mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Nasihat kepada bakal haji

IBADAT haji merupakan ibadat yang perlu dilaksanakan bagi setiap Muslim yang mencukupi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Yang Maha Kuasa. Dalam mengerjakan ibadat yang merupakan rukun Islam yang kelima ini, suasana kepelbagaian budaya dan adat resam menuntut keimanan yang tinggi, kesabaran yang jitu dan sifat pengorbanan serta saling hormat-menghormati antara satu sama lain lahir daripada ketakwaan seseorang Muslim itu.

Justeru, bakal-bakal haji perlulah membuat persediaan, sama ada daripada segi ilmu, mental, rohani dan jasmani. Bakal haji perlulah melengkapkan diri dengan ilmu-ilmu ibadat haji dan umrah melalui kursus dan bahan penerbitan Tabung Haji, memahami proses-proses urusan haji di Tanah Suci dan menyediakan keperluan sama ada dari segi pakaian, peralatan dan memperoleh maklumat berhubung keadaan di Mekah dan Madinah agar dapat melakukan ibadat haji dalam keadaan tenang serta mengharapkan keredaan Allah.

Sebelum memulakan perjalanan murni ini, betulkan niat dengan penuh ikhlas pergi ke Tanah Suci semata-mata untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT, memperbanyakkan taubat sebelum ke Tanah Suci, meninggalkan perkara-perkara maksiat dan melalaikan serta meminta maaf dan keredaan semua orang terutama ibu bapa, suami/ isteri dan sanak-saudara.

Di Tanah Suci, hampir tiga hingga empat juta jemaah haji berkumpul di satu tempat pada masa yang sama. Dalam keadaan yang telah ramai ini akan menimbulkan keadaan yang kurang selesa. Oleh itu, pengurusan diri (kendiri) amatlah penting semasa berada di tengah-tengah lautan manusia ini. Jemaah haji dinasihatkan untuk merancang dan mengatur aktiviti harian supaya ia berjalan lancar dan dapat menyempurnakan ibadat dengan baik.

Memandangkan keadaan cuaca di Tanah Suci pada tahun ini memasuki era musim panas adalah disarankan semua jemaah haji menjaga diri agar kesihatan tidak terjejas. Jemaah haji disarankan minum air dengan banyak supaya tidak mengalami gejala kekurangan air atau “heat stroke."

Penjagaan kesihatan ini penting supaya jemaah haji dapat menumpukan perhatian kepada amalan ibadat sepanjang berada di Tanah Suci. Sepanjang berada di Tanah Suci, jemaah haji hendaklah sentiasa menjaga akhlak dan nama baik negara kerana jemaah dari Malaysia sangat dipandang tinggi oleh kerajaan Arab Saudi sebagai jemaah haji contoh.

Mereka hendaklah sentiasa mengikut peraturan dan nasihat daripada Tabung Haji serta mengelak daripada terlibat dengan sebarang aktiviti yang boleh menjejaskan nama baik negara seperti demonstrasi dan melanggar peraturan kerajaan Arab Saudi. Berilah kerjasama kepada petugas Tabung Haji, tolong menolong dan bertolak ansur sesama jemaah haji.

Akhir kata, jemaah haji perlulah bersiap sedia dengan maklumat perjalanan, barang-barang keperluan dan buku-buku panduan sebagai persediaan menghadapi perjalanan haji ini. Jemaah haji diingatkan supaya sentiasa menjaga kesihatan dan keselamatan diri sepanjang berada di Tanah Suci. Ingatlah perjalanan ini adalah perjalanan ibadat bukan perjalanan lawatan pelancongan. Satu perjalanan menuju Ilahi.

Pengharapan saya adalah semoga semua jemaah haji Malaysia dapat pergi dan balik dengan selamat, melalui satu proses perubahan ke arah yang lebih baik, menjadi seorang yang soleh wa musleh di mana berperanan dalam pembangunan ummah dan negara.

Pada kesempatan ini, saya mengucapkan selamat menunaikan haji. Semasa kembalinya tuan-tuan dan puan-puan nanti ke tanah air seolah-olah kembalinya itu seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya, suci bersih dan mendapat haji yang mabrur, insya-Allah.   DATUK SYED SALEH SYED ABDUL RAHMAN ialah Pengurus Besar Kanan (Haji). Utusan/Bicara_Agama/20140827

Tags: haji
Subscribe

 • Didik masyarakat benci arak

  TIDAK syak lagi meminum arak atau ketagihannya adalah haram di sisi agama Islam. Islam melarang umatnya daripada melakukan sesuatu yang memudaratkan…

 • Waspada terhadap sumber yang haram

  DALAM era globalisasi melalui pelbagai aspek, khususnya ekonomi kian merudum memberikan satu cabaran kepada kita untuk berusaha menjana sumber…

 • Orang malas 
haram dapat zakat?

  Baru-baru ini ada seorang ustaz menyatakan bahawa orang miskin yang malas tidak layak dan haram diberikan zakat. Ini kerana, ia akan menjadikan…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments