah seorang daripada mereka melukai seekor babi miliki bukan Islam, ia terus meminta maaf dan meminta dihalalkan.

Bagaimanapun, perlakuan mereka kepada kaum Muslimin sangat kejam. Setiap Muslim yang tidak sefahaman dengan mereka akan dihukumkan mereka sebagai kafir. Walaupun orang tersebut ialah tokoh-tokoh besar daripada kalangan sahabat Nabi SAW.

Abdullah bin Khabbab anak seorang sahabat Nabi SAW yang bernama Khabbab bin al-Arat. Ayahnya ini termasuk dalam kalangan orang yang terawal memeluk agama Islam di Mekah.

Meskipun begitu, kumpulan Khawarij menyembelih Abdullah tanpa belas kasihan. Bahkan, mereka turut membunuh isteri Abdullah yang sedang hamil, lalu membelah perutnya.

Khalifah Ali bin Abi Talib segera membawa pasukan untuk memerangi kumpulan ini. Sepanjang pertempuran, kumpulan Khawarij melaungkan kalimat: “Tiada hukum melainkan hukum Allah. Mari sama-sama kita ke syurga!"

Dalam pertempuran itu, seorang sahabat Nabi SAW bernama Abu Ayub al-Ansari menikam salah seorang daripada kumpulan ini dengan tombaknya. Beliau berkata: “Bersiaplah ke neraka wahai musuh Allah!"

Orang itu menjawab: “Kita lihat nanti siapakah di antara kita berdua yang lebih patut masuk neraka!"

Ideologi menyimpang

Demikian sedikit kisah berkenaan kumpulan Khawarij sebagaimana yang diceritakan oleh Ibnu Kathir dalam al-Bidayah wa al-Nihayah.

Menurut Ibnu Taymiah, pandangan yang dibawa oleh kumpulan Khawarij merupakan bidaah pertama dalam sejarah Islam. Mereka mengkafirkan setiap Muslim yang menyalahi pandangan mereka, bahkan mereka menghalalkan darah dan hartanya.

Walaupun secara zahirnya kumpulan ini sangat tekun beribadah, namun hakikat pemahaman mereka terhadap Islam menyalahi ajaran Nabi SAW dan amalan para sahabat.

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud:

“Akan keluar di akhir zaman nanti sekumpulan pemuda yang berfikiran sempit, mereka membaca al-Quran, namun bacaan itu tidak melebihi kerongkongan mereka. Mereka mengucapkan kata-kata yang sangat baik, namun mereka telah keluar daripada agama sebagaimana anak panah meninggalkan busurnya." (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Sayidina Ali telah menumpaskan Khawarij. Namun sebagai sebuah pemikiran dan ideologi, Khawarij tidak dapat dibanteras dengan senjata. Ia hanya boleh dilawan dengan ilmu dan hujah.

Apabila Sayidina Ali selesai membanteras kumpulan Khawarij, orang ramai mengucapkan tahniah atas kejayaan tersebut. Namun beliau berkata: “Tidak, demi Allah, mereka masih ada dalam tulang sulbi ramai laki-laki dan rahim ramai perempuan."

Justeru, pelajarilah Islam menerusi para ulama dan tokoh ilmuwan yang berintegriti. Hindari daripada menerima maklumat daripada sumber yang majhul dan tidak bertanggungjawab.   Utusan/Bicara_Agama

Tags: khawarij
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments