mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ulamak tuntut kemerdekaan tidak dilupakan

Kemerdekaan tanah air tercinta ini banyak penyumbangnya. Ia bukan sahaja disumbangkan oleh para nasionalis tetapi juga oleh ulamak tanah air.


Sejarah tanah air merakamkan perjuangan ramai tokoh ulamak yang memperjuangkan kemerdekaan tanah air bersama kelompok nasionalis pragmatis walaupun ada di antara mereka berlainan fahaman dalam perjuangan mulia itu.

Ada yang menuduh kerajaan menyembunyikan fakta dalam pendidikan sejarah tanah air dengan tidak menonjolkan perjuangan ulamak menentang penjajah. Tuduhan ini tidak benar kerana subjek sejarah di peringkat sekolah menengah dan institusi pengajian tinggi turut menonjolkan peranan perjuangan ulamak dalam menentang penjajah.

Bukalah buku-buku sejarah sekolah menengah dari tingkatan tiga hingga tingkatan enam ada didedahkan atau ditonjolkan perjuangan golongan agamawan dalam episod menentang penjajah dan kemerdekaan tanah air.

Ulamak ketika itu bukan sahaja mempertahankan akidah umat Islam tetapi turut memimpin umat Islam untuk berdepan dengan kezaliman penjajah Barat.

Pelajar-pelajar kita didedahkan dengan perjuangan Tuan Guru Hassan Munas (Tok Janggut) yang bangkit dengan perjuangan 'sabil' menentang kuasa British di Kelantan sehingga sanggup bermandi darah di Pasir Puteh pada 1915. Demikian juga perjuangan ulamak menentang British di Terengganu yang dipimpin oleh Tuan Guru Abdul Rahman Abdul Hamid atau terkenal dengan nama Abdul Rahman Limbong turut didedahkan kepada para pelajar kita.

Tokoh ulamak itu memimpin kebangkitan rakyat tempatan dengan penuh semangat patriotisme menentang kemaraan penjajah British di Terengganu. Pelajar diberikan kefahaman bahawa Abdul Rahman Limbong belajar dengan ramai tokoh agama termasuk Tok Ku Paloh. Selepas kematian gurunya itu, beliau mengajar di surau Sayyid Saggaf. Sebelum itu mengajar di suraunya di Jonggok Tong, Beladau, di samping mengajar di beberapa tempat lain.

Malah, tokoh ulamak ini bukan sekadar mendidik masyarakat Islam tetapi turut membangkitkan semangat jihad dalam kalangan umat Islam.

Ramai tokoh tempatan dari Kuala Berang menemuinya untuk mendapatkan nasihat serta memberikan sokongan kepadanya menentang kaum penjajah. Malah, beliau sendiri memimpin perjuangan jihad itu melalui kebangkitan atau pemberontakan 1922, 1925 dan pemberontakan 1928. Seperti juga tuduhan yang dikenakan British ke atas Tok Janggut di Kelantan sebagai penderhaka, Abdul Rahman Limbong juga dituduh sedemikian rupa. Setelah beliau ditewaskan dalam pemberontakan 1928, ulamak kesayangan rakyat itu dibuang negeri ke Mekah.

Selain tokoh-tokoh ulamak ini, pengajian sejarah peringkat menengah juga mendedahkan kepada pelajar mengenai perjuangan ulamak-ulamak muda yang mendapat pendidikan tinggi di Universiti Al-Azhar di Mesir seperti Syed Sheikh Al Hadi, Sheikh Tahir Jalaluddin, Abas Mohd. Taha dan beberapa tokoh ulamak yang dikenali sebagai kaum muda itu.

Ulamak-ulamak itu muncul membawa obor perjuangan menyedarkan rakyat supaya berubah menuju kemajuan di samping menyedarkan mereka kewajipan membebaskan tanah air dari penjajahan. Perjuangan mereka ini dikenali sebagai 'Gerakan Islah dan Tajdid' yang muncul pada dekad 1920-an.

Mereka mengajak umat Islam melakukan pengislahan dengan menjauhi taklid buta dan khurafat serta kembali berpegang kepada ajaran Islam yang menuntut umatnya mengejar kemajuan. Gerakan golongan agama itu mendapat tentangan daripada penjajah British yang cuba menyekat arus kesedaran dan kebangkitan umat yang digerakkan oleh ulama-ulama muda yang progresif itu.

Selain itu, pelajar kita turut didedahkan dengan perjuangan tokoh-tokoh seperti Dr. Burhanuddin Al Helmi, Prof. Dr. Zulkifli Mohamad dan Ustaz Abu Bakar Al Baqir. Tokoh-tokoh ini menyedarkan umat Islam bahawa wajib memperjuangkan kemerdekaan tanah air. Walaupun mereka dikatakan berhaluan kiri kerana ketegasan menentang British, namun mereka tetap dianggap tokoh hebat dalam sejarah tanah air.

Kesimpulan, subjek sejarah yang diajarkan kepada anak-anak kita tidak sama sekali melupakan perjuangan para ulamak atau golongan agamawan. Justeru, tuduhan yang menyatakan mata pelajaran sejarah tanah air hanya menekankan tokoh nasionalis pragmatis adalah tidak benar sama sekali. Mereka yang menuduh ini mungkin tidak menyemak kandungan subjek itu dengan teliti.

Mohd. Ayop Abd. Razid ialah Penganalisis Media di Bahagian Penerbitan Dasar Negara, Jabatan Penerangan Malaysia. Utusan/Rencana/20140829

Tags: merdeka, ulama
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments