mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tip menitip kejayaan

BUKAN mudah untuk menjadi susah dan bukan susah untuk menjadi senang. Ungkapan ini selalu kita dengar daripada mulut sebahagian kita. Akan tetapi ia memang ada asasnya. Setiap manusia yang mudah jalan hidupnya, manakala sebahagian lain terpaksa menempuh ranjau cabaran yang berterusan dan tiada sempadan.

Bagi diri penulis sendiri, beliau sendiri mungkin bukan terdiri daripada kelompok yang menghadapi cabaran yang terlalu besar. Ini membawa maksud cabaran memang ada tetapi ia dapat diharungi dengan tenang dan terkawal dengan izin Allah yang Maha Esa.

Oleh yang demikian, penulis terpanggil untuk berkongsi dengan semua pembaca pengalaman beliau dan yang paling utama rahsia kejayaan beliau dari peringkat rendah hingga ke puncak menara gading dengan menggenggam doktor falsafah (PhD), antaranya ialah menggunakan pelbagai tip dan strategi pembelajaran yang berkesan dalam proses pembelajaran.

Di samping itu, beliau cuba mengimbau kembali serba sedikit kisah peribadi hidup beliau yang ingin dikongsikan semenjak beliau berada di peringkat sekolah rendah lagi.

Mudah-mudahan dengan adanya perkongsian yang kecil ini, dapat menyuntik semangat para pembaca dalam kalangan pelbagai lapisan masyarakat, sama ada pelajar sekolah rendah, menengah dan universiti, guru-guru, pensyarah-pensyarah dan sesiapa sahaja yang ada tertanam niat di hati sanubari mereka untuk melanjutkan pelajaran hingga ke tahap yang tertinggi.

Semoga dengan usaha yang serba sederhana ini, ia dikira sebagai amal jariah untuk memartabatkan umat Islam daripada aspek akademik serta menjadi umat yang berkualiti dan dipandang tinggi oleh masyarakat keseluruhannya. Utusan/Bicara_Agama/20140829

Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments